Είναι γνωστό ότι πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα για να παραμένει ο οργανισμός μας ενυδατωμένος.
Η χρήση πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης ή ενός θερμός είναι απαραίτητη σήμερα που περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας εκτός σπιτιού.
Υπολογίζεται ότι περίπου εξήντα εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια νερού καταλήγουν στις χωματερές καθημερινά.
Εκτός από τις καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, οι βλαβερές συνέπειες των πλαστικών μπουκαλιών για την ανθρώπινη υγεία είναι τεράστιες.
Η κατανάλωση νερού από πλαστικά μπουκάλια μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση χημικών ουσιών που είναι τοξικές για τον οργανισμό.
Αυτή η απελευθέρωση των χημικών ουσιών πραγματοποιείται εξαιτίας της θερμότητας που απελευθερώνει τις τοξικές ουσίες από το πλαστικό.
Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν αφήνουμε τα πλαστικά μπουκάλια με νερό για ώρες στο αυτοκίνητο ή όταν το μπουκάλι με το νερό μας ζεσταίνεται κάτω από τον ήλιο στην παραλία.
Πολλοί είναι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που καταναλώνουν κατά κανόνα εμφιαλωμένο νερό, ακόμα κι αν το νερό της βρύσης τους είναι πόσιμο.
Επιπτώσεις στην υγεία
Αρκετά είναι αυτά που έχουν αλλάξει στα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού τα τελευταία χρόνια.
Παρά τη βελτίωση, την απαγόρευση και τον περιορισμό της χρήσης ορισμένων μπουκαλιών, υπάρχουν ακόμα πολλές πιθανότητες να βρεθούν χημικές ουσίες στα πλαστικά μπουκάλια.
Μετά από έρευνες και αξιολογήσεις εμφιαλωμένων προϊόντων, αποκαλύφθηκαν δεκάδες χιλιάδες χημικές ουσίες μέσα στο νερό.
Κατά καιρούς έχουν βρεθεί δείγματα νερού με μούχλα, διάφορα μικρόβια, βενζόλιο, ακόμα και αρσενικό, ενώ γίνονται έρευνες για το βακτήριο E.coli.
Οι επιπτώσεις των πλαστικών μπουκαλιών στην υγεία οφείλονται στην έκθεση σε τοξικά και χημικά συστατικά που έχουν σαν αποτέλεσμα μια σειρά από συμπτώματα και παθήσεις.
Ακόμα και οι μικρές ποσότητες τοξικών ουσιών θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον οργανισμό και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα μακροχρόνια.
Ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι το νερό της βρύσης πίνεται, υπάρχουν ενδείξεις ότι ένα μικρό μέρος αυτού δεν έχει τις προδιαγραφές για να είναι πόσιμο.
Μάλιστα έχουν βρεθεί υψηλά επίπεδα μικροπλαστικών, δηλαδή μικροσκοπικών κομματιών πλαστικού, σε εμφιαλωμένα νερά γνωστών εταιριών.
Τα μικροπλαστικά εντοπίζονται στην πλειοψηφία των πλαστικών μπουκαλιών και παρά το ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι επηρεάζουν αρνητικά την υγεία, δεν υπάρχει εφησυχασμός.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να πίνουμε καθημερινά περισσότερο νερό αποφεύγοντας παράλληλα τους κινδύνους που σχετίζονται με τα πλαστικά μπουκάλια.
Ένας τρόπος είναι να πίνουμε νερό από τη βρύση ανάλογα με το πού κατοικούμε, καθώς είναι κάτι που συνεπάγεται άλλους κινδύνους.
Το πρόβλημα σχετικά με την καταλληλότητα του νερού έχουν λύσει πολλές εταιρίες που προμηθεύουν τους καταναλωτές με ειδικά φίλτρα, τα οποία τοποθετούνται στη βρύση και επεξεργάζονται το νερό απαλλάσσοντάς το από τις βλαβερές ουσίες.
Επίσης τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν την ιδιότητα να διατηρούν το νερό κρύο ή ζεστό για πολλή ώρα, τα ξαναγεμίζουμε και μπορούμε να τα έχουμε μαζί μας παντού.
Σίγουρα έρχεται η στιγμή που το εμφιαλωμένο νερό αποτελεί λύση ανάγκης όταν είμαστε έξω και διψάμε αλλά δεν έχουμε προνοήσει γι’ αυτό, όμως καλό είναι να σκεφτόμαστε πως πέρα από το επιπλέον κόστος μπορεί να επιβαρύνουμε και την υγεία μας και μακροπρόθεσμα και το περιβάλλον.