Υγεία & Ομορφιά
Ο Κορωνοϊός δεν Φαίνεται να Μεταδίδεται από την Κατάποση Τροφίμων.
Ο Κορωνοϊός δεν Φαίνεται να Μεταδίδεται από την Κατάποση Τροφίμων.
Επικαιρότητα

Ο Κορωνοϊός δεν Φαίνεται να Μεταδίδεται από την Κατάποση Τροφίμων

Ο κορωνοιός έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας από τα τέλη Φεβρουαρίου και την έχει αλλάξει άρδην, με τις πληροφορίες να μας βομβαρδίζουν καθημερινά επί παντός του επιστητού, και κάποια δεδομένα συνεχώς να αλλάζουν.

Ο Κορωνοϊός δεν Φαίνεται να Μεταδίδεται από την Κατάποση Τροφίμων.

Εξ αυτού του λόγου πολλά είναι τα ερωτήματα που εγείρονται συνεχώς στην καθημερινότητα μας και αρκετά από αυτά έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των τροφίμων.

Μεταδίδεται ο ιός από τα τρόφιμα;

Επιβιώνει στις επιφάνειες τους;

Πώς πρέπει τελικά να διαχειριζόμαστε τα τρόφιμα που αγοράζουμε;

Τα αποθηκεύουμε;

Τα απολυμαίνουμε;

Το πόσιμο νερό είναι ασφαλές;

Ο κορωνοϊός δεν φαίνεται να μεταδίδεται από την κατάποση τροφίμων, καθότι αυτά ακολουθούν την πεπτική οδό, και ως εκ τούτου δεν επιβιώνει στο όξινο περιβάλλον του στομάχου, όπου καταλήγει το τρόφιμο.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί μετάδοση της COVID-19 μέσω της κατανάλωσης τροφίμων.

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα τρόφιμα ενέχουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε σχέση με συγκεκριμένο ιό.

Ο SARS-CoV-2 έχει απομονωθεί στα κόπρανα ασθενών και σε αστικά λύματα, συνεπώς υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης των επιφανειακών υδάτων από όπου αντλείται νερό προς επεξεργασία για πόσιμη χρήση.

Ωστόσο, η σωστή επεξεργασία και εξυγίανση του νερού που προορίζεται για πόσιμη χρήση, θεωρείται ότι εξασφαλίζει την αδρανοποίηση και του SARS-CoV-2, όπως και άλλων παθογόνων ιών με παρόμοια μορφολογία και χημική σύσταση».

Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας με σαπούνι και ζεστό νερό πριν και μετά τα ψώνια μας, πριν αρχίσουμε να παρασκευάζουμε ή να μαγειρεύουμε το φαγητό μας, αλλά και κατά τη διάρκεια, όταν π.χ. χειριζόμαστε ωμό κρέας.

Είναι επιτακτική ανάγκη, όχι μόνο λόγω της επιδημίας, αλλά και λόγω εποχής, να τηρούμε τους βασικούς ατομικούς κανόνες υγιεινής αλλά και υγιεινής και ασφάλειας περιβάλλοντος και τροφίμων, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης του SARS-CoV-2, αλλά και των υπολοίπων παθογόνων μικροοργανισμών, μέσω των τροφίμων, ιδιαίτερα τώρα που πλησιάζει το καλοκαίρι και οι τροφιμογενείς λοιμώξεις παρουσιάζουν την υψηλότερη συχνότητα:

– Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας με σαπούνι και ζεστό νερό πριν και μετά τα ψώνια μας, πριν αρχίσουμε να παρασκευάζουμε ή να μαγειρεύουμε το φαγητό μας, αλλά και κατά τη διάρκεια, όταν π.χ. χειριζόμαστε ωμό κρέας. Τα γάντια δεν αντικαθιστούν το πλύσιμο των χεριών.

Μπορούμε να πλένουμε τις συσκευασίες προϊόντων που αγοράζουμε με σαπούνι και νερό, π.χ. πλαστικά μπουκάλια γάλακτος, αναψυκτικών.

Μπορούμε επίσης να αποσυσκευάζουμε και να μεταφέρουμε σε δικούς μας περιέκτες κάποια τρόφιμα, απορρίπτοντας την αρχική συσκευασία, αφού έχουμε καταγράψει την ημερομηνία λήξεως του προϊόντος.

Μπορούμε επίσης να αφήνουμε κάποια αντικείμενα σε έναν χώρο του σπιτιού για 1-2 μέρες, έτσι ώστε ο ιός να αδρανοποιηθεί.

Αποθηκεύουμε τα τρόφιμά μας κατάλληλα (πρέπει να αποφεύγουμε οποιαδήποτε επαφή μεταξύ των τροφίμων που καταναλώνονται ωμά και των μαγειρεμένων τροφίμων).

Πλένουμε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά με καθαρό νερό, ιδίως εάν δεν πρόκειται να μαγειρευτούν άμεσα.

Ο SARS-CoV-2 όπως και οι υπόλοιποι παθογόνοι μικροοργανισμοί δεν αντέχουν στις συνθήκες μαγειρέματος.

Τα τρόφιμα πρέπει να μαγειρεύονται για τουλάχιστον πέντε λεπτά στους 70οC.

Αποφεύγουμε την επιμόλυνση από μαγειρικά σκεύη (μαχαίρια, πιάτα, σανίδες κοπής κ.λπ.) με το προσεκτικό πλύσιμό τους με απορρυπαντικό μεταξύ χειρισμού διαφορετικών τροφίμων (π.χ. ωμό κρέας, φρέσκα λαχανικά).

Δεν απολυμαίνουμε τα φρέσκα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά) με χλωρίνη!

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δηλητηρίασης από τα χημικά υπολείμματα του απολυμαντικού!

Μπορούμε να πλύνουμε τα φρούτα με τρεχούμενο νερό και λίγο πράσινο σαπούνι, τα οποία βέβαια ξεπλένουμε μετά πολύ καλά.

Για τα λαχανικά που δεν μπορούμε να πλύνουμε, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο μας κάποια 24ωρα, έτσι ώστε με την πάροδο του χρόνου να εξασφαλίσουμε την αδρανοποίηση του ιού.

Υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμη για τον SARS-CoV-2. Αυτά που γνωρίζουμε όμως είναι αρκετά για να προστατευτούμε τηρώντας τους κανόνες ατομικής υγιεινής και υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων.

Όπως είπε και η Marie Curie «Τίποτε στη ζωή δεν είναι για να το φοβόμαστε, αλλά για να το κατανοήσουμε. Τώρα είναι η ώρα να καταλάβουμε περισσότερα, για να φοβόμαστε λιγότερο».

Γεωργία Μανδηλαρά, Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Δημόσιας Υγείας – Μοριακής Μικροβιολογίας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστημονική Υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Σαλμονελλών, Σιγκελλών και Λοιπών Εντεροπαθογόνων
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου

Όχι Φιλιά και Χρήση Μάσκας στη Διάρκεια του Σεξ

Αυξημένος ο Κίνδυνος Θανατηφόρου Εμφράγματος στους Ανθρώπους με Σοβαρή Ψυχική Πάθηση

Evi Makavelou

Λήξη Περιορισμού – Τι Μέτρα θα Πάρετε στο Κομμωτήριο;

admin

Σε Εφαρμογή Τίθεται η Πλατφόρμα των Ραντεβού Εμβολιασμού κατά της Covid-19

Νέα Συλλογή Άγριο Τριαντάφυλλο από την ΚΟΡΡΕΣ

admin

2+1 Βήματα Διαχείρισης του Φόβου εν Μέσω της Πανδημίας του Κορωνοϊού

Η Χρήση Μάσκας και ο Καλύτερος Εξαερισμός στις Σχολικές Μονάδες Εγγυώνται την Ασφαλέστερη Λειτουργία τους

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παρουσίασε τα αποτελέσματα Πανελλαδικής Έρευνας Κοινής Γνώμης της εταιρείας PULSE RC

Akis Karamanos

Η Συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Μάχη Κατά της COVID-19

Από Σήμερα Όλα τα Καταστήματα θα Κλείνουν στις 20:30 – Ανοιχτά Όλο το 24ωρο τα Περίπτερα

Προειδοποίηση ΕΟΦ για το Προϊόν VARY FORTE που Διακινείται μέσω Διαδικτύου

admin