Υγεία & Ομορφιά
Οι Φυτικές Ίνες
Συμπληρώματα Διατροφής

Οι Φυτικές Ίνες

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι Φυτικές Ίνες

Η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να μειώσει έως και 22% τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Επίσης, η πρόσληψη φυτικών ινών μειώνει το σωματικό βάρος, που είναι σημαντικό στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, περίπου 3 μερίδων ημερησίως, σε σχέση με τη μηδενική κατανάλωση έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος.

Επίσης, η κατανάλωση 3 με 5 μερίδων ημερησίως σε σχέση με τη σπάνια ή μηδενική κατανάλωση τους προστατεύει από την πρόσληψη βάρους και από την εμφάνιση παχυσαρκίας.

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες αποτελούν το βρώσιμο τμήμα των φυτικών τροφίμων, οι οποίες δεν μπορούν να πεφθούν  ή να απορροφηθούν στο λεπτό έντερο και περνούν ανέπαφες στο παχύ έντερο.

Περιλαμβάνουν μη αμυλούχους πολυσακχαρίτες (π.χ. κυτταρίνη, ημικυτταρίνη, κόμμεα, πηκτίνες), ολιγοσακχαρίτες (π.χ. ινουλίνη), λιγνίνη και συναφή φυτικά συστατικά (π.χ. κηροί, σουβερίνη).

Τρόφιμα Πλούσια σε Φυτικές Ίνες

Ο όρος φυτικές ίνες περιλαμβάνει επίσης, έναν τύπο αμύλου που είναι γνωστός και ως ανθεκτικό άμυλο.

Το ανθεκτικό άμυλο περιέχεται στα όσπρια, σε ημιαλεσμένους σπόρους και σιτηρά και σε ορισμένα δημητριακά πρωινού.

Ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο επειδή αντιστέκεται στην πέψη στο λεπτό έντερο και φθάνει στο παχύ έντερο ανέπαφο.

Οι φυτικές ίνες υπάρχουν στα φρούτα (αχλάδια, μήλα, φράουλες, ροδάκινα, βερίκοκα, πορτοκάλια), στα λαχανικά (λάχανο, μαρούλι, αγκινάρες, κρεμμύδια, καλαμπόκι, ντομάτες, αρακάς, φασολάκια, μπρόκολο), στα όσπρια (φακές, ρεβίθια, φασόλια).

Επίσης, οι φυτικές ίνες υπάρχουν και σε όλα τα προϊόντα δημητριακών ολικής αλέσεως (δημητριακά που περιέχουν πίτουρο, ψωμιά ολικής αλέσεως και πολύσπορα).

Οι φυτικές ίνες ταξινομούνται συχνά, ανάλογα με τη διαλυτότητά τους, σε διαλυτές και αδιάλυτες, και υπάρχουν σε διαφορετικές αναλογίες σε πολλά τρόφιμα.

Καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών είναι η βρώμη, το κριθάρι, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια).

Τόσο τα δημητριακά ολικής αλέσεως όσο και το ψωμί ολικής αλέσεως είναι πλούσιες πηγές αδιάλυτων φυτικών ινών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 Βιταμίνες που ίσως δεν Χρειάζεται να Πάρετε

admin

Συμπληρώματα που Μάλλον δεν Χρειάζεστε

Evi Makavelou

Η Αντιμετώπιση της Υπερκόπωσης με Συμπληρώματα Διατροφής

admin

Συμπληρώματα Διατροφής – Τα Λάθη που Κάνετε

Evi Makavelou

Ποια Βιταμίνη Βοηθάει να Έχετε Ενέργεια;

Evi Makavelou

Οι πιο Διάσημοι Σπόροι και οι Ιδιότητές τους

admin

Υπερβιταμίνωση και Κίνδυνοι για την Υγεία

Πόσο Απαραίτητα Είναι τα Συμπληρώματα Διατροφής για τους Αθλητές;

5 σημάδια που “φωνάζουν” έλλειψη σιδήρου

Akis Karamanos

Βιταμίνες σε Χρόνια Κόπωση μια Λανθασμένη Πρακτική

admin

Τα Προβιοτικά σε 4 Ερωτήσεις

admin

Γιαούρτι ή Συμπληρώματα Προβιοτικών κατά τη Λήψη Αντιβιοτικής Αγωγής;

admin