Υγεία & Ομορφιά
Οι Επιδράσεις της Κάνναβης στην Υγεία μας
Χωρίς κατηγορία

Οι Επιδράσεις της Κάνναβης στην Υγεία μας

Η Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ δημοσιεύει μια εκτενή έκθεση γραμμένη από εμπειρογνώμονες σχετικά με τις επιδράσεις της κάνναβης στην υγεία του οργανισμού.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη πολλές αμφιβολίες, οι συγγραφείς καταλήγουν στα θετικά αποτελέσματα που έχει η χρήση της κάνναβης στους χρόνιους πόνους και στις ναυτίες που προκαλούνται από τις χημειοθεραπείες.

Ωστόσο, η κάνναβη φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ψυχωσικών διαταραχών, τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, καθώς και τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων.

Πολλές είναι οι αβεβαιότητες σχετικά με τις επιπτώσεις και τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την κάνναβη και τα παράγωγά της, συμπεραίνει η έκθεση των ειδικών που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ.

Η επιτροπή μελέτησε και ανέλυσε περισσότερες από 10.000 διεθνείς μελέτες που έχουν γίνει για το θέμα αυτό.

Πρόκειται για μια από τις πιο ολοκληρωμένες αξιολογήσεις της ιατρικής βιβλιογραφίας που έχουν γίνει από το 1999.

Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε επειδή έχει παρατηρηθεί η συνεχώς αυξανόμενη χρήση της κάνναβης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κάνναβη είναι σήμερα το πιο δημοφιλές παράνομο ναρκωτικό στη χώρα, ενώ σε 29 κράτη επιτρέπεται η χρήση της για ιατρικούς λόγους.

Οι Επιδράσεις της Κάνναβης στην Υγεία μας

Μια πρόσφατη εθνική έρευνα έδειξε ότι 22,2 εκατομμύρια Αμερικανοί, ηλικίας 12 ετών και άνω, έχουν κάνει χρήση του ναρκωτικού τις τελευταίες 30 ημέρες.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το 90% των ενηλίκων που καταναλώνουν κάνναβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κάνουν για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ενώ μόλις 10% τη χρησιμοποιούν για ιατρικούς λόγους.

Ωστόσο, «η έλλειψη μιας σύνθεσης όλων των επιστημονικών γνώσεων σχετικά με τις επιπτώσεις της κάνναβης έχει δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τα οφέλη και τις βλάβες της στον οργανισμό», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) η Δρ Marie McCormick της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ως πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Ακαδημίας Επιστημών.

«Η ανάλυσή μας έχει ως στόχο να ρίξει φως στα αναπάντητα ερωτήματα και να εντοπίσει τους τομείς εκείνους που χρειάζονται περισσότερη έρευνα», πρόσθεσε.

Η κάνναβη είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του πόνου

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η θεραπευτική χρήση της κάνναβης είναι πολύ αποτελεσματική στη μείωση του χρόνιου πόνου των ενηλίκων που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η χρήση της ιατρικής κάνναβης γίνεται με λήψη από το στόμα και για μικρό χρονικό διάστημα.

Είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμετού που προκαλείται από τις χημειοθεραπείες που κάνουν οι καρκινοπαθείς.

Χρειάζεται επίσης να τονιστεί ότι δεν βρέθηκε καμία σύνδεση μεταξύ καπνίσματος κάνναβης και αυξημένου κινδύνου καρκίνου, όπως δηλαδή συμβαίνει με τον καπνό και τα τσιγάρα.

Ο κίνδυνος για καρδιακό ή ψυχωσικό επεισόδιο

Η χρήση κάνναβης φαίνεται να κρύβει ορισμένους κινδύνους τόσο για την καρδιά, όσο και για την ψυχική υγεία.

Πράγματι, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το κάπνισμα μαριχουάνας μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να το επιβεβαιώσει.

Άλλες μελέτες πάλι δείχνουν ότι η χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης σχιζοφρένειας και άλλων ψυχώσεων, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε κρίση άγχους και σε μικρότερο βαθμό σε κατάθλιψη.

Επιπρόσθετα, με την έντονη χρήση κάνναβης είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος ανάπτυξης διαφόρων σκέψεων αυτοκτονίας.

Από την άλλη πλευρά, στα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια ή άλλες ψυχικές ασθένειες, η χρήση κάνναβης μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, αφού φαίνεται να βελτιώνει τη μνήμη τους και την ικανότητά τους για μάθηση.

Για όλους τους άλλους και σε ό,τι αφορά τις πνευματικές ικανότητες, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στην ιατρική βιβλιογραφία που να δείχνει ότι η κάνναβη επηρεάζει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις ή τις κοινωνικές σχέσεις.

Έχει παρατηρηθεί ωστόσο ότι η συγκέντρωση, όπως και η μνήμη, μπορεί να επηρεαστούν και να μειωθούν για λίγο, αμέσως μετά τη χρήση της κάνναβης.

Οι Επιδράσεις της Κάνναβης στην Υγεία μας

Η εξάρτηση

Υπάρχει ένας σαφής κίνδυνος εξάρτησης από την κάνναβη.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί χρήστες δηλώνουν ότι είναι σε θέση να σταματήσουν εύκολα τη χρήση, ένα ποσοστό 2-6% αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να διακόψουν.

Να σημειώσουμε ότι από τις σχετικές μελέτες δεν γίνεται σαφές αν το κάπνισμα κάνναβης μπορεί να οδηγήσει στην χρήση και την εξάρτηση από άλλα ναρκωτικά.

Τα ατυχήματα

Μετά τη νομιμοποίηση της κάνναβης σε κάποιες πολιτείες στις ΗΠΑ, οι αρχές παρατήρησαν μια απότομη αύξηση των παιδικών ατυχημάτων στο σπίτι.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι το κάπνισμα μαριχουάνας πριν από την οδήγηση αυξάνει τον κίνδυνο των τροχαίων ατυχημάτων.

Η περίοδος της εγκυμοσύνης

Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα κάνναβης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο βάρος το νεογέννητο.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η σχέση ανάμεσα στη χρήση κάνναβης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην υγιή ανάπτυξη του βρέφους παραμένει ασαφής.

Πηγή: www.PharmaManage.gr 

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μερικά Ενοχλητικά Συμπτώματα της Εγκυμοσύνης

Λεμόνι – Μάθετε τα Απίστευτα Οφέλη του για την Υγεία

Ο Μύθος της Ευεργετικής Κατανάλωσης Αλκοόλ

yoadmin

3 Ασκήσεις για Ονειρεμένους Γοφούς

Παιδί Εθισμένο στο Διαδίκτυο – Αναγνωρίστε τα Προειδοποιητικά Σημάδια

Τα Θετικά του να Ξυπνάτε Νωρίς

Bάνα Νικολαίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ