Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Ο Ύπνος Κατά τη Διάρκεια της Πανδημίας COVID-19

Ένας καλός βραδινός ύπνος μπορεί να είναι δυσεπίτευκτος ακόμα και υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 είναι ακόμη πιο δύσκολο, όπως επισημαίνει σε άρθρο της η διακεκριμένη επιστήμονας Dr Chandra Jackson, που μελετά τον ύπνο στο NIEHS.

Ο Ύπνος Κατά τη Διάρκεια της Πανδημίας COVID-19.

Πολλοί άνθρωποι κατά την περίοδο αυτή κοιμούνται είτε λιγότερο είτε περισσότερο από ό,τι πρέπει.

Σε κάθε περίπτωση, ο φυσιολογικός και υγιής ύπνος βοηθάει τη σωματική ενέργεια, τη ψυχική υγεία, το ανοσοποιητικό σύστημα και τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

Ακόμα και πριν την πανδημία COVID-19, περίπου 1 στους 3 ανθρώπους δεν είχε τον συνιστώμενο ποιοτικό ύπνο διάρκειας 7 ωρών χωρίς διακοπή.

Το αυξημένο άγχος των τελευταίων μηνών, η πιθανή απομόνωση ή κατάθλιψη, και η οικονομική και επαγγελματική ανασφάλεια έχει επιδεινώσει την κατάσταση αυτή.

Η διαταραχή της καθημερινότητας δυσχεραίνει την αίσθηση του χρόνου. Η παρατεταμένη παραμονή στην οικία, οδηγεί σε λιγότερη έκθεση στο φυσικό φως, διαταράσσοντας τον κιρκάδιο ρυθμό που ρυθμίζει τον ύπνο.

Η διακεκριμένη επιστήμονας σε οδηγίες που έδωσε για τη ρύθμιση του ύπνου αναφέρει:

  • Να εκτίθενται τα άτομα σε έντονο φως το πρωί, και να αποφεύγουν κατά το δυνατό το μπλε φως το βράδυ, που μπορεί να καταστείλει την έκκριση της μελατονίνης, που είναι ορμόνη ρύθμισης του ύπνου.
  • Τη σημασία της ηρεμίας τις ώρες πριν τον ύπνο, μέσω ενός χαλαρωτικού μπάνιου, τη χαλαρωτική μουσική ή τον διαλογισμό.
  • Να διατηρείται το περιβάλλον σε σωστή θερμοκρασία, και να χρησιμοποιούνται κουρτίνες που περιορίζουν το φως ή/και ωτοασπίδες για την προστασία από τους θορύβους.
  • Πριν τον ύπνο, συνίσταται να αποφεύγονται η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, και η κατανάλωση υπερβολικού φαγητού ή υγρών, καφεΐνης, νικοτίνης  ή αλκοόλ.
  • Να αποφεύγεται ο ύπνος μεγάλης διάρκειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Αν τα συμπτώματα επιμένουν, τότε συνίσταται η επίσκεψη σε ειδικό γιατρό.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Σύνδρομο του Απατεώνα – Η Απειλή της Ψυχικής Υγείας

admin

Δείκτης Πρόγνωσης για Πολλές Ασθένειες τα Μικρόβια του Εντέρου

admin

Μεγαλύτερος Κίνδυνος Καρδιακών Παθήσεων και Πρόωρου Θανάτου για Όσους Καταναλώνουν Πολύ Κόκκινο Κρέας

admin

Περιορισμός Μετακινήσεων σε Όλη την Ελλάδα από τις 9 το Βράδυ έως τις 5 το Πρωί

Κορωνοϊός – Πόση Ώρα Επιβιώνει στα Ρούχα και τις Επιφάνειες

admin

Μειώστε τις Θερμίδες

admin

FESTIVAL Υγεία & Ομορφιά – Έρχεται τον Οκτώβριο στην Αθήνα

Δείκτες Θνησιμότητας και Νοσηρότητας κατά τη Διάρκεια της Πανδημίας

admin

Είναι μία Δόση Εμβολίου Αρκετή για Όσους Έχουν Νοσήσει από Covid-19;

Δωρεά Φαρμάκων από Φαρμακευτικές Εταιρείες με το Πρόγραμμα Pharma for Society του GIVMED

admin

Η Τηλεκπαίδευση Ξεκινά για τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Υποχρεωτικότητα Χρήσης Μάσκας στα ΜΜΜ