Υγεία & Ομορφιά
Νόσος Paget και καρκίνος
Διάφορες Παθήσεις Φροντίδα για τη Γυναίκα

Νόσος Paget της Θηλής – Συμπτώματα και Θεραπεία

Η νόσος Paget της θηλής είναι μια πάθηση των μαστών που εντοπίζεται στη θηλή και διαγιγνώσκεται κλινικά από ειδικό μαστολόγο λαμβάνοντας υπόψη την όψη της θηλής και την ύπαρξη ή μη όγκου στον μαστό που μπορεί να ψηλαφιστεί.

Πάνω από το ήμισυ των περιπτώσεων υπάρχει ένας τέτοιος όγκος που γίνεται φανερός με την ψηλάφηση.

Σε περίπτωση υποψίας νόσου Paget της θηλής στον μαστό γίνεται οπωσδήποτε μαστογραφία με σκοπό να ανιχνευθεί η ύπαρξη ή μη καρκινώματος.

Για την οριστική διάγνωση χρειάζεται και βιοψία, η οποία μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία επειδή αφαιρείται ένα μικρό τμήμα του δέρματος της θηλής και του υποκείμενου ιστού, το οποίο προωθείται για ιστολογική εξέταση.

Νόσος Paget της θηλήςΗ πρόληψη και η αντιμετώπιση εξαρτώνται από το στάδιο της κακοήθειας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της νόσου Paget της θηλής είναι εμφανή στη περιοχή της θηλής ως χρόνιο έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα.

Η εμφάνιση του εκζέματος μπορεί να είναι ήπια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις περνάει σε προχωρημένα στάδια με εξέλκωση και έκκριση υγρού από την επιφάνεια του δέρματος.

Μαζί με την παραπάνω εικόνα, η ασθενής μπορεί να έχει έντονο αίσθημα καψίματος, φαγούρας και υπερευαισθησίας στη θηλή, ενώ σε προχωρημένα στάδια της νόσου Paget η θηλή μπορεί και να αιμορραγεί.

Η νόσος Paget της θηλής σχεδόν πάντα συνδυάζεται με υποκείμενο διηθητικό ή μη διηθητικό καρκίνο του μαστού και σπάνια δε συνδέεται με κάποιο καρκίνωμα.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της νόσου Paget της θηλής γίνεται κατά βάση με χειρουργική επέμβαση.

Αν το μέγεθος του καρκίνου κάτω από τη θηλή είναι μικρό, δε χρειάζεται να αφαιρεθεί ο μαστός και μπορεί να παραμείνει.

Γίνεται μόνο αφαίρεση της θηλής και του υποκείμενου όγκου με τομή, δηλαδή κεντρική τμηματική μαστεκτομή χωρίς να αφαιρεθεί όλος ο μαστός.

Σε άλλη περίπτωση ο τύπος της επέμβασης καθορίζεται από την υποκείμενη κακοήθη βλάβη.

Παράλληλα με την επέμβαση πρέπει να ελέγχεται και η κατάσταση των λεμφαδένων που βρίσκονται στις μασχάλες σε περίπτωση διηθητικού καρκινώματος ή ολικής μαστεκτομής.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν ακτινοθεραπείες ή χημειοθεραπείες ανάλογα με το μέγεθος, τους μοριακούς δείκτες του καρκίνου και την παρουσία ή όχι μεταστάσεων σε άλλα σημεία του σώματος.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Επιπτώσεις των Εμβοών στην Ψυχολογική Κατάσταση

Bάνα Νικολαίδου

Πώς η Αφυδάτωση Επηρεάζει το Σώμα μας

Οι Πιθανές Αιτίες του Πόνου στο Στέρνο

Υποθυρεοειδισμός

yoadmin

Συμβουλές σε Απλά Γυναικολογικά Προβλήματα

yoadmin

Πρήξιμο στους Αστραγάλους – Πού Οφείλεται

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ