Δεν είναι ευχάριστο όταν η μύτη τρέχει.
Ουσιαστικά η καταρροή προκαλείται από υπερέκκριση βλέννας και υγρών από τη ρινική κοιλότητα.
Η βλέννα προστατεύει τη μύτη και κατ’ επέκταση τους πνεύμονες από τους ξένους «εισβολείς», όπως είναι τα μικρόβια, οι μικροοργανισμοί, τα σωματίδια σκόνης, γύρης και ό,τι άλλο αιωρείται.
Όταν η μύτη γεμίζει με βλέννα, το αίσθημα μπουκώματος και δυσφορίας γίνεται έντονο.
Συνηθίζουμε να συνδέουμε την καταρροή με το κρυολόγημα, αλλα δεν εύθυνεται πάντα αυτό.
Όταν δε συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, η καταρροή δεν είναι ανησυχητική, δε χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή και περνάει μόνη της μόλις περάσει και η αιτία που την προκαλεί.
Επομένως, το μόνο που χρειάζεται είναι να δείξουμε υπομονή.
Χαμηλή θερμοκρασία
Όταν η θερμοκρασία πέφτει, ο αέρας που αναπνέουμε είναι περισσότερο κρύος από όσο πρέπει, οπότε η μύτη προσπαθεί να τον ζεστάνει.
Για να γίνει αυτό, η ροή του αίματος αυξάνεται κι έτσι παράγεται περισσότερη βλέννα με αποτέλεσμα η μύτη να τρέχει για όση ώρα είμαστε εκτεθειμένοι στο κρύο.
Γρίπη και κρυολόγημα
Όπως είπαμε, όταν ο οργανισμός προσπαθεί να κρατήσει μακριά από τους πνεύμονες τα μικρόβια και τους επικίνδυνους ιούς, παράγει περισσότερη βλέννα προκαλώντας έντονη πολλές φορές καταρροή.
Ρινίτιδα
Είναι η φλεγμονή του εσωτερικού τοιχώματος της μύτης και χαρακτηρίζεται ως χρόνια όταν κρατά πάνω από τρεις μήνες.
Προκαλεί καταρροή, μπούκωμα, κνησμό στη μύτη και φτέρνισμα, ενώ προκαλείται από περιβαλλοντικές αλλεργίες.
Μπορεί να είναι και μη αλλεργική που οφείλεται σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, στην κακή κυκλοφορία του αίματος, σε διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τον καπνό, τα καυσαέρια και τις δυνατές οσμές, στην κατανάλωση καυτερών φαγητών και σε άλλα αίτια παροδικά ή μη.
Αλλεργίες
Οι χρόνιες ή εποχικές αλλεργίες ταλαιπωρούν πολύ κόσμο.
Αν και τα συμπτώματά τους ποικίλουν, η καταρροή αποτελεί σύμπτωμα των πιο συνηθισμένων αλλεργιών, όπως η γύρη, τα κατοικίδια και τα ακάρεα σκόνης.
Έντονο κλάμα
Αν και είναι κάτι που έχουμε συνηθίσει από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, λίγοι έχουμε αναρωτηθεί γιατί τρέχει η μύτη μας όταν κλαίμε.
Με το κλάμα, τα δάκρυα που εκκρίνονται από τους δακρυικούς αδένες αποστραγγίζονται από τον δακρυικό πόρο (το «σωληνάκι» που ξεκινά από την εσωτερική γωνία του ματιού και καταλήγει στη μύτη) και οδηγούνται στη μύτη προκαλώντας καταρροή.
Αντιμετώπιση
Για να απαλλαγούμε από την καταρροή και να μη ρουφάμε συνεχώς τη μύτη μας, τη φυσάμε όποτε νιώθουμε την ανάγκη να απαλλαγούμε από τη συσσωρευμένη βλέννα.
Επίσης, τα αποσυμφορητικά μύτης ή ο φυσιολογικός ορός μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση.
Καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε για εκτεταμένο χρονικό διάστημα τα ρινικά σπρέι, ιδιαίτερα αν περιέχουν κορτιζόνη γιατί ο οργανισμός συνηθίζει εύκολα σε αυτά και η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται.
Στην αγορά υπάρχουν κάποια πιο ήπια ενισχυμένα με φυσιολογικό ορό, θαλασσινό αλάτι, ευκάλυπτο και άλλα προϊόντα της φύσης.
Σε περιπτώσεις αλλεργίας, συστήνεται κάποιο αντιισταμινικό μετά από συνεννοήση με τον γιατρό, ανάλογα με το είδος της αλλεργίας.