Υγεία & Ομορφιά
Image default
Επικαιρότητα

Οι Έλληνες Κατέχουν την Πρώτη Θέση στην Άσκοπη Κατανάλωση Αντιβιοτικών

Στην Ελλάδα το 68% δηλώνει ότι λαμβάνει αντιβιοτικά.

Στο ότι οι Έλληνες λαμβάνουν αντιβιοτικά, οι επιστήμονες απαντούν ότι στο 70% των περιπτώσεων κάνουν χρήση για απλές ιώσεις που εκδηλώνονται με βήχα, πονόλαιμο και συνάχι και δεν χρειάζονται τον γιατρό.

Στην Ελλάδα το 68% δηλώνει ότι λαμβάνει αντιβιοτικά.

«Τα προμηθεύονται από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ενημέρωσης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (18-24 Νοεμβρίου 2019), η κα. Κυριακή Κανελλακοπούλου, καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Ως αποτέλεσμα, παρουσιάζεται υψηλή αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, όχι μόνο στα νοσοκομεία, αλλά και στην κοινότητα, με δυσάρεστα αποτελέσματα, αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μικρόβιο του πνευμονιόκοκκου έχει αποκτήσει 40% αντοχή και οι μισοί που προσβάλλονται δεν θα θεραπευτούν

Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κολοβακτηρίδιο έχει αποκτήσει αντοχή 15%.

Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση αντιβιοτικών κατά 90% και έχουμε όλοι ευθύνη να κάνουμε τα αντιβιοτικά ξανά ισχυρά.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι νέα αντιβιοτικά δεν υπάρχουν, άρα, θα πρέπει να επιβιώσουμε με ό,τι έχουμε», ανέφερε η κα. Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Χημειοθεραπείας.

Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή, είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.

«Σήμερα, δεν υπάρχει καμία ποινή για όσους χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή», ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης, και ζήτησε την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους το κάνουν, τονίζοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να βάλει κανόνες και να ελέγχει την εφαρμογή τους.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Δηλώσεις Κικίλια για τον Κοροναϊό και την Προετοιμασία της Χώρας – Άμεσες Προσλήψεις από τον ΕΟΔΥ

a.alefragkis

Σε Εγρήγορση το Υπουργείο Υγείας για τον Ιό του Δυτικού Νείλου

yoadmin

ΕΟΔΥ – Το Αντιγριπικό Εμβόλιο Μειώνει Σημαντικά τον Κίνδυνο Βαριάς Νόσησης και Θανάτου από τη Γρίπη

a.alefragkis

Κορωνοϊός και Εμφράγματα του Μυοκαρδίου

yoadmin

ΠΟΥ – Δεν Υπάρχει Στρατηγική Μηδενικού Κινδύνου στη Χαλάρωση των Ταξιδιωτικών Περιορισμών

yoadmin

Κορωνοϊός – Η Μετάλλαξη του Ιού Αυξάνει τις Πιθανότητες Μόλυνσης

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ