Η έμμηνος ρύση μάλλον δεν είναι η αγαπημένη περίοδος του μήνα για τις γυναίκες.
Πόνοι, κράμπες, πρήξιμο και εναλλαγές στη διάθεση είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν.
Τα συμπτώματα αυτά είναι σε ορισμένες περιπτώσεις τόσο έντονα που πολλές γυναίκες δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν απλές, καθημερινές δραστηριότητες.
Ωστόσο, η εκδήλωση των συμπτωμάτων δεν είναι η ίδια σε κάθε δεκαετία της ζωής καθώς η περίοδος, όπως και όλες οι βιολογικές λειτουργίες, διαφοροποιείται με την πάροδο των χρόνων.
Ας δούμε λοιπόν πώς διαφοροποιείται η έμμηνος ρύση στις δεκαετίες των 20, των 30 και των 40.
Στα 20
Σε αντίθεση με τα εφηβικά χρόνια, τη δεκαετία αυτή η περίοδος αρχίζει να σταθεροποιείται.
Αυτό διότι το σώμα ξεκινά να έχει ωορρηξία τακτικά, γεγονός που συμβάλλει καθοριστικά στην σταθεροποίηση του έμμηνου κύκλου.
Από την άλλη όμως, η σταθεροποίηση του κύκλου συνεπάγεται μερικά όχι και τόσο ευχάριστα επακόλουθα όπως πόνος, συχνές κράμπες, ευαισθησία στο στήθος και δυσμηνόρροια.
Μια ακόμη σημαντική αλλαγή της εμμηνόρροιας που συνήθως συμβαίνει στην δεκαετία των 20 έχει να κάνει με την αντισύλληψη.
Αυτό σημαίνει ότι πολλές γυναίκες αποφασίζουν να ξεκινήσουν την λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, τα οποία προκαλούν αλλαγές στην συνηθισμένη ροή της περιόδου.
Στην πραγματικότητα, τα χάπια αυτά αποτρέπουν την ωορρηξία και χωρίς αυτήν εκλείπουν και τα λοιπά συμπτώματα της περιόδου.
Η περίοδος έρχεται πολύ πιο αραιά ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σταματά και εντελώς.
Στα 30
Κατά κανόνα, η εμμηνόρροια είναι αρκετά προβλέψιμη και συνεπής αυτή τη δεκαετία.
Στα 30, συμπτώματα όπως ξαφνική αύξηση της ροής ή πιο έντονος πόνος από το συνηθισμένο μπορεί να είναι σημάδι ενός μεγαλύτερου προβλήματος, όπως για παράδειγμα τα ινομυώματα ή η ενδομητρίωση.
Μία ακόμη μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει τη δεκαετία αυτή σε πολλές γυναίκες είναι η εγκυμοσύνη.
Αυτό διότι κατά τη διάρκειά της η περίοδος διακόπτεται και επανέρχεται περίπου έξι εβδομάδες μετά τη γέννα ή σε αρκετές περιπτώσεις μόνο εφόσον σταματήσει ο θηλασμός.
Η γέννα είναι μία κατάσταση που μπορεί να μεταβάλλει τον έμμηνο κύκλο της γυναίκας οριστικά, αυτή τη φορά όμως με τρόπο θετικό.
Πολλές γυναίκες δηλώνουν πως μετά τον τοκετό έχουν λιγότερες κράμπες και πόνους κατά την περίοδο, συμπτώματα που πιθανόν να οφείλονται στην χαλάρωση του τραχήλου.
Στα 40
Η δεκαετία αυτή σηματοδοτεί την έναρξη ορμονικών διακυμάνσεων που προμηνύουν την εμμηνόπαυση.
Κατά την περίοδο αυτή, που διαρκεί συνήθως 8-10 χρόνια (από τα 40 μέχρι τα περίπου τα 50), το σώμα προετοιμάζεται για την διακοπή της εμμηνόρροιας.
Οι ορμονικές αλλαγές κάνουν την ωορρηξία πιο ασταθή ενώ τα επίπεδα των οιστρογόνων που μεταβάλλονται μπορεί να έχουν ως συνέπεια περιόδους με αυξημένη ροή, συμπτώματα δυσμηνόρροιας ή από την άλλη απώλεια περιόδων.
Σε κάθε περίπτωση η εμμηνόπαυση δεν έχει έρθει εάν δεν παρουσιαστεί απώλεια έμμηνου ρύσης για περίοδο ενός έτους, ενώ οι πιθανότητες εγκυμοσύνης παραμένουν ακόμη και εάν έχουν ξεκινήσει τα πιο πάνω συμπτώματα.
Όποια και αν είναι η ηλικία σας, πρέπει να θυμάστε ότι η περίοδός σας προσφέρει πολλές πληροφορίες για τη γενική υγεία του σώματός σας.
Έτσι, εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστα συμπτώματα, καλό είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.