Υγεία & Ομορφιά
Image default
Διάφορες Παθήσεις Υγεία

Νόσος του Graves – Η πιο Συνηθισμένη Αιτία του Υπερθυρεοειδισμού και τα Συμπτώματά της

Η νόσος του Graves είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που έχει σαν αποτέλεσμα την υπερβολική παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς αδένα.

Δεν είναι η μόνη διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει τον υπερθυρεοειδισμό, αλλά είναι μια από τις πιο συνηθισμένες.

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα παίζουν μεγάλο ρόλο και επηρεάζουν σημαντικά πολλά όργανα και συστήματα του οργανισμού.

Η νόσος του Graves περιλαμβάνει διάφορα συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Δεν ξεχωρίζει φύλο και ηλικία, αν και δείχνει να προτιμά τις γυναίκες κάτω των 40 ετών.

Η αρχική θεραπεία περιλαμβάνει την αναστολή της υπερβολικής παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών και τη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων.

Συμπτώματα

Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα είναι λίγο πολύ συνηθισμένα.

Η νόσος του Graves εκδηλώνεται με άγχος και νευρικότητα, ελαφρύ τρέμουλο στα δάχτυλα ή τις παλάμες, ευαισθησία στη ζέστη, ζεστό ή υγρό δέρμα και έντονη εφίδρωση.

Επίσης, οι ενδείξεις περιλαμβάνουν απώλεια βάρους παρά το γεγονός ότι ο ασθενής τρώει κανονικά, βρογχοκήλη που γίνεται ορατή μιας και πρόκειται για διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα, αλλαγές στον μηνιαίο κύκλο για τις γυναίκες και στυτική δυσλειτουργία ή πεσμένη λίμπιντο για τους άντρες.

Άλλα χαρακτηριστικά είναι η έντονη προβολή του βολβού των ματιών προς τα έξω, οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα (κενώσεις), η κόπωση, το τραχύ, κοκκινωπό δέρμα στις κνήμες ή χαμηλά στα πόδια και οι ταχυπαλμίες.

Παράγοντες κινδύνου

Οι αιτίες που οδηγούν σε αυτή τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού είναι άγνωστες, αλλά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου:

Το οικογενειακό ιστορικό καθώς θεωρείται ότι ένα ή περισσότερα γονίδια αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου σε ένα άτομο.

Η ύπαρξη άλλων αυτοάνοσων παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης τύπου 1 θεωρούνται επικίνδυνες για την εμφάνιση της νόσου Graves.

Το άγχος μπορεί επίσης να πυροδοτήσει την εκδήλωση των συμπτωμάτων σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Η νόσος του Graves δείχνει να προτιμά τις γυναίκες κάτω των 40 ετών.

Επίσης, η εκδήλωση της νόσου είναι πιο πιθανή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό σε γυναίκες με προδιάθεση.

Τέλος, το κάπνισμα μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση της νόσου και συγκεκριμένα μέσω συμπτωμάτων, όπως η οφθαλμοπάθεια με την έντονη προβολή του βολβού των ματιών.

Δεν είναι όμως μόνο αυτή καθαυτή η νόσος, αλλά και οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει.

Μπορεί λοιπόν να πυροδοτήσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως αποβολή, προεκλαμψία, πρόωρο τοκετό ή ελλιπή ανάπτυξη του εμβρύου.

Άλλες επιπλοκές περιλαμβάνουν καρδιακά προβλήματα, όπως διαταραχές των καρδιακών παλμών, αδυναμία της καρδιάς να στείλει αρκετό αίμα στο σώμα, αποδυνάμωση των οστών και οστεοπόρωση.

Τέλος, μια σπάνια επιπλοκή αφορά την θυροτοξική κρίση κατά την οποία οι καρδιακοί παλμοί, η αρτηριακή πίεση και η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνουν σε αφύσικα υψηλά επίπεδα.

Αυτή η κρίση αφορά άτομα που έχουν σοβαρό πρόβλημα υπερθυρεοειδισμού και δεν ακολουθούν κάποια αγωγή ή που η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα τους δεν ελέγχεται όσο θα έπρεπε.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στίγμα Μεσογειακής Αναιμίας – Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Θυρεοειδική Οφθαλμοπάθεια

yoadmin

Πόνοι στη Γνάθο – Ποιες Είναι οι Συχνότερες Αιτίες που τους Προκαλούν

d.tsagkrinos

Φυσικοί Τρόποι για να Αντιμετωπίσετε την Ενοχλητική Ναυτία

d.tsagkrinos

Ηπατίτιδα D – Κι όμως Υπάρχει

Editor6 pharma

Οστεοπόρωση και Φυσικοθεραπευτική Προσέγγιση

Editor6 pharma

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ