Υγεία & Ομορφιά
Διάφορες Παθήσεις

Ο Ίλιγγος και Πώς να τον Αντιμετωπίσετε

Ο ίλιγγος είναι η αίσθηση της περιστροφής, αυτή η αίσθηση ότι «όλα γυρίζουν» ακόμη κι αν στέκεστε εντελώς ακίνητοι.

Για να κατανοήσουμε τον ίλιγγο πρέπει πρώτα να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος και με ποιον τρόπο θέτει το σώμα μας σε ισορροπία.

Τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν μέσα από το εξωτερικό κανάλι του αυτιού για να φτάσουν στο τύμπανο του αυτιού.

Από εκεί, ο ήχος μετατρέπεται σε δονήσεις, οι οποίες μεταδίδονται στο εσωτερικό αυτί μέσω τριών μικρών οστών (άκμονας, σφύρα και αναβολέας) στον κοχλία και τελικά προς το αιθουσαίο νεύρο, το οποίο μεταφέρει το σήμα στον εγκέφαλο μας.

Ένα άλλο σημαντικό μέρος του εσωτερικού αυτιού είναι τα ημικυκλικά κανάλια.

Αυτά είναι κάθετα μεταξύ τους και είναι επενδεδυμένα με ευαίσθητα κύτταρα κι ενεργούν σαν ένα γυροσκόπιο για το σώμα.

Η διάταξη αυτή, σε συνδυασμό με την ευαισθησία των τριχωτών κυττάρων στο εσωτερικό των καναλιών, παρέχει άμεσες πληροφορίες στον εγκέφαλο σχετικά με τη θέση του σώματος στον χώρο.

Τι Προκαλεί τον Ίλιγγο;

Υπάρχουν διάφορες αιτίες για τον ίλιγγο.

Ο ίλιγγος μπορεί να οριστεί με βάση το αν η αιτία είναι περιφερική ή κεντρική.

Οι κεντρική αιτίες του ιλίγγου προκύπτουν στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό, ενώ ο περιφερικός ίλιγγος οφείλεται σε ένα πρόβλημα μέσα στο εσωτερικό αυτί.

Στο εσωτερικό αυτί μπορεί να αναπτυχθεί φλεγμονή λόγω ασθένειας, ή κάποιοι μικροί κρύσταλλοι ή πέτρες που συνήθως βρίσκονται μέσα στο εσωτερικό αυτί μπορεί να μετατοπιστούν και να προκαλέσουν ερεθισμό στα μικρά τριχωτά κύτταρα μέσα στα ημικυκλικά κανάλια, οδηγώντας σε ίλιγγο.

Αυτό είναι γνωστό ως Περιφερικός Ίλιγγος.

Η ασθένεια Meniere, που σχετίζονται με την απώλεια ακοής και τις εμβοές (βούισμα των αυτιών), και προκαλείται από συσσώρευση υγρού μέσα στο εσωτερικό αυτί, μπορεί επίσης να προκαλέσει ιλίγγους.

Τα τραύματα στο κεφάλι, επίσης, μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες στο εσωτερικό αυτί και να γίνουν αιτία ιλίγγου.

Πιο σπάνια, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ή κάποιοι όγκοι μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα ιλίγγου.

Ίλιγγος: Τι Μπορείτε να Κάνετε

Η θεραπεία για τον ίλιγγο εξαρτάται από το τι είναι αυτό που τον προκαλεί.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο ίλιγγος περνάει χωρίς καμία θεραπεία.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός σας είναι σε θέση να προσαρμοστεί, τουλάχιστον εν μέρει, με τις εσωτερικές αλλαγές στο αυτί, στηριζόμενος σε άλλους μηχανισμούς για να διατηρήσει την ισορροπία του σώματος.

Η πιο γνωστή θεραπεία για τον Περιφερικό Ίλιγγο είναι οι ασκήσεις Epley.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μεθόδου, οι ειδικές κινήσεις της κεφαλής μετακινούν τους χαλαρούς κρυστάλλους (canaliths) μέσα στο εσωτερικό αυτί. Με την επανατοποθέτηση αυτών των κρυστάλλων, υπάρχει λιγότερος ερεθισμός στο εσωτερικό αυτί και τα συμπτώματα του ιλίγγου γίνονται πιο ήπια.

Επειδή αυτές οι κινήσεις μπορεί αρχικά να οδηγήσουν σε επιδείνωση του ιλίγγου, θα πρέπει να γίνουν από έμπειρο γιατρό ή φυσιοθεραπευτή.

Μια δεύτερη μέθοδος είναι οι ασκήσεις Cawthornees.

Πρόκειται για μια σειρά από κινήσεις των ματιών και του κεφαλιού, οι οποίες οδηγούν σε μειωμένη ευαισθησία των νεύρων μέσα στο εσωτερικό αυτί και έτσι μειώνονται τα συμπτώματα του ιλίγγου.

Αυτές οι απλές κινήσεις πρέπει να γίνονται από τον ασθενή σε μια τακτική βάση για καλύτερα αποτελέσματα.

Φαρμακευτική Αγωγή

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από συμπτώματα όπως η ναυτία και η έντονη ζαλάδα που σχετίζονται με τον ίλιγγο.

Εάν ο ίλιγγος προκαλείται από μόλυνση ή φλεγμονή, τα αντιβιοτικά ή τα στεροειδή μπορεί να μειώσουν το οίδημα και να θεραπεύσουν τη μόλυνση.

Για τη νόσο του Meniere, μπορεί να συνταγογραφηθούν διουρητικά χάπια για τη μείωση της πίεσης από την συσσώρευση υγρού στο αυτί.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι Μαρτυρούν τα Χείλη σας για την Κατάσταση της Υγείας σας

Bάνα Νικολαίδου

Θυρεοειδική Οφθαλμοπάθεια

yoadmin

Ποια Προβλήματα Υγείας Προδίδουν τα Χείλη σας

Πυρετός και Δέκατα – Συμπτώματα και Αιτίες που τα Προκαλούν

d.tsagkrinos

Διαταραχές του Θυρεοειδούς Αδένα και Συμπτώματα

Οι Συνέπειες στον Οργανισμό σας αν δεν Αντιμετωπίσετε την Αναιμία

Editor6 pharma

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ