Υγεία & Ομορφιά
Image default
Νευρολογικά Προβλήματα

Νόσος του Αλτσχάιμερ – Οι Πρώιμες Ενδείξεις Πριν την Απώλεια Μνήμης

Εάν τα προβλήματα μνήμης επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή σας ζωή, θα μπορούσαν να είναι τα πρώτα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Αν και τα συμπτώματα που εκδηλώνει ο κάθε άνθρωπος ποικίλλουν, είναι σημαντικό να μπορείτε να προσδιορίσετε τα πρώτα σημάδια.

Μερικά από τα πρώτα σημάδια που «μαρτυρούν» ενδεχόμενη επέλευση της νόσου είναι τα ακόλουθα:

Απώλεια μνήμης

Αυτό είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της Αλτσχάιμερ.

Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να ξεχνά εύκολα πληροφορίες που μόλις μάθατε, εάν χάνετε σημαντικές ημερομηνίες, ονόματα και γεγονότα ή ακόμα και σημαντικά πράγματα που έχουν συμβεί, πιθανόν να διανύετε το πρώτο στάδιο της νόσου.

Συμπτώματα επίσης μπορεί να είναι το ότι ρωτάτε ξανά και ξανά τις ίδιες πληροφορίες και βασίζεστε σε μεγάλο βαθμό σε βοηθητικές μεθόδους όπως χαρτάκια με σημειώσεις ή υπενθυμίσεις στο κινητό σας.

Η απώλεια μνήμης είναι το πιο κοινό σημάδι του Αλτσχάιμερ.

Πρόβλημα στον σχεδιασμό και την επίλυση προβλημάτων

Οι ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ συχνά φαίνεται πως παρουσιάζουν προβλήματα στο να κάνουν σχέδια και να τα τηρήσουν.

Πολλές φορές τους είναι δύσκολο να επικεντρωθούν σε λεπτομερείς εργασίες, ιδίως όταν αυτές περιλαμβάνουν αριθμούς, όπως οι κινήσεις ενός τραπεζικού λογαριασμού.

Οι καθημερινές εργασίες είναι πρόκληση

Έχετε πρόβλημα να οδηγήσετε προς έναν προορισμό στον οποίο πάτε συχνά;

Μήπως δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε ένα συνηθισμένο έργο στον χώρο εργασίας ή ξεχνάτε τους κανόνες του αγαπημένου σας παιχνιδιού;

Εάν απαντήσατε θετικά σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις, ενδέχεται να βρίσκεστε στα πρώτα στάδια άνοιας.

Σύγχυση χρόνου και τοποθεσίας

Συχνά τα άτομα που πάσχουν από άνοια δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι τους συμβαίνει σε μία δεδομένη στιγμή και νιώθουν αποπροσανατολισμένοι.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις τυχαίνει να ξεχνούν που βρίσκονται ή και ακόμη πώς έφτασαν εκεί.

Αλλαγές στην όραση

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της Αλτσχάιμερ είναι η δυσκολία του ασθενή να διαβάσει ή να δει και να κρίνει πόσο μακριά βρίσκεται κάτι.

Συχνά τα άτομα που πάσχουν από άνοια δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι τους συμβαίνει σε μία δεδομένη στιγμή και νιώθουν αποπροσανατολισμένοι.

Δυσκολία στην επικοινωνία

Για ένα άτομο με άνοια, η καθημερινή τριβή και συζήτηση με άλλους ανθρώπους φαντάζει βουνό.

Αυτό διότι βρίσκει τον εαυτό του να ξεχνά λέξεις, αν δυσκολεύεται με το λεξιλόγιο ή να αποκαλεί με λάθος όνομα αντικείμενα και άλλους ανθρώπους.

Ένα ακόμη σημάδι είναι το σταμάτημα μιας πρότασης στη μέση, αφού το άτομο δεν θυμάται τι ήθελε να πει ή η επανάληψη του ίδιου πράγματος πολλές φορές.

Κοινωνική απόσυρση

Οι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ έχουν την τάση να αποσύρονται όλο και περισσότερο από τους γύρω τους, στο φιλικό και επαγγελματικό τους χώρο.

Επίσης, πιάνουν τον εαυτό τους να αφήνουν στην άκρη αγαπημένες ασχολίες, να τους λείπει κίνητρο να βγουν από το σπίτι ενώ έχουν την τάση να κοιμούνται περισσότερο από το συνηθισμένο.

Αλλαγές στη διάθεση

Ο εύκολος και συχνός εκνευρισμός αλλά και συναισθήματα όπως η κατάθλιψη, ο φόβος και το άγχος πολύ συχνά συνοδεύουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ο ασθενής έχει την τάση να μην εμπιστεύεται εύκολα τους γύρω και να νιώθει διαρκή ακχυποψία απέναντί τους.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κεφαλαλγίες Τάσεως – Αιτίες, Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Editor6 pharma

Οι Διαφορές Ανάμεσα στην Άνοια και το Αλτσχάιμερ

Editor6 pharma

Ανάπτυξη Νευρώνων στον Εγκέφαλο

yoadmin

Τι Μπορεί να Κρύβει το Μούδιασμα των Άκρων

Editor6 pharma

Είδη Κεφαλαλγίας που Προκαλούν Πόνο στο Μέτωπο και τους Κροτάφους

Editor6 pharma

Οι Αιτίες που Προκαλούν Μούδιασμα στο Πρόσωπο

Editor6 pharma

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ