Υγεία & Ομορφιά
Image default
Εμβόλια

Να Κάνω το Εμβόλιο της Γρίπης;

Κάθε χειμώνα, αναρωτιόμαστε αν πρέπει να κάνουμε ή όχι το εμβόλιο της γρίπης.

Ας δούμε τι είναι η γρίπη, ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης υποχρεωτικά και ποιοι μπορούν να το αποφύγουν, ακολουθώντας απλούς κανόνες υγιεινής.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος.

Προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β, οι οποίοι προσβάλλουν το ανώτερο ή/και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος.

Η γρίπη εμφανίζεται με εποχικές εξάρσεις.

Στη χώρα μας η περίοδος της γρίπης αφορά τους μήνες από Οκτώβριο έως Απρίλιο, με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Να κάνω το εμβόλιο της γρίπης;

Τα τελευταία χρόνια, μετά την περίοδο της πανδημίας, το πανδημικό στέλεχος (Η1Ν1) έχει πλέον αποκτήσει εποχικά χαρακτηριστικά, και η περίοδος κορύφωσης είναι οι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος.

Ο ιός της γρίπης εισβάλλει στον οργανισμό μας μέσω εισπνοής σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομιλία, το βήχα ή το φτέρνισμα των νοσούντων και μεταδίδεται πολύ εύκολα σε κλειστούς χώρους, καθώς και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο χρόνος επώασης της γρίπης είναι 1-3 ημέρες και ο πάσχων μεταδίδει τη νόσο 1 ημέρα πριν και 3-7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ποια Είναι τα Συμπτώματα;

Τα βασικά συμπτώματα της γρίπης – που είναι πιο βαριά από του κοινού κρυολογήματος – ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν:

Υψηλό πυρετό που συνοδεύεται από ρίγος και διαρκεί 3-4 μέρες, πονοκέφαλο, βήχα, πονόλαιμο, ρινική καταρροή, εξάντληση και κακουχία, πόνο στις αρθρώσεις και στην πλάτη, ζάλη και ίλιγγο και σπάνια ναυτία και εμέτους.

Ο εμβολιασμός, τα ατομικά μέτρα υγιεινής, η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους όπου συνυπάρχουν άτομα με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικής αγωγής, συνεχίζουν να αποτελούν τα βασικότερα μέτρα πρόληψης.

Ναι στον Εμβολιασμό

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία.

Ο εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται, κάθε χρόνο η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις Συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία.

Ο έγκαιρος εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 60), ή με παρουσία επιβαρυντικών παραγόντων ή άλλων χρόνιων νοσημάτων είναι πολύ σημαντικός.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός των εργαζόμενων σε όλους τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Συμβουλευθείτε τον φαρμακοποιό σας για να συζητήσετε μαζί του αν πρέπει να κάνετε ή όχι το εμβόλιο.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Σωστή Χορήγηση του Εμβολίου της Γρίπης

yoadmin

Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τον Εμβολιασμό και τις Ιώσεις

yoadmin

Εμβολιασμός στο Φαρμακείο: Μια Υπηρεσία που Άλλαξε την Οπτική του Ασθενούς

Ο Εμβολιασμός ως Μέτρο Πρόληψης της Μηνιγγίτιδας

yoadmin

Εμβόλια – Συχνοί Μύθοι και Αλήθειες Γύρω από Αυτά

10 Σημαντικές πληροφορίες για τη Γρίπη και τον Εμβολιασμό

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ