Υγεία & Ομορφιά
΄Το κακάο βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Διατροφή

Τα Οφέλη που Προσφέρει στην Υγεία το Κακάο

Το φυτό κακάο, επίσης γνωστό ως δέντρο κακάο, είναι ένα τροπικό δέντρο που προέρχεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική.

Το κακαόδεντρο παράγει καρπούς που μοιάζουν με πεπόνι που ονομάζονται λοβοί, καθένας από τους οποίους περιέχει 25 έως 50 σπόρους που περιβάλλονται από λευκό πολτό.

Το κακάο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνουΕνώ αυτός ο πολτός είναι εντελώς βρώσιμος, η πραγματική μαγεία βρίσκεται μέσα στους σπόρους.

Οι ωμοί κόκκοι κακάο είναι πικροί και ξηροί, αλλά μόλις υποστούν επεξεργασία, αναπτύσσουν αυτή την υπέροχη γεύση σοκολάτας.

Από εκεί μπορούν να γίνουν προϊόντα όπως η σοκολάτα ή η σκόνη κακάο.

Το κακάο δεν είναι απαραίτητα το ίδιο πράγμα με τη σοκολάτα που γνωρίζετε και αγαπάτε.

Μάλλον είναι το συστατικό που ευθύνεται για τη νόστιμη γεύση της σοκολάτας.

Όταν αυτό υπάρχει σε υψηλή περιεκτικότητα όπως 70% ή περισσότερο, έχει πολλά θρεπτικά οφέλη.

Κακάο – Οφέλη για την υγεία

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Οι κόκκοι κακάο είναι γεμάτοι με αντιοξειδωτικά, τα οποία αναστέλλουν τη δραστηριότητα των ελεύθερων ριζών.

Αυτό είναι βασικό, γιατί τα υψηλά επίπεδα ελεύθερων ριζών μπορούν να οδηγήσουν σε κυτταρική βλάβη και οξειδωτικό στρες.

Το κακάο περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως η επικατεχίνη, η κατεχίνη και οι προκυανιδίνες, που ανήκουν σε μια ομάδα φυτικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες.

Οι εργαστηριακές μελέτες για τον καρκίνο υποδηλώνουν ότι αυτές οι ενώσεις έχουν ευεργετικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου.

Μειώνει τη φλεγμονή

Τα αντιοξειδωτικά στο κακάο μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο της φλεγμονής.

Αυτό συμβαίνει επειδή το οξειδωτικό στρες μπορεί να συμβάλει στη χρόνια φλεγμονή, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Έτσι, καθώς τα αντιοξειδωτικά του κακάο καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, μπορούν επίσης να εμποδίσουν τη φλεγμονή.

Επιπλέον, αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν την παραγωγή προφλεγμονωδών πρωτεϊνών.

Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Οι πολυφαινόλες στους κόκκους κακάο είναι στην πραγματικότητα προβιοτικά.

Αυτό σημαίνει ότι «τρέφουν» τα καλά βακτήρια στο έντερο σας, βοηθώντας τα να αναπτυχθούν.

Σας βοηθάει να αποφύγετε τόσο προσωρινά, όσο και χρόνια πεπτικά προβλήματα.

Ταυτόχρονα, οι πολυφαινόλες μπορεί επίσης να δράσουν ενάντια στα κακά βακτήρια στο στομάχι σας.

Βοηθούν στη διατήρηση της μικροβιακής ισορροπίας στο έντερο, η οποία είναι κλειδί για την υποστήριξη βασικών λειτουργιών, όπως το ανοσοποιητικό και ο μεταβολισμός.

Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Τέλος, τα αντιοξειδωτικά στους κόκκους κακάο απελευθερώνουν νιτρικό οξείδιο, το οποίο προάγει την αγγειοδιαστολή (ή τη διεύρυνση) των αιμοφόρων αγγείων σας.

Με τη σειρά του, το αίμα μπορεί να ρέει πιο εύκολα, συμβάλλοντας στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφικές Συμβουλές για να μην Πάρετε Βάρος στις Γιορτές

a.alefragkis

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος – Ο Ρόλος της Διατροφής

Evi Makavelou

Αυτοί Είναι οι Λόγοι που Πρέπει να Πίνετε Περισσότερο Νερό

a.alefragkis

Θρεπτικά Συστατικά Κατά της Κατάθλιψης

Evi Makavelou

Οι Τροφές που Κάνουν Καλό στη Λειτουργία του Εγκεφάλου

yoadmin

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τις Διατροφικές Διαταραχές

yoadmin

Τι να Τρώτε πριν, μετά και την Ώρα της Γυμναστικής;

Evi Makavelou

Οι Διαταραχές του Πεπτικού Συστήματος και η Θεραπεία τους με τη Φύση

yoadmin

Σπλαχνικό Λίπος – Τι Μπορείτε να Τρώτε;

Evi Makavelou

Υγιεινές Ιδέες για Πρωινό στην Εγκυμοσύνη

Evi Makavelou

Γάλα Γαϊδούρας – Τα Οφέλη του στην Υγεία

Evi Makavelou

Υγεία του Εγκεφάλου – Ιδέες για Πρωινό

Evi Makavelou