Υγεία & Ομορφιά
Στην Ελλάδα το 68% δηλώνει ότι λαμβάνει αντιβιοτικά.
Επικαιρότητα

Οι Έλληνες Κατέχουν την Πρώτη Θέση στην Άσκοπη Κατανάλωση Αντιβιοτικών

Στην Ελλάδα το 68% δηλώνει ότι λαμβάνει αντιβιοτικά.

Στο ότι οι Έλληνες λαμβάνουν αντιβιοτικά, οι επιστήμονες απαντούν ότι στο 70% των περιπτώσεων κάνουν χρήση για απλές ιώσεις που εκδηλώνονται με βήχα, πονόλαιμο και συνάχι και δεν χρειάζονται τον γιατρό.

Στην Ελλάδα το 68% δηλώνει ότι λαμβάνει αντιβιοτικά.

«Τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ενημέρωσης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (18-24 Νοεμβρίου 2019), η κα. Κυριακή Κανελλακοπούλου, καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Ως αποτέλεσμα, παρουσιάζεται υψηλή αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, όχι μόνο στα νοσοκομεία, αλλά και στην κοινότητα, με δυσάρεστα αποτελέσματα, αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μικρόβιο του πνευμονιόκοκκου έχει αποκτήσει 40% αντοχή και οι μισοί που προσβάλλονται δεν θα θεραπευτούν

Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κολοβακτηρίδιο έχει αποκτήσει αντοχή 15%.

Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση αντιβιοτικών κατά 90% και έχουμε όλοι ευθύνη να κάνουμε τα αντιβιοτικά ξανά ισχυρά.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι νέα αντιβιοτικά δεν υπάρχουν, άρα, θα πρέπει να επιβιώσουμε με ό,τι έχουμε», ανέφερε η κα. Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Χημειοθεραπείας.

Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή, είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.

«Σήμερα, δεν υπάρχει καμία ποινή για όσους χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή», ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης, και ζήτησε την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους το κάνουν, τονίζοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να βάλει κανόνες και να ελέγχει την εφαρμογή τους.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτονόητη η Απόφαση για Υποχρεωτική Χρήση της Μάσκας

Δείκτης Πρόγνωσης για Πολλές Ασθένειες τα Μικρόβια του Εντέρου

d.tsagkrinos

Ο Ρυθμός Εξάπλωσης του Κορωνοϊού

Πόσο Πιθανή Είναι η Επαναμόλυνση Μετά από Λοίμωξη με Covid-19;

Δωρεάν Εξετάσεις στο Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» στις 14 Δεκεμβρίου

d.tsagkrinos

Επισκίασε ο Κορωνοϊός την Κοινή Γρίπη

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ