Υγεία & Ομορφιά
Ο Αθλητισμός Ενάντια στον Καρκίνο.
Υγεία

Ο Αθλητισμός Ενάντια στον Καρκίνο

Θέλετε να παραμείνετε υγιείς; Επιδοθείτε στον αθλητισμό!

Η συμβουλή αυτή, μπορεί αναμφισβήτα να προσφέρει πολλά οφέλη στους ασθενείς που αντιμετωπίζουν τη νόσο του καρκίνου..  

Η κατάλληλη φυσική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη θεραπεία, θεωρείται πλέον μια θεραπεία από μόνη της.

Τα προβλήματα που δημιουργεί η νόσος

Ο όγκος, δεν είναι το μόνο πρόβλημα που προκαλείται από τον καρκίνο σε έναν ασθενή. Η νόσος προκαλεί επίσης μεταβολές στο σώμα και τη φυσιολογική λειτουργία του οργανσιμού.

Μπορεί να προκαλέσει επίσης νευρογνωστικές διαταραχές, ανεπιθύμητες παρενέργειες, κινδύνους συννοσηρότητας μακροπρόθεσμα, ακόμη και υποτροπές…

Και πάνω από όλα, οδηγεί και στην απώλεια κοινωνικότητας. Εξ ου και η σημασία της άμεσης έναρξης μιας σωματικής δραστηριότητας, που θα βοηθήσει στην ανακούφιση των διαταραχών και των παρενεργειών που προκαλούνται από τη νόσο.

Μια πρακτική προσαρμοσμένη σε ένταση και τακτική κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, καθιστά δυνατή πρώτα από όλα τη μείωση του αισθήματος εξάντλησης και κούρασης, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ο Αθλητισμός Ενάντια στον Καρκίνο.

Η άσκηση προκαλεί μια υγιή κόπωση, η οποία τοποθετεί τον ασθενή σε μια θετική δυναμική και τον εμποδίζει να εισέλθει στον φαύλο κύκλο του καθιστικού τρόπου ζωής και της σωματικής εξασθένισης. 

Η σωματική δραστηριότητα είναι η μόνη επικυρωμένη θεραπεία σήμερα για την αντιμετώπιση της κόπωσης των ασθενών με καρκίνο, καθώς καθιστά δυνατή τη μείωση του επιπέδου της κατά 20% κατά τη διάρκεια της θεραπείας και κατά 30 έως 40%, εάν συνεχίσετε να την ασκείτε τακτικά στη συνέχεια.

Τα οφέλη της άσκησης για σώμα και ψυχή

Η «θεραπεία» αυτή, παρουσιάζει πολλά επιπλέον οφέλη. Η άθληση σας βοηθά να διατηρήσετε μια σταθερή σύσταση σώματος αποφεύγοντας την αύξηση του ενδοκοιλιακού λίπους και την απώλεια μυϊκής μάζας, ενώ μειώνει τις καρδιοτοξικές και νευροτοξικές επιδράσεις της χημειοθεραπείας, καθώς και τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας έχει επίσης θετικό ψυχολογικό αντίκτυπο. Η τακτική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την εικόνα του σώματος και την αυτοεκτίμηση των ασθενών. 

Και όταν η άσκηση γίνεται ομαδικά, σου επιτρέπει να γνωρίσεις κόσμο και να μην πέσεις σε αποκοινωνικοποίηση. Γενικότερα, η προσαρμοσμένη φυσική δραστηριότητα επηρεάζει την ποιότητα ζωής πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία .

Διατηρεί την αυτονομία, μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο και μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους, ιδιαίτερα χάρη στην έκκριση ντοπαμίνης και ενδορφίνης που δρουν στους νευροδιαβιβαστές για να δημιουργήσουν ένα αίσθημα χαλάρωσης  και ευεξίας. 

Τέλος -και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό-, χάρη στη μείωση της παραγωγής ινσουλίνης, τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και την ικανότητά της να ενισχύει το ανοσοποιητικό, θα μπορούσε επίσης να ρυθμίσει εν μέρει τις πιθανότητες ίασης των ασθενών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια αθλητική πρακτική που ξεκίνησε στο τέλος της θεραπείας, κατέστησε δυνατή τη μείωση της υποτροπής του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη κατά 40% και τη θνησιμότητα τους κατά 40 έως 50.

Τα πολλαπλά οφέλη που σχετίζονται με τη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια και μετά τον καρκίνο, έχουν επίσης οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες υγείας ειδικούς στον καρκίνο, να την ενσωματώσουν σε όλα τα στάδια της θεραπείας του ασθενούς.

Εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης

Όταν ένα άτομο διαγνωστεί με καρκίνο, ο επαγγελματίας υγείας που είναι υπεύθυνος πρέπει να του δώσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο φροντίδας που περιέχει πληροφορίες για τη σωματική δραστηριότητα, το οποίο αποτελεί μέρος του βασικού πακέτου φροντίδας για υποστήριξη που πρέπει να παρέχεται στους ασθενείς.

Όλες οι σωματικές δραστηριότητες μπορούν να υιοθετηθούν. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ωστόσο, είναι προτιμότερο να προτιμάτε το περπάτημα και το ποδήλατο.

Το κολύμπι, από την άλλη, απαγορεύεται, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς είναι ανοσοκατεσταλμένοι. Με το κολύμπι, μπορεί να εκτεθούν  σε κινδύνους μόλυνσης ή μυκητιασικών λοιμώξεων. 

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, όλες οι σωματικές δραστηριότητες ή τα αθλήματα μπορούν να ληφθούν υπόψη, υπό την προϋπόθεση ότι είναι εξατομικευμένα στις ικανότητες και τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, και διατηρούνται σε διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών και με αρκετή ένταση για τη δημιουργία μυϊκής μάζας.

Για να παράγουν πλήρως τα αποτελέσματά τους, είναι σκόπιμο να κάνουν περίπου 150 λεπτά δραστηριότητας την εβδομάδα και να συνδέουν 20 λεπτά μυϊκής ενδυνάμωσης.

Αυτά τα στοιχεία είναι σημεία αναφοράς, και το πιο σημαντικό είναι να κινείσαι τακτικά.

Επίβλεψη σωματικών δραστηριοτήτων

Όταν προσαρμόζεται στο κάθε άτομο η σωματική δραστηριότητα έχει πολύ λίγες αντενδείξεις.

Η πρώτη αφορά μεταστάσεις στην περιοχή που φέρει βάρος, στη σπονδυλική στήλη ή στο μηριαίο οστό, δίνοντας προτεραιότητα σε δραστηριότητες που δεν φέρουν βάρος. 

Κατά τα άλλα, αναφέρουμε τις συνήθεις αντενδείξεις: αναιμία, υπερβολική κόπωση και υποσιτισμός, καρδιακή ανεπάρκεια, μη αντιρροπούμενες παθολογίες. Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοηθούν δύο κίνδυνοι.

Ο πρώτος είναι ψυχολογικός, και ο δεύτερος σχετίζεται με πιθανές επιπλοκές της θεραπείας. Εξ ου και η σημασία της επίβλεψης από γυμναστή εκπαιδευτή ειδικό στην προσαρμοσμένη φυσική δραστηριότητα και υγεία. 

Ενώσεις ασθενών προσφέρουν επίσης προγράμματα προσαρμοσμένα στη μετακαρκινική θεραπεία.

Ο ρόλος του Φαρμακοποιού 

Λόγω της εγγύτητάς τους με τους ασθενείς, οι φαρμακοποιοί θα μπορούσαν να συμβάλουν στο έργο της ευαισθητοποίησης και της καθοδήγησης των ασθενών με καρκίνο.

Οι φαρμακοποιοί όντας κοντά στους ασθενείς θα μπορούσαν να διαδώσουν μηνύματα πρόληψης και να κατευθύνουν τους ασθενείς τους σε κατάλληλες δομές φυσικής δραστηριότητας, που μπορούν να τους υποστηρίξουν καλύτερα κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία τους.

Το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι απλό: Ενθαρρύνοντας τους ασθενείς να ασκούν σωματική δραστηριότητα, θα λαμβάνουν λιγότερα αγχολυτικά και υπνωτικά χάπια, θα διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο υποτροπής και εμφάνισης συννοσηροτήτων όπως διαβήτη, έμφραγμα του μυοκαρδίου, υψηλή αρτηριακή πίεση ή νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Οι φαρμακοποιοί θα επιτρέψουν έτσι στους ασθενείς τους να έχουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής, αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητες ανάρρωσής τους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χειμώνας – Μύθοι που δεν Πρέπει να Πιστεύετε

Evi Makavelou

Κρυολόγημα -Τρόποι για να το Αποτρέψετε

Evi Makavelou

Ρολό Μασάζ – 3 Έξυπνες Χρήσεις

Έγκαυμα στη Στοματική Κοιλότητα και Επούλωση

Τα Προβλήματα που Προδίδει η Γλώσσα για την Υγεία σας

Editor6 pharma

Λόγοι που σας Πονάει το Στομάχι Αφού Φάτε

Evi Makavelou

Πώς θα Μειώσετε τη Φλεγμονή και τον Πόνο;

Evi Makavelou

Όλα όσα δε Γνωρίζουμε για τα Αιμοφόρα Αγγεία

Editor6 pharma

Δίψα που Επιμένει – Ποιες Παθήσεις Μπορεί να Κρύβει

Editor6 pharma

Όσα Αποκαλύπτει η Γλώσσα για την Υγεία μας

Συχνές Ερωτήσεις των Ασθενών για τη Γρίπη και οι Κατάλληλες Απαντήσεις

Σημάδια στον Λαιμό και Προβλήματα Υγείας

Evi Makavelou