Υγεία & Ομορφιά
΄Το κακάο βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Διατροφή

Τα Οφέλη που Προσφέρει στην Υγεία το Κακάο

Το φυτό κακάο, επίσης γνωστό ως δέντρο κακάο, είναι ένα τροπικό δέντρο που προέρχεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική.

Το κακαόδεντρο παράγει καρπούς που μοιάζουν με πεπόνι που ονομάζονται λοβοί, καθένας από τους οποίους περιέχει 25 έως 50 σπόρους που περιβάλλονται από λευκό πολτό.

Το κακάο μειώνει τον κίνδυνο καρκίνουΕνώ αυτός ο πολτός είναι εντελώς βρώσιμος, η πραγματική μαγεία βρίσκεται μέσα στους σπόρους.

Οι ωμοί κόκκοι κακάο είναι πικροί και ξηροί, αλλά μόλις υποστούν επεξεργασία, αναπτύσσουν αυτή την υπέροχη γεύση σοκολάτας.

Από εκεί μπορούν να γίνουν προϊόντα όπως η σοκολάτα ή η σκόνη κακάο.

Το κακάο δεν είναι απαραίτητα το ίδιο πράγμα με τη σοκολάτα που γνωρίζετε και αγαπάτε.

Μάλλον είναι το συστατικό που ευθύνεται για τη νόστιμη γεύση της σοκολάτας.

Όταν αυτό υπάρχει σε υψηλή περιεκτικότητα όπως 70% ή περισσότερο, έχει πολλά θρεπτικά οφέλη.

Κακάο – Οφέλη για την υγεία

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Οι κόκκοι κακάο είναι γεμάτοι με αντιοξειδωτικά, τα οποία αναστέλλουν τη δραστηριότητα των ελεύθερων ριζών.

Αυτό είναι βασικό, γιατί τα υψηλά επίπεδα ελεύθερων ριζών μπορούν να οδηγήσουν σε κυτταρική βλάβη και οξειδωτικό στρες.

Το κακάο περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως η επικατεχίνη, η κατεχίνη και οι προκυανιδίνες, που ανήκουν σε μια ομάδα φυτικών ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες.

Οι εργαστηριακές μελέτες για τον καρκίνο υποδηλώνουν ότι αυτές οι ενώσεις έχουν ευεργετικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου.

Μειώνει τη φλεγμονή

Τα αντιοξειδωτικά στο κακάο μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο της φλεγμονής.

Αυτό συμβαίνει επειδή το οξειδωτικό στρες μπορεί να συμβάλει στη χρόνια φλεγμονή, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Έτσι, καθώς τα αντιοξειδωτικά του κακάο καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, μπορούν επίσης να εμποδίσουν τη φλεγμονή.

Επιπλέον, αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν την παραγωγή προφλεγμονωδών πρωτεϊνών.

Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Οι πολυφαινόλες στους κόκκους κακάο είναι στην πραγματικότητα προβιοτικά.

Αυτό σημαίνει ότι «τρέφουν» τα καλά βακτήρια στο έντερο σας, βοηθώντας τα να αναπτυχθούν.

Σας βοηθάει να αποφύγετε τόσο προσωρινά, όσο και χρόνια πεπτικά προβλήματα.

Ταυτόχρονα, οι πολυφαινόλες μπορεί επίσης να δράσουν ενάντια στα κακά βακτήρια στο στομάχι σας.

Βοηθούν στη διατήρηση της μικροβιακής ισορροπίας στο έντερο, η οποία είναι κλειδί για την υποστήριξη βασικών λειτουργιών, όπως το ανοσοποιητικό και ο μεταβολισμός.

Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Τέλος, τα αντιοξειδωτικά στους κόκκους κακάο απελευθερώνουν νιτρικό οξείδιο, το οποίο προάγει την αγγειοδιαστολή (ή τη διεύρυνση) των αιμοφόρων αγγείων σας.

Με τη σειρά του, το αίμα μπορεί να ρέει πιο εύκολα, συμβάλλοντας στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση – Τροφές που Ανακουφίζουν

Evi Makavelou

Τα Φρούτα του Καλοκαιριού και η Θρεπτική τους Αξία

a.alefragkis

Τροφές που Μπορεί να Προκαλέσουν Φλεγμονές

a.alefragkis

Πώς θα Αποφύγετε την Υπερφαγία Όταν Εργάζεστε από το Σπίτι

a.alefragkis

Μπαχαρικά και Ημερομηνία Λήξης

Evi Makavelou

Πώς να Κάνετε Επανεκκίνηση στη Διατροφή σας;

Evi Makavelou

Πρωινός Καφές: Ποτέ με Άδειο Στομάχι!

yoadmin

Τελικά γιατί Παχαίνουμε;

yoadmin

Δυσανεξία στη Γλουτένη – Συμπτώματα και Επικίνδυνες Τροφές

a.alefragkis

Χολίνη – Γιατί Είναι Απαραίτητη;

Evi Makavelou

Τα Τρόφιμα που Αποδυναμώνουν τα Οστά

a.alefragkis

Ξοδέψτε Λιγότερα για να Τρέφεστε Καλύτερα

a.alefragkis