Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Οι Έφηβοι Μπορούν να Γίνουν Υπερμεταδότες του Κορωνοϊού στην Οικογένειά τους

Οι έφηβοι μπορούν να λειτουργήσουν ως φορείς υπερμετάδοσης της νόσου Covid-19, σύμφωνα με επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ, οι οποίοι μελέτησαν την περίπτωση μίας 13χρονης με κορωνοϊό.

Οι Έφηβοι Μπορούν να Γίνουν Υπερμεταδότες του Κορωνοϊού στην Οικογένειά τους.

Το κορίτσι μετέδωσε τον ιό στον παππού και τη γιαγιά της, καθώς και σε άλλους εννέα συγγενείς, οι οποίοι προσωρινά έμεναν, για οκτώ έως 25 ημέρες, στο ίδιο σπίτι λόγω οικογενειακής συγκέντρωσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νόα Σβαρτς του CDC της Ατλάντα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο εβδομαδιαίο επιστημονικό δελτίο “Morbidity and Mortality Weekly Report” του CDC, ανέφεραν ότι συνολικά 12 άνθρωποι, μαζί με το κορίτσι, που -χωρίς να φοράνε μάσκες και να τηρούν αποστάσεις- ζούσαν προσωρινά στο ίδιο σπίτι (με πέντε κρεβατοκάμαρες), εμφάνισαν συμπτώματα Covid-19 και διαγνώστηκαν θετικοί στα σχετικά τεστ.

Όμως, έξι άλλοι συγγενείς, που έφθασαν αργότερα, οι οποίοι έμειναν για μόνο δέκα ώρες σε εξωτερικούς χώρους του σπιτιού και φρόντισαν να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους, δεν εμφάνισαν συμπτώματα και διαγνώστηκαν αρνητικοί στα τεστ για κορωνοϊό.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι «υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις πως τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να μεταδώσουν αποτελεσματικά τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19».

Τόνισαν ότι, όπως δείχνει η περίπτωση της 13χρονης, «τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή για συρροή κρουσμάτων Covid-19 μέσα σε οικογένειες, ακόμη και όταν τα συμπτώματά τους είναι ήπια».

Επίσης, υπογράμμισαν «την ωφέλεια της τήρησης των αποστάσεων ως στρατηγική για τη μείωση της εξάπλωσης της Covid-19», καθώς δεν αρρώστησε κανένας από τους έξι συγγενείς που παρέμειναν εκτός σπιτιού και τήρησαν αποστάσεις, παρ’ όλο που δεν φορούσαν μάσκες.

Το συμπέρασμα, κατά τους ερευνητές, είναι ότι «ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να εξαπλωθεί αποτελεσματικά στη διάρκεια των συναθροίσεων, ιδίως όταν υπάρχει παρατεταμένη στενή επαφή.

Η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση μάσκας και το πλύσιμο των χεριών μειώνουν τη μετάδοση.

Οι συναθροίσεις, χωρίς την τήρηση αποστάσεων και τη χρήση μάσκας, πρέπει να αποφεύγονται».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργός Υγείας – Ο Εμβολιασμός Είναι Πατριωτικό Καθήκον

Ένας στους Πέντε που Νόσησε με COVID-19 θα Εμφανίσει Κάποια Ψυχική Διαταραχή Μέσα στο Επόμενο Τρίμηνο

Επιστημονική Ομάδα «Φυματίωσης» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας – Ο Αριθμός των Ασθενών με Φυματίωση θα Αυξηθεί Παγκοσμίως λόγω της Πανδημίας COVID-19

Evi Makavelou

Τα Ζευγάρια που Κοιμούνται στο Ίδιο Κρεβάτι Συγχρονίζουν τις Συνήθειες του Ύπνου τους

admin

Άλμα Ζωής: Δωρεάν γεύματα σε ασθενείς με καρκίνο μαστού που ζουν μόνες στη φάση των θεραπειών

Akis Karamanos

Ένα Δεύτερο Δέρμα Χωρίς Ρυτίδες

admin

Κοιμάστε Αρκετά; Ένα Νέο Τεστ Έρχεται για να Δώσει την Απάντηση

admin

Η Pfizer Hellas Υπερήφανος Χορηγός της Ομάδας Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο του Π.Α.Ο. ΑμεΑ

Ενώνουμε δυνάμεις για την Αντιμετώπιση της Επιδημίας της Παχυσαρκίας – Συνέδριο 2024

Stelios Resitis

Την Πρωτιά Κατέχει η Βρετανία σε Παγκοσμίως Θνησιμότητα από τον Νέο Κορωνοϊό

admin

Ένταση με τον Σύντροφο Μετά την Καραντίνα

Evi Makavelou

Κορωνοϊός και Εμφράγματα του Μυοκαρδίου

admin