Υγεία & Ομορφιά
Προβλήματα όρασης
Ασθένειες/Προβλήματα

Οι Ενδείξεις ότι το Παιδί σας Έχει Πρόβλημα Όρασης

Αν είστε γονείς με παιδί σε προσχολική ή σχολική ηλικία, καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με κάποιο πρόβλημα στα μάτια του.

Όσο πιο νωρίς ανακαλυφθεί το πρόβλημα του παιδιού σας τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά θα ανταποκριθεί στη θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθήσει.

Διαβάστε τα σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με την όρασή του.

Ανωμαλία στα μάτια που είναι εμφανής

Αν το παιδί σας παρουσιάζει οποιαδήποτε ανωμαλία στο ένα ή και στα δύο μάτια του, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Πρόβλημα όρασης στην παιδική ηλικίαΑνάμεσα στα πιο χαρακτηριστικά σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με την όρασή του είναι η ερυθρότητα, το πύον, το πρήξιμο των ματιών και τα διογκωμένα μάτια, τα πεσμένα βλέφαρα, ένα άσπρο ή κίτρινο σημάδι στην κόρη του ματιού ή κακή ευθυγράμμιση των ματιών.

Θέλει να κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση ή κρατά πολύ κοντά το βιβλίο όταν διαβάζει

Αν το παιδί σας παρακολουθεί τηλεόραση και επιμένει να κάθεται όσο πιο κοντά γίνεται σ’ αυτήν το πιο πιθανό είναι να έχει μυωπία.

Το ίδιο ισχύει αν διαβάζει το βιβλίο του και το φέρνει πολύ κοντά στα μάτια του ή χρειάζεται να καθίσει στο πρώτο θρανίο για να βλέπει στον πίνακα.

Δεν μπορεί να διαβάσει

Αν το παιδί στις πρώτες τάξεις δυσκολεύεται να διαβάσει, παραλείπει γραμμές και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το δάχτυλό του για να ξέρει που βρίσκεται το βλέμμα του την ώρα που διαβάζει, τότε ίσως χρειάζεται να περάσει από έναν οφθαλμολογικό έλεγχο.

Τρίβει συνεχώς τα μάτια του

Αν το παιδί τρίβει συχνά τα μάτια του όχι επειδή είναι κουρασμένο, αλλά επειδή προσπαθεί να εστιάσει σε ένα αντικείμενο, μπορεί να έχει ξηροφθαλμία ή επιπεφυκίτιδα.

Κλείνει το ένα μάτι για να διαβάσει

Αν το παιδί κλείνει το ένα μάτι του για να διαβάσει ή για να δει τηλεόραση πιο άνετα, τότε μπορεί να έχει αμβλυωπία, δηλαδή να έχει αυτό που λέμε “τεμπέλικο μάτι”, στραβισμό, αστιγματισμό, ανισομετρωπία ή διπλωπία.

Ισχυρίζεται ότι βλέπει διπλά

Αν το παιδί σας λέει ότι βλέπει διπλά κοιτάζοντας προς μία κατεύθυνση, τότε αυτό ίσως να υποδηλώνει στραβισμό, κάτι που πρέπει να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Παραπονιέται ότι πονάνε τα μάτια του μπροστά στον υπολογιστή

Αν το παιδί παραπονιέται ότι κατά τη χρήση του υπολογιστή πονάνε τα μάτια του, θολώνουν, κουράζεται, πονάει το κεφάλι του, ο αυχένας και η πλάτη του, τότε μπορεί πράγματι τα μάτια του να έχουν κουραστεί εξαιτίας του υπολογιστή.

Όταν το παιδί εκτίθεται περισσότερο χρόνο από όσο πρέπει στις οθόνες και σε συνδυασμό με την κακή στάση του σώματος και τον κακό φωτισμό νιώθει κούραση, τότε ο οφθαλμίατρος θα πρέπει να διαπιστώσει αν το παιδί χρειάζεται γυαλιά.

Ενοχλείται από το φως

Αν το παιδί ενοχλείται από το φως του ήλιου ή από τα φώτα των εσωτερικών χώρων και παραπονιέται για συχνούς πονοκεφάλους και ναυτίες, ίσως πάσχει από φωτοευαισθησία ή φωτοφοβία.

Πρόκειται για καταστάσεις που συνδέονται με διάφορες διαταραχές των ματιών και χρειάζονται παρακολούθηση.

Είναι γενικά αδέξιο

Στην ακραία περίπτωση που το παιδί πέφτει συνεχώς πάνω σε αντικείμενα, ίσως να έχει κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα.

Αν είναι γενικά αδέξιο που σημαίνει ότι μπορεί να δυσκολεύεται να πιάσει την μπάλα που του πετάτε ή πιάνει ένα ποτήρι με νερό χύνοντας το νερό, ίσως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα μάτια του.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιλαρά, Παρωτίτιδα, Ερυθρά και ο Απαραίτητος Εμβολιασμός στα Παιδιά

Νόσος Kawasaki στα Παιδιά – Συμπτώματα και Θεραπεία

Η Ομοιοπαθητική στη Ζωή των Παιδιών μας

Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για την Αιμορροφιλία στα Παιδιά

Χρήση Πιπίλας – Τι Ισχύει και τι Όχι

Δράστε Άμεσα σε Περίπτωση Πνιγμού