Υγεία & Ομορφιά
Μύθοι και Αλήθειες για το Ροχαλητό
Διάφορες Παθήσεις

Μύθοι και Αλήθειες για το Ροχαλητό

Ανακαλύψτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ροχαλητό και τις αιτίες του, καθώς και τις λύσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε για να το ξεπεράσετε.

Μια πηγή κοροϊδίας (στην καλύτερη περίπτωση) ή συζυγικής έντασης (συχνότερα), το ροχαλητό βλάπτει την καλή υγεία των ζευγαριών και προκαλεί καυγάδες που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε χωρισμό.

Ωστόσο, είναι δυνατόν να το περιορίσετε ή ακόμα και να το εξαλείψετε, με την προϋπόθεση ότι γνωρίζετε την προέλευσή του.

Μύθοι και Αλήθειες για το Ροχαλητό

Αλήθεια ή μύθος: Το ροχαλητό προκαλείται από ένα ρινικό πρόβλημα

Είναι μύθος.

Το ροχαλητό προκαλείται από τη δόνηση του μαλακού ουρανίσκου, της βάσης της γλώσσας και της ραγοειδούς.

Όταν κοιμόμαστε, οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν και ο φάρυγγας τείνει να μειώνει τη λειτουργία του κατά τη φάση του βαθύ ύπνου, μειώνοντας τη ροή του αέρα από το λαιμό στους πνεύμονες.

Αλήθεια ή μύθος: Υπάρχουν άνθρωποι που είναι «καταδικασμένοι» να ροχαλίζουν

Είναι αλήθεια.

Μερικοί άνθρωποι έχουν μια ιδιαίτερα μεγάλη περίσσεια ιστού στο πίσω μέρος του λαιμού, κάτι που οδηγεί σε ροχαλητό, ενώ άλλοι εμφανίζουν περιστασιακό ροχαλητό, σε περιπτώσεις που υπάρχει ρινική συμφόρηση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η μπλοκαρισμένη μύτη αναγκάζει τον αέρα να περάσει μόνο από το στόμα.

Έτσι, η προσπάθεια που απαιτείται για την κυκλοφορία του είναι μεγαλύτερη και ευνοεί την περιστροφή, που ενεργοποιείται στο πίσω μέρος του λαιμού.

Αλήθεια ή μύθος: Οι γυναίκες δεν ροχαλίζουν

Είναι μύθος.

Οι γυναίκες μπορεί επίσης να ροχαλίζουν.

Μια βουλωμένη μύτη για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό.

Επίσης, μετά την ηλικία των 50, οι ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση προκαλούν αύξηση βάρους και χαλάρωση των μυών στο λαιμό, γεγονός που προκαλεί ροχαλητό πολύ πιο συχνά.

Ωστόσο, μελέτες του τυπικού προφίλ ροχαλητού δείχνουν ότι πριν από την ηλικία των 60, περίπου το 40% των ανδρών ροχαλίζει, ενώ αυτό συμβαίνει μόνο στο 25% των γυναικών.

Αυτή η ανισότητα οφείλεται σε μια διαφορετική σωματική κατασκευή και στην παρουσία του μήλου του Αδάμ, που περιορίζει τον διαθέσιμο χώρο στον φάρυγγα για τη διέλευση του αέρα.

Αλήθεια ή μύθος: Μπορείτε να ροχαλίζετε από τη γέννηση

Είναι αλήθεια!

Οι παραμορφώσεις της μύτης ή μια ανωμαλία του λάρυγγα μπορούν να προκαλέσουν ροχαλητό στα βρέφη.

Μια κλασική ρινίτιδα με βουλωμένη μύτη μπορεί να κάνει επίσης τα μικρά παιδιά να ροχαλίζουν.

Σε παιδιά άνω του 1 έτους, εάν το ροχαλητό είναι συχνό, μπορεί να προκληθεί από υπερτροφία του αδενοειδή και σε παιδιά άνω των 2 ετών, ένα πρόβλημα με τις αμυγδαλές ή/και τον αδενοειδή ευθύνονται για το 95% των περιπτώσεων ροχαλητού στα παιδιά.

Εάν το ροχαλητό είναι συχνό, επισκεφτείτε έναν γιατρό ΩΡΛ χωρίς καθυστέρηση, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου των παιδιών σας.

Μύθοι και Αλήθειες για το Ροχαλητό

Αλήθεια ή μύθος: Το άτομο που ροχαλίζει δεν μπορεί να ακούσει τον εαυτό του

Είναι αλήθεια.

Ακόμα κι αν το ροχαλητό ενός ανθρώπου ενοχλεί οποιονδήποτε κοιμάται γύρω του, ο ίδιος δεν μπορεί να το ακούσει, επειδή το ροχαλητό συμβαίνει σε φάση βαθύ ύπνου.

Γνωρίζοντας ότι ένα ροχαλητό μπορεί να φτάσει τα 95 db, τον ίδιο θόρυβο με ένα φορτηγό που περνάει κοντά, συνιστάται στους ανθρώπους που ροχαλίζουν να αναζητήσουν λύσεις άμεσα.

Αλήθεια ή μύθος: Ροχαλίζουμε περισσότερο όταν είμαστε κουρασμένοι

Είναι μύθος.

Μεταξύ των παραγόντων που προωθούν το ροχαλητό, υπάρχει η κόπωση, αλλά όχι μόνο.

Το υπερβολικό βάρος δημιουργεί ένα ανώμαλο στρώμα δέρματος και λίπους στο λαιμό που ασκεί πίεση στο αναπνευστικό σύστημα.

Το αλκοόλ και τα υπνωτικά χάπια επηρεάζουν το νευρικό σύστημα και προωθούν τη νυχτερινή χαλάρωση των μυών… και επομένως το ροχαλητό.

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί επίσης ροχαλητό: το σώμα επιμηκύνει τις φάσεις του βαθύ ύπνου για να προωθήσει την ανάκαμψη, φάσεις στις οποίες η χαλάρωση των μυών είναι πιο έντονη.

Αλήθεια ή μύθος: Το σφύριγμα σταματά το ροχαλητό

Είναι μύθος.

Δεν είναι γνωστό από πού προέρχεται ο μύθος του σφυρίγματος για τη διακοπή του ροχαλητού, αλλά ο μόνος τρόπος για να το σταματήσετε είναι να μετακινήσετε το άτομο που ροχαλίζει από τη φάση του βαθύ ύπνου σε εκείνη του ρηχού ύπνου, μιλώντας του ή ανοίγοντας το φως για παράδειγμα.

Ωστόσο, μπορεί να αισθάνεται κουρασμένος όταν ξυπνήσει.

Γενικά, η καλύτερη λύση είναι να καταφέρετε να τον κάνετε να αλλάξει πλευρό.

Πώς να απαλλαγείτε από το ροχαλητό;

Υπάρχουν προϊόντα που πωλούνται στα φαρμακεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ροχαλητού.

Μεταξύ των πιο αποτελεσματικών, είναι τα σπρέι κατά του ροχαλητού, τα οποία λιπαίνουν τη μύτη και το λαιμό, ελαχιστοποιώντας τις δονήσεις και επομένως, μειώνοντας το ροχαλητό.

Οι ρινικές λωρίδες, που κολλάνε στο εξωτερικό της μύτης, διαστέλλουν τα ρουθούνια για να διευκολύνουν την αναπνοή μέσω της μύτης, γεγονός που βοηθά στη μείωση του ρυθμού δόνησης που προκαλεί ροχαλητό.

Τέλος, υπάρχουν λογοθεραπευτές που προσφέρουν συνεδρίες αποκατάστασης κατά του ροχαλητού, με στόχο τη σύσφιξη των μυών του λαιμού.

Για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να εξεταστεί από τον γιατρό σας.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Σοβαρότερες Αιτίες που Προκαλούν Πόνο στην Πλάτη

Editor6 pharma

Αρθρίτιδα: Θεραπείες και Ανακούφιση

yoadmin

Οι πιο Συνηθισμένοι Λόγοι που Κρύβονται πίσω από τις Ζαλάδες

Editor6 pharma

5 Επιδράσεις του Κρύου στο Σώμα

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τις Εμβοές

Editor6 pharma

Με Ποιες Παθήσεις Συνδέεται η Κόπωση

Editor6 pharma

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ