Υγεία & Ομορφιά
Εξετάσεις που Πρέπει Κάθε Γυναίκα να Κάνει στα 30
Πρόληψη

Εξετάσεις που Πρέπει Κάθε Γυναίκα να Κάνει στα 30

Η φροντίδα και η πρόληψη είναι το άλφα και το ωμέγα για μια καλή υγεία χωρίς προβλήματα.

Η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και η αποφυγή καταχρήσεων είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό. Έτσι, οι προληπτικές ιατρικές εξετάσεις είναι σημαντικές και πρέπει να πραγματοποιούνται βάσει προγράμματος.

Δείτε εδώ ποιες ακριβώς εξετάσεις είναι απαραίτητο να κάνετε αν έχετε φτάσει ή ξεπεράσει τα 30…

Στα 30 αρχίζουν οι επισκέψεις στους ιατρούςΓενική αίματος και ούρων

Η γενική εξέταση αίματος προσδιορίζει τον αιματοκρίτη και την αιμοσφαιρίνη, για τον έλεγχο της αναιμίας, τον αριθμό και τύπο των λευκών αιμοσφαιρίων για τον έλεγχο των λοιμώξεων από ιούς και μικρόβια και τον αριθμό των αιμοπεταλίων που ελέγχουν την πηκτικότητα στο αίμα.

Πρέπει να γίνεται μια φορά τον χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτής της εξέτασης γίνονται και οι βιοχημικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν σάκχαρο, ουρία-κρεατινίνη, ουρικό οξύ, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, τρανσαμινάσες, αλκαλική φωσφατάση και γ-GT.

Η εξέταση ούρων ελέγχει τη λειτουργική κατάσταση των νεφρών και τυχόν ύπαρξη ουρολοίμωξης ή κυστίτιδας.

Είναι σημαντικό τα αποτελέσματα των εξετάσεων να τα εκτιμά ένας παθολόγος.

Έλεγχος θυρεοειδούς αδένα

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς συμπτώματα δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα για να κάνει έναν τυπικό έλεγχο.

Η εξέταση αυτή θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια.

Όμως, οι εξετάσεις θα χρειαστεί να γίνονται τακτικότερα αν, ακόμα και χωρίς συμπτώματα, υπάρχει οικογενειακό ιστορικό παθήσεων που σχετίζονται με τον θυρεοειδή αδένα.

Σε πρώτη φάση καλό είναι κάθε πέντε χρόνια στις αιματολογικές εξετάσεις να περιλαμβάνεται και έλεγχος της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης TSH, αλλά και των ελεύθερων τιμών των θυρεοειδικών ορμονών (fT3, fT4).

Αν οι τιμές αυτές είναι εκτός φυσιολογικών ορίων, είναι πιθανό ο γιατρός να συστήσει ένα υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς αδένα.

Υπέρηχος μαστών πριν τα 35 και μαστογραφία από τα 35 και μετά

Θα πρέπει να γίνονται μια φορά τον χρόνο.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες.

Επιπλέον, τα καρκινικά κύτταρα του μαστού όχι μόνο πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα μετακινούνται και σε άλλα σημεία ή όργανα.

Ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται αν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια ή αν μια γυναίκα είναι άνω των 40.

Έτσι, οι γιατροί συνιστούν ο υπέρηχος μαστών να ξεκινά νωρίς, ακόμα και πριν τα 30 αν υπάρχει ιστορικό, και να γίνεται από έμπειρο γιατρό.

Σε περίπτωση συμπτωμάτων ο γιατρός θα συστήσει υπερηχομαστογραφία, ίσως και μαστογραφία, αν το συμπέρασμα δεν είναι ασφαλές.

Για τις γυναίκες άνω των 35 πάντως, συνιστάται απευθείας ετήσια μαστογραφία.

Γυναικολογικός έλεγχος και τεστ Παπ

Η επίσκεψη στον γυναικολόγο για τον τυπικό ετήσιο έλεγχο θα πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει μια συζήτηση του ιστορικού για όσα μεσολάβησαν τον τελευταίο χρόνο και την κλασική γυναικολογική εξέταση με επισκόπηση των έξω γεννητικών οργάνων και την εξέταση του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να γίνει το τεστ Παπ ή αν χρειάζεται, και άλλες παρακλινικές εξετάσεις, όπως καλλιέργειες κολπικού και τραχηλικού υγρού.

Ο έλεγχος θα πρέπει να ολοκληρώνεται με την κλασική γυναικολογική εξέταση, κατά την οποία με την ψηλάφηση ο γιατρός βλέπει την κατάσταση των εσωτερικών γεννητικών οργάνων.

Η υπερηχογραφική εξέταση τα τελευταία χρόνια κρίνεται απαραίτητη και γίνεται από τον γυναικολόγο, για να υπάρχει και η οπτική απεικόνιση των εσωτερικών γεννητικών οργάνων, με την οποία επιβεβαιώνεται η διάγνωση που προηγήθηκε με τη γυναικολογική εξέταση. Απαραίτητη φυσικά είναι και η ψηλάφηση μαστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καταρράκτης – Ποιες Καθημερινές Συνήθειες Μπορούν να Προλάβουν την Εμφάνισή του

Αποτελεσματικοί Τρόποι για να Τονώσετε τον Οργανισμό σας το Καλοκαίρι

Πώς να μην Κάνετε Ρυτίδες ενώ Κοιμάστε

Καλές Συνήθειες που Προστατεύουν το Συκώτι μας

Πνευματική Συγκέντρωση – Οι Τροφές για να την Ενισχύσετε

Συμβουλές για Καλύτερη Ποιότητα Ζωής Μέσα στην Καραντίνα