Υγεία & Ομορφιά
Οι Ηλιόλουστες Περιοχές Έχουν Λιγότερους Θανάτους από Covid-19
Επικαιρότητα

Οι Ηλιόλουστες Περιοχές Έχουν Λιγότερους Θανάτους από Covid-19

Οι περιοχές με περισσότερη λιακάδα εμφανίζουν λιγότερους θανάτους από κορωνοϊό, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, η οποία συσχετίζει το ηλιακό φως με τη θνητότητα της Covid-19.

Η έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη έκθεση στον ήλιο, ιδίως στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία UVA, μπορεί να αποτελέσει μια απλή παρέμβαση δημόσιας υγείας, αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πάνω στο θέμα.

Οι Ηλιόλουστες Περιοχές Έχουν Λιγότερους Θανάτους από Covid-19.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρ Ρίτσαρντ Γουέλερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας “British Journal of Dermatology”, συσχέτισαν τους θανάτους από την πανδημία στις ΗΠΑ το 2020, με τα επίπεδα ηλιοφάνειας σε 2.474 κομητείες της χώρας.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα λιακάδας και έκθεσης στις ακτίνες UVA (που αποτελούν το 95% του υπεριώδους φωτός του ήλιου), είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από Covid-19, σε σχέση με όσους ζούσαν σε περιοχές με μικρότερη ηλιοφάνεια.

Η ανάλυση επαναλήφθηκε στη Βρετανία και στην Ιταλία με τα ίδια αποτελέσματα.

Η παρατηρούμενη μείωση στον κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό δεν μπορεί να εξηγηθεί από τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν μόνο περιοχές με ανεπαρκή επίπεδα ακτινοβολίας UVB, η οποία παράγει σημαντικές ποσότητες της εν λόγω βιταμίνης στο σώμα.

Μια πιθανή εξήγηση για το χαμηλότερο αριθμό θανάτων στις περιοχές με περισσότερη λιακάδα, είναι ότι η έκθεση στον ήλιο ωθεί το δέρμα να παράγει νιτρικό οξύ, το οποίο πιθανώς μειώνει την ικανότητα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 να αναπαράγεται, κάτι που έχει βρεθεί σε μερικές εργαστηριακές μελέτες.

Από την άλλη, προηγούμενη έρευνα από την ίδια επιστημονική ομάδα έχει δείξει ότι η αυξημένη έκθεση στον ήλιο συνδέεται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερα εμφράγματα.

Με δεδομένο ότι η καρδιαγγειακή νόσος, ως υποκείμενο νόσημα, αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για θάνατο από Covid-19, αυτό μπορεί να εξηγεί επίσης τα ευρήματα της νέας μελέτης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Υπάρχουν ακόμη τόσα πολλά που δεν καταλαβαίνουμε για την Covid-19, η οποία έχει προκαλέσει τόσους θανάτους παγκοσμίως.

Τα νέα αυτά προκαταρκτικά ευρήματα αναδεικνύουν την έκθεση στον ήλιο ως ένα τρόπο για την πιθανή μείωση του κινδύνου θανάτου», δήλωσε ο δρ Γουέλερ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Athens Half Marathon Expo 2021

admin

Κορωνοϊός – Η Πανδημία Απέχει Πολύ από το Τέλος της

admin

Κορωνοϊός – Οι Μάσκες Προσώπου δεν Στερούν από το Αναγκαίο Οξυγόνο Όσους τις Φοράνε

Αναμένεται Αύξηση των Κρουσμάτων του Κορωνοϊού

Ο Αριθμός των Καπνιστών Έχει Φθάσει σε Ιστορικά Υψηλό Επίπεδο

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία Συμμετέχει στον Μαραθώνιο της Αθήνας

admin

Αντικρουόμενες Απόψεις για την Ενδεδειγμένη Στρατηγική Απέναντι στη Νόσο Covid-19

admin

8 Συμβουλές Προστασίας από τον Καύσωνα για Ευπαθείς Ομάδες

Θεσμοθέτηση της Συμμετοχής των Ασθενών στην Επιτροπή για τη Φαρμακευτική Δαπάνη

admin

Ολοκληρώθηκε το Πρώτο Summit για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας

Κορωνοϊός – Έναρξη Κλινικής Δοκιμής για την Αξιολόγηση της Αποτελεσματικότητας Ενός Συνδυασμού Εμβολίων

Οδηγίες για Ασφαλή Κατανάλωση Τροφίμων Λόγω του Κορωνοϊού

admin
Εγγραφείτε στο Newsletter