Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Η Μουσική του Μότσαρτ Μειώνει τις Κρίσεις Επιληψίας

Η ακρόαση μουσικής του Μότσαρτ για πιάνο μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων, σύμφωνα με Ιταλούς επιστήμονες.

Η ιδέα ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, είχε αρχικά προταθεί στη δεκαετία του 1990.

Η Μουσική του Μότσαρτ Μειώνει τις Κρίσεις Επιληψίας.

Έχουν υπάρξει αρκετές μελέτες έκτοτε, αλλά σε μικρούς αριθμούς ανθρώπων ή με αβέβαια αποτελέσματα, πράγμα που είχε προκαλέσει έναν σκεπτικισμό για τη θεωρία.

Η νέα μελέτη (μετα-ανάλυση) από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πίζα δρες Τζιανλούκα Σέσο και Φεντερίκο Σίκα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής νευροφυσιολογίας “Clinical Neurophysiology”, καθώς και τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας, φαίνεται πλέον να αίρει τις αμφιβολίες και να επιβεβαιώνει οριστικά τη βασιμότητα της θεραπευτικής επίδρασης του Μότσαρτ στην επιληψία.

Η συστηματική ανάλυση και αξιολόγηση 12 έως τώρα ερευνών επάνω στο ζήτημα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ακρόαση της μουσικής του Μότσαρτ σε καθημερινή βάση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της αφύσικης εγκεφαλικής δραστηριότητας και των κρίσεων στους ασθενείς με επιληψία.

Η πάθηση είναι αρκετά συχνή, εμφανιζόμενη σχεδόν στο 1% του πληθυσμού παγκοσμίως.

Η φαρμακευτική θεραπεία δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα περίπου στο 30% των ασθενών, συνεπώς οι γιατροί αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.

Η μουσικοθεραπεία με Μότσαρτ μπορεί να μειώσει από 31% έως 66% τη συχνότητα των κρίσεων, αν και η επίδραση διαφέρει αρκετά από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Στη θεραπεία συνήθως χρησιμοποιείται η σονάτα για δύο πιάνα Κ448 και η σονάτα για πιάνο Κ545.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη μια σαφή εξήγηση μέσω ποιων βιολογικών μηχανισμών η μουσική -ειδικά του Μότσαρτ- ηρεμεί τον εγκέφαλο των επιληπτικών.

«Πιθανώς οι σονάτες του Μότσαρτ έχουν διακριτές ρυθμικές δομές που είναι ιδιαίτερα κατάλληλες να επηρεάσουν την επιληψία», δήλωσε ο δρ Σάσο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Παχυσαρκία Αυξάνει Σημαντικά τον Κίνδυνο Εμφάνισης Μακροχρόνιων Επιπλοκών από COVID-19

Η Δημόσια Υγεία καλείται να εξισορροπήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής | Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024

Stelios Resitis

Πιθανά Νέα Μεγάλα Κύματα της Covid-19 Λόγω των Νέων Υποπαραλλαγών της Όμικρον

7 Απριλίου-Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Danae Stratiki

Οι Αλλαγές στις Θεραπείες το 2020

admin

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών «Επιδέρμια» συμμετέχει στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατοπικής Δερματίτιδας 2024 με ανοικτή ενημερωτική δράση στο κέντρο της Αθήνας

Stelios Resitis

Κορωνοϊός – Πώς Λειτουργούν τα Αντισώματα Εναντίον του

admin

Τι Ισχύει για τους Κανόνες Υγιεινής και την Απολύμανση

Τσιόδρας- Κορωνοϊός – Δύσκολη η Μάσκα, τη Φοράω 16 με 18 Ώρες τη Μέρα

Evi Makavelou

Η Παπαστράτος Θέτει Έναν Μεγάλο Στόχο που Αφορά Όλους

admin

Οι Κίνδυνοι από την Απευθείας Διαφήμιση Προϊόντων Φαρμακείου στον Καταναλωτή

admin

Μπορεί να Είναι Εφικτή η Μοριακή Πρόβλεψη της Βαρύτητας του Κορωνοϊού;

admin
Εγγραφείτε στο Newsletter