Υγεία & Ομορφιά
Συμβουλές προς τους Καταναλωτές εν Μέσω Πανδημίας και Αυξημένων Ελέγχων Λόγω Πάσχα.
Συμβουλές προς τους Καταναλωτές εν Μέσω Πανδημίας και Αυξημένων Ελέγχων Λόγω Πάσχα.
Επικαιρότητα

Συμβουλές προς τους Καταναλωτές εν Μέσω Πανδημίας και Αυξημένων Ελέγχων Λόγω Πάσχα

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), συνεργαζόμενος με συναρμόδιες αρχές όπως οι Περιφέρειες και οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, θα εντείνει τους ελέγχους που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο του Πάσχα.

Ο στόχος είναι, αν μη τι άλλο, η προστασία της υγείας του καταναλωτή.

Συμβουλές προς τους Καταναλωτές εν Μέσω Πανδημίας και Αυξημένων Ελέγχων Λόγω Πάσχα.

Τις ημέρες του Πάσχα, οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης και στην κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων, κυρίως ζωικής προέλευσης, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ.

Η σωστή επιλογή τους, η έγκαιρη μεταφορά τους στο σπίτι και οι ορθοί χειρισμοί στη συντήρηση στο οικιακό ψυγείο και στο μαγείρεμα, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής διατροφής με βάση τη μεσογειακή δίαιτα.

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που έχει προστεθεί εφέτος στις απαιτήσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι η συλλογική ευθύνη.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι κατευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για:

Την τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων μεταξύ ατόμων, όταν οι καταναλωτές βρίσκονται σε σούπερ μάρκετ ή σε υπαίθριες αγορές,

Τη χρήση της μάσκας όταν προβλέπεται, βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ και

Την πραγματοποίηση των αγορών με προγραμματισμένο τρόπο βάσει λίστας, ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος παραμονής σε αυτούς τους κοινόχρηστους χώρους.

Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, ο ΕΦΕΤ θέτει υπόψη των καταναλωτών ορισμένες χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων που προτίθενται να καταναλώσουν ενόψει της εορτής του Πάσχα.

Γενικά πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Οι αγορές είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται σε επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, διότι αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν νόμιμες άδειες.

Όταν αγοράζουμε κρέας, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης και όχι εκτός ψυγείου, ούτε εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα, μικρόβια και περιβαλλοντικούς ρύπους.

Πρέπει να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθευόμαστε τρόφιμα.

Πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Κατά την προμήθεια νωπών αυγών, πρέπει να εξετάζετε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την ημερομηνία ωοτοκίας, την ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και την ημερομηνία λήξης.

Κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα τυρκουάζ (λαμπρό κυανούν) και ωοειδές σχήμα.

Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.

Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.

Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Κατά την προμήθεια νωπών αυγών πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την ημερομηνία ωοτοκίας, την ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και την ημερομηνία λήξης.

Διατηρούμε τα αυγά σε σκιερό και δροσερό χώρο για να συντηρηθούν σωστά.

Κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση σε σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων (καθώς μπορεί να προκληθεί πνιγμός σε παιδιά μικρής ηλικίας), στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος ή υγείας) και στην ημερομηνία ανάλωσης.

Για τις βαφές των αυγών σημειώνονται τα ακόλουθα κριτήρια:

Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών να είναι οι επιτρεπόμενες.

Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά τον βρασμό.

Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στη συσκευασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυξημένος ο Κίνδυνος Εμφράγματος και για τους Ανθρώπους με Προδιαβήτη

COVID-19: Νέα Θεραπευτική Προσέγγιση

yoadmin

Η Πανδημία Εντείνει το Δίλημμα των Καταναλωτών Ανάμεσα στην Ασφάλεια Τροφίμων και την Προστασία του Περιβάλλοντος

Μωβ Μέδουσες – Σε Έξαρση και Φέτος ο Πληθυσμός τους

Οι Προτάσεις της Διαρκούς Ομάδας Εργασιών του ΙΣΑ και των Συλλόγων Ασθενών για Καλύτερη Πρόσβαση στην Υγεία

yoadmin

Διαβάστε Τώρα το Περιοδικό Υγεία και Ομορφιά – Τεύχος Χειμώνας 2022

yoadmin

Ο ΠΟΥ Ανακοίνωσε το Όνομα του Νέου Κοροναϊού – Πότε Ενδέχεται να Είναι Έτοιμο το Εμβόλιο;

a.alefragkis

Σχέση και Συναισθήματα Μετά την Καραντίνα

Evi Makavelou

Οι Αιματολογικές Επιπλοκές της Λοίμωξης COVID-19

yoadmin

Αποφύγετε τα Καθολικά Lockdowns στο Μέλλον, Κάντε Πολλά Τεστ, Εστιάστε Εφεξής στις Ευπαθείς Ομάδες

yoadmin

Νέα Συλλογή Άγριο Τριαντάφυλλο από την ΚΟΡΡΕΣ

yoadmin

10ο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργικής του Ύπνου

yoadmin