Υγεία & Ομορφιά
Οι Ασθενείς Covid-19 με Νευρολογικά Συμπτώματα Έχουν Εξαπλάσια Πιθανότητα να Πεθάνουν
Επικαιρότητα

Οι Ασθενείς Covid-19 με Νευρολογικά Συμπτώματα Έχουν Εξαπλάσια Πιθανότητα να Πεθάνουν

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς Covid-19 με κλινικά διαγνωσμένα νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία σχετίζονται με τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό, έχουν εξαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν, σε σχέση με όσους ασθενείς Covid-19 δεν έχουν νευρολογικές επιπλοκές, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της κοινοπραξίας GCS-NeuroCOVID (Global Consortium Study of Neurological Dysfunction in Covid-19), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”, ανέλυσαν στοιχεία για 3.744 ασθενείς Covid-19 σε νοσοκομεία διαφόρων χωρών.

Διαπιστώθηκε ότι το 82% ανέφεραν ή είχαν διαγνωστεί με νευρολογικά συμπτώματα. Σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα είχαν πονοκεφάλους και οι τρεις στους δέκα απώλεια όσφρησης ή γεύσης.

Μεταξύ των κλινικά διαγνωσμένων συμπτωμάτων, συχνότερα ήσαν η οξεία εγκεφαλοπάθεια (σχεδόν στο 50% των ασθενών), το κώμα (17%) και τα εγκεφαλικά (6%). Οι ασθενείς με οξεία εγκεφαλοπάθεια μπορεί να εμφανίζουν απώλεια συνείδησης, σύγχυση, παραλήρημα ή υπερδιέγερση.

Παρά τις αρχικές ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του κορωνοϊού να προσβάλει άμεσα τον εγκέφαλο και να προκαλεί μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, τέτοια περιστατικά είναι τελικά πολύ σπάνια, σε λιγότερο από 1% των νοσηλευομένων ασθενών Covid-19.

Η μελέτη βρήκε ότι όσοι άνθρωποι έχουν μια προϋπάρχουσα νευρολογική πάθηση οποιουδήποτε είδους (χρόνιες ημικρανίες, άνοια, Αλτσχάιμερ κ.ά.) εμφανίζουν διπλάσια πιθανότητα νευρολογικών επιπλοκών, αν αρρωστήσουν με Covid-19.

Επίσης, οι ασθενείς αυτοί, ακόμη και όταν αναρρώνουν, έχουν πιο αβέβαιη έκβαση της υγείας τους σε βάθος χρόνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

COVID-19 και Εμβολιασμός σε Έγκυες και Θηλάζουσες Γυναίκες

Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών

Vasiliki Tsantila

Ανάπτυξη Μονοκλωνικών Αντισωμάτων για την Εξουδετέρωση της Covid-19

admin

7 Απριλίου-Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Danae Stratiki

Οι Ακραίες Θερμοκρασίες Ενισχύουν την Επιθετική Συμπεριφορά στα Social Media

Η Nέα Kανονικότητα του ΧΑΜ για τον Κορωνοϊό

admin

Συστάσεις Αναφορικά με την Καθολική Χρήση Μάσκας από το Υπουργείο Υγείας

admin

Τα Περιοριστικά Μέτρα Έχουν Επιβραδύνει Σημαντικά την Εξάπλωσή του Κορωνοϊού

admin

Η Ομιλία σε Κλειστό Χώρο Μπορεί να Εξαπλώσει τον Κορωνοϊό όσο ο Βήχας

Οδηγίες Σχετικά με το Πόσιμο Νερό και τους Υδάτινους Χώρους Αναψυχής εν Μέσω Πανδημίας

admin

Κερδίζει Συνεχώς Έδαφος στην ΕΕ το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού – Η Συμφωνία με Ισραήλ Οδηγός και για Επόμενα Ανοίγματα με Άλλα Κράτη

Evi Makavelou

ESM – Υπεγράφη η Νέα Συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας