Εάν η εγκυμοσύνη είναι στα άμεσα σχέδιά σας, καλό θα είναι να αλλάξετε ορισμένες διατροφικές συνήθειες.
Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η κατανάλωση τροφίμων, οι οποίες περιέχουν βιταμίνη Β9.
Το δυνατό στοιχείο της βιταμίνης Β9 είναι το φυλλικό οξύ που περιέχεται σε αυτήν και μπορεί να συμβάλει θετικά στη σύλληψη και την επιθυμητή μητρότητα.
Τα οφέλη της βιταμίνης Β9
Η συγκεκριμένη βιταμίνη, επιτρέπει στον οργανισμό να εκτελεί πολλές λειτουργίες.
Όταν προέρχεται από τη φυσική της μορφή, δηλαδή από τη διατροφή, ονομάζεται φυλλικό οξύ.
Επιπλέον, ονομάζεται έτσι όταν η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σε συνθετική μορφή, όπως για παράδειγμα στα συμπληρώματα διατροφής.
Είτε στη μία, είτε στην άλλη της μορφή, η βιταμίνη B9 είναι απαραίτητη για:
– Τον σχηματισμό αιματίτη (ερυθρά αιμοσφαίρια),
– Την παραγωγή νέων κυττάρων,
– Το νευρικό σύστημα και
– Την ανάπτυξη του εμβρύου, επειδή προάγει την παραγωγή νέων κυττάρων.
Επιπλέον, ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου.
Μάλιστα, συνίσταται οι γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες, να λαμβάνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος έναν χρόνο πριν την εγκυμοσύνη.
Κι αυτό, όχι μόνο για τα ευεργετικά τους οφέλη, αλλά και επειδή αυτή η προγεννητική βιταμίνη περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β9
Αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε τα πολυάριθμα οφέλη αυτής της προγεννητικής βιταμίνης, προτιμήστε τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ, όπως τα παρακάτω.
Πρόκειται για τα καρύδια, τα κάστανα, το σπανάκι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το μαρούλι, ο κρόκος του αυγού, το αρνί, το χοιρινό κρέας, τα πουλερικά, η μπριζόλα σόγιας, τα τρόφιμα ζύμης.
Η προετοιμασία φαγητών πλούσια σε βιταμίνη Β9 δεν θα πρέπει ποτέ να είναι υπερβολική.
Η εν λόγω βιταμίνη είναι ευαίσθητη στη θερμότητα και μπορεί να καταστραφεί κατά τη διάρκεια του βρασμού.
Έτσι, ακόμα κι αν θέλετε να λάβετε βιταμίνη Β9 για το καλό μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης, θα πρέπει να δείξετε προσοχή στον τρόπο που θα καταναλώσετε τις σχετικές τροφές.