Υγεία & Ομορφιά
Νευρική Ανορεξία
Νευρολογικά Προβλήματα

Νευρική Ανορεξία

Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα η έννοια της νευρικής ανορεξίας ήταν σχεδόν άγνωστη.

Το 1873 στη Γαλλία πρωτοακούγεται ο όρος «υστερική ανορεξία» και την ίδια χρονιά ο William Gull στη Μ. Βρετανία την ονομάζει «ανορεξία νερβόζα» (όπως λέγεται και σήμερα).

Νευρική Ανορεξία

Όμως ήταν από το 1960 και έπειτα όπου η ανάπτυξη του νέου πολιτισμού των ΜΜΕ φέρνει την εικόνα του ισχνού, αποστεωμένου, σχεδόν άφυλου σώματος, στο σπίτι μας και επηρεάζει τις επόμενες γενιές των νέων κοριτσιών.

Πρόκειται για ψυχογενή κατάσταση: ένα σύνδρομο αυτοεπιβαλλόμενης ασιτίας όπου ο ασθενής εκουσίως περιορίζει την πρόσληψη τροφής φοβούμενος την αύξηση του βάρους.

Η νευρική ανορεξία είναι η ασθένεια που συνίσταται στον παράλογο φόβο του πάχους και εκδηλώνεται με την ψυχαναγκαστική άρνηση να δεχτεί κανείς τροφή.

Ας τονιστεί ότι η λέξη «ανορεξία» είναι αποπροσανατολιστική στο μέτρο που το σύνδρομο δεν αφορά σε διαταραχή της όρεξης του ασθενή (η όρεξη δεν προσβάλλεται παρά μόνο αργά στην πορεία της νόσου).

Η νευρική ανορεξία είναι η ασθένεια που συνίσταται στον παράλογο φόβο του πάχους

Η νευρική ανορεξία μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες, εντούτοις είναι συχνότερη στην εφηβεία μεταξύ 13 και 20 ετών (1 αγόρι – στα 10 κορίτσια που πάσχουν).

Tο κατεξοχήν χαρακτηριστικό που εμφανίζεται με συνέπεια σε όλες τις ασθενείς είναι η άρνηση να διατηρήσουν το κανονικό βάρος τους σύμφωνα με την ηλικία και το ύψος τους αλλά και η άρνηση να δεχτούν τους κινδύνους που συνεπάγεται το ιδιαίτερα χαμηλό βάρος.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανάπτυξη Νευρώνων στον Εγκέφαλο

yoadmin

Οφθαλμική Ημικρανία – Ένα Σπάνιο Είδος Πονοκεφάλου και πώς Θεραπεύεται

Editor6 pharma

Ιδιοπαθής Τρόμος – Συμπτώματα και Θεραπεία

Editor6 pharma

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση και τα Συμπτώματά της

yoadmin

Φυτοθεραπεία για το Άγχος, την Αϋπνία και τις Διαταραχές της Διάθεσης

yoadmin

Σκλήρυνση κατά Πλάκας – Πρώιμα Συμπτώματα που δεν Πρέπει να Αγνοήσετε

d.tsagkrinos

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ