Αν και όλοι διατρέχουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, η υιοθέτηση κάποιων συνηθειών μπορεί να συμβάλει στη μείωση των πιθανοτήτων.
Σε αυτές περιλαμβάνεται και η τακτική κατανάλωση του δημοφιλέστερου ροφήματος στον κόσμο, δηλαδή του καφέ.
Ο αγαπημένος καφές προσφέρει ενέργεια και άλλα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία λόγω της περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικές ουσίες, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως ασπίδα απέναντι στον καρκίνο.
Συγκεκριμένα, έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των παρακάτω μορφών καρκίνου:
Καρκίνος προστάτη
Η κατανάλωση 4-5 φλιτζανιών καφέ καθημερινά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στον προστάτη.
Μελέτη του 2011 που παρακολούθησε 50.000 άνδρες για 20 χρόνια, ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη ήταν μειωμένος κατά 20% εάν έπιναν καφέ.
Βρήκαν επίσης ότι ο καφές μείωνε τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη κατά 60%.
Στοματοφαρυγγικός καρκίνος
Άνθρωποι που έπιναν τακτικά καφέ είχαν κατά 50% μειωμένες πιθανότητες θνησιμότητας από καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα σε σχέση με άλλους που δεν κατανάλωναν ποτέ καφέ ή που κατανάλωναν περιστασιακά.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο καφές περιέχει ποικιλία από αντιοξειδωτικές ουσίες, πολυφαινόλες και άλλα βιολογικά ενεργά συστατικά που μπορεί ενδεχομένως να προστατεύουν από την ανάπτυξη ή την εξέλιξη του καρκίνου.
Καρκίνος ήπατος
Όσοι πίνουν δύο καφέδες την ημέρα κινδυνεύουν κατά 35% λιγότερο να αναπτύξουν ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, τη συνηθέστερη μορφή καρκίνου του ήπατος, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ.
Όσοι πίνουν ένα καφέ την ημέρα, έχουν 20% μικρότερο κίνδυνο, ενώ για όσους πίνουν πέντε καφέδες, ο κίνδυνος μειώνεται περίπου στο μισό.
Καρκίνος ενδομητρίου
Οι υπέρβαρες γυναίκες που πίνουν πάνω από τέσσερις καφέδες την ημέρα, έχουν 22% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, σε σχέση με όσες δεν πίνουν καφέ, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Όσες πίνουν δύο έως τρεις καφέδες καθημερινά, έχουν 7% μειωμένο κίνδυνο.
Ο καφές πιστεύεται ότι δρα προστατευτικά, μειώνοντας τα επίπεδα οιστρογόνων και ινσουλίνης.
Φάνηκε επίσης ότι η καφεΐνη παίζει ρόλο, αφού ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν παρέχει κάποιο όφελος στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ εξετάστηκε και το τσάι αλλά δεν διαπιστώθηκε ανάλογη προστατευτική δράση.