Υγεία & Ομορφιά
Image default
Εμβόλια

Ο Εμβολιασμός Έναντι του Έρπητα Ζωστήρα

Παρόλο που το 95% των ατόμων είναι φορείς του ιού της ανεμευλογιάς-έρπητα ζωστήρα, και ένας στους 4 θα εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα σε κάποια στιγμή της ζωής τους, οι περισσότεροι άνθρωποι υποτιμούν τον κίνδυνο αυτό.

Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν τον εμβολιασμό έναντι του έρπητα ζωστήρα σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, πλην αντενδείξεων, ανεξάρτητα αν έχει υπάρξει προηγούμενο επεισόδιο έρπητα ζωστήρα.

Συνεπώς οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να ενημερώνουν τους ασθενείς τους γι’ αυτήν την οδηγία και την αξία της πρόληψης του έρπητα ζωστήρα μέσω εμβολιασμού.

Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν τον εμβολιασμό έναντι του έρπητα ζωστήρα σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, πλην αντενδείξεων, ανεξάρτητα αν έχει υπάρξει προηγούμενο επεισόδιο έρπητα ζωστήρα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νόσο

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια επώδυνη νόσος, που επηρεάζει τα νεύρα και το περιβάλλον δέρμα και από την οποία οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να νοσήσουν όσο μεγαλώνουν ηλικιακά.

Μετά την ανεμοβλογιά, ο ιός που την προκαλεί παραμένει στον οργανισμό, αλλά σε μια λανθάνουσα κατάσταση και σε μερικά άτομα επανενεργοποιείται ξαφνικά.

Αυτό προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε νευροπαθητικό πόνο και φυσαλιδώδες εξάνθημα στη μια πλευρά του σώματος.

Συνήθως, τα συμπτώματα υποχωρούν σε 4 εβδομάδες, όμως σε κάποιους ασθενείς ο πόνος μπορεί να είναι πολύ έντονος και να διαρκέσει για μήνες ή χρόνια.

Οι ασθενείς που είναι 60 ετών ή μεγαλύτεροι, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από έρπητα ζωστήρα.

Η προστασία έναντι του έρπητα ζωστήρα είναι εφικτή μέσω του εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι βοηθά στην προστασία από τον έρπητα ζωστήρα και τον μακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο που μπορεί να ακολουθήσει.

Ειδικότερα, συνίσταται σε άτομα με χρόνια συνοδά νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, ΧΑΠ, χρόνια νεφρική νόσος, κατάθλιψη και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Ο εμβολιασμός έναντι του έρπητα ζωστήρα μπορεί να μην προστατεύει όλους και έτσι μερικά άτομα μπορεί παρόλα αυτά να νοσήσουν από έρπητα ζωστήρα, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ηπιότερα ή και να διαρκέσουν για μικρότερο χρονικό διάστημα, από ό,τι αν δεν εμβολιάζονταν καθόλου.

Πριν το εμβόλιο έναντι του έρπητα ζωστήρα, ενημερώστε τον ειδικό για προγενέστερα θέματα υγείας στο ιστορικό υγείας σας, περιλαμβανομένης της ανοσοκαταστολής ή οποιεσδήποτε αλλεργίες, για το αν είχατε πυρετούς ή HIV λοίμωξη.

Στη συνέχεια ο ειδικός θα σας συνταγογραφήσει το εμβόλιο, το οποίο καλύπτεται 100% από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Γεώργιος Τρίμης, Παιδίατρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Medical Lead Vaccines, MSD Greece
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προλαμβάνοντας τη Γρίπη με Εμβολιασμό

yoadmin

Ο Εμβολιασμός ως Μέτρο Πρόληψης της Μηνιγγίτιδας

yoadmin

Η Σωστή Χορήγηση του Εμβολίου της Γρίπης

yoadmin

Ο Εμβολιασμός Ασπίδα Προστασίας από Σοβαρές Λοιμώξεις

yoadmin

Μύθοι και Πραγματικότητα για τα Εμβόλια

yoadmin

10 Σημαντικές πληροφορίες για τη Γρίπη και τον Εμβολιασμό

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ