Υγεία & Ομορφιά
Νόσος Αλτσχάϊμερ
Τρίτη Ηλικία

Νόσος Alzheimer

Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συνηθισμένη μορφή ανοϊκού συνδρόμου, καθώς αφορά περίπου στο 50% των ασθενών που πάσχουν από αυτά.

Η συχνότητα των ανοϊκών συνδρόμων αυξάνεται ραγδαία με την αύξηση της ηλικίας, καθώς εμφανίζονται στο 1% του πληθυσμού ηλικίας 65-69 ετών, στο 23% σε ηλικίες 85-89 ετών και στο 59% σε ηλικίες άνω των 95 ετών.

Νόσος Αλτσχάϊμερ

H νόσος Alzheimer προκαλείται από την εναπόθεση στα εγκεφαλικά κύτταρα του β-αμυλοειδούς μιας παθολογικής πρωτεΐνης, η οποία τα αλλοιώνει σταδιακά και καταστρέφει τους νευρομεταβιβαστές, που εξυπηρετούν τη μεταξύ τους επικοινωνία.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, ο παραπάνω μηχανισμός αρχίζει αρκετά χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα, έως και 15-20 χρόνια νωρίτερα.

Ανάλογα με την ηλικία έναρξης, η νόσος μπορεί να έχει προγεροντική σε ηλικίες μικρότερες των 60 ετών και γεροντική μορφή σε ηλικίες μεγαλύτερες των 60 ετών.

Η νόσος Alzheimer δεν οφείλεται μόνο στη διεργασία του γήρατος και σε γενετικούς παράγοντες, αλλά και σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι είναι αναστρέψιμοι και μπορούν να προληφθούν.

Αλτσχάϊμερ

Με τη σωστή στρατηγική πρόληψης, από την ηλικία των 50 ετών, μπορούμε να επιτύχουμε μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου, βελτίωση της εξέλιξής της και παράταση της ζωής των ασθενών.

Η μεσογειακή δίαιτα που περιλαμβάνει τροφές, όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου κατά 40%.

Ενδείκνυται όμως και για όσους έχουν ήδη νοσήσει, καθώς μπορεί να επιτύχει παράταση της βιωσιμότητάς τους.

Άμεση συσχέτιση έχει και η παχυσαρκία, ειδικά της μέσης ηλικίας, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες νοσηρότητας.

Η σωματική άσκηση αποτελεί σημαντική ασπίδα πρόληψης για τη νόσο Alzheimer, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισής της.

Η κοινωνική και πνευματική δραστηριότητα των ηλικιωμένων έχει πολύ σημαντική επίδραση στην εμφάνιση της νόσου, καθώς συμβάλλουν στην αύξηση των εγκεφαλικών εφεδρειών που αντικαθιστούν τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβες.

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να ωφελήσει τον ασθενή επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου ή ακόμα και αναστρέφοντας το αίτιο του ανοϊκού συνδρόμου, στις περιπτώσεις που αυτό είναι δυνατό.

Σε περίπτωση διάγνωσης της νόσου Alzheimer, oι μέχρι τώρα θεραπευτικές προτάσεις βοηθούν στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κατάλληλη Άσκηση στην Τρίτη Ηλικία

yoadmin

Άνοια στους Ηλικιωμένους – Ποια τα Πρώτα Συμπτώματα που θα Παρατηρήσετε

Τα Πρώτα Συμπτώματα της Άνοιας

Editor6 pharma

Οι Συμβουλές Κλειδιά για Υγιή και Καλά Γεράματα Μετά τα 65

Οστεοπόρωση – Πρόληψη και Θεραπεία

yoadmin

Πολυφαρμακία και Ηλικιωμένοι

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ