Υγεία & Ομορφιά
Μικροατυχήματα στα Παιδιά
Ασθένειες/Προβλήματα

Μικροατυχήματα στα Παιδιά

Τα μικρά παιδιά είναι επιρρεπή σε ατυχήματα, είτε γιατί είναι απρόσεχτα, είτε επειδή δεν έχουν αναπτύξει καλά ακόμα τις κινητικές τους δεξιότητες.

Από τα πιο συχνά περιστατικά είναι οι τραυματισμοί στην παιδική χαρά: «Ο μικρός μου ενώ έκανε κούνια έπεσε και χτύπησε. Εκτός από τις γρατζουνιές και τις πληγές φοβάμαι μήπως χτύπησε άσχημα στο κεφάλι και έχει πάθει κάποια διάσειση».

Η Απάντηση του Φαρμακοποιού

«Ησυχάστε, αν ο γιος σας δεν έχασε τις αισθήσεις του, δεν έχει πυρετό, δεν έκανε έμετο, αν τρώει και τα δόντια του είναι άθικτα, περισσότερο τρόμαξε παρά έπαθε κάτι σοβαρό.

Μικροατυχήματα στα Παιδιά

Θα φροντίσουμε το τραύμα στο μέτωπό του απολυμαίνοντας με ένα τοπικό αντισηπτικό και βάζοντας του μια αντιβιοτική αλοιφή για λίγες μέρες και στη συνέχεια μπορείτε να ξεκινήσετε τη χρήση μιας επουλωτικής κρέμας ώστε να μην του αφήσει σημάδι.

Παρόλα αυτά για τις επόμενες 24 ώρες από το χτύπημα θα πρέπει αν παρατηρήσετε κάποια μη φυσιολογικά συμπτώματα όπως υπνηλία ή έμετος, να πάτε άμεσα στο νοσοκομείο όπου το παιδί θα τεθεί υπό παρακολούθηση».

Μια άλλη συχνή περίπτωση είναι τα χτυπήματα και οι μελανιές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού:

«Ο μικρός μου γιός μου μόλις γύρισε από το ποδόσφαιρο με μια τεράστια μελανιά στο μηρό του.

Στο γήπεδο δεν του έβαλαν κάτι.

Τι μπορείτε να κάνετε;»

Η Απάντηση του Φαρμακοποιού

«Οι μώλωπες είναι εσωτερικοί τραυματισμοί του δέρματος χωρίς ανοικτή πληγή.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι κάτι σοβαρό και θα υποχωρήσει σταδιακά σε 2-3 εβδομάδες.

Αφού δεν έχει περάσει πολύ ώρα θα βάλουμε αρχικά μια παγοκύστη η οποία ανακουφίζει από τον πόνο και μειώνει τον κίνδυνο επέκτασης της βλάβης, ενώ στη συνέχεια θα εφαρμόσουμε τοπικά μια κρέμα με Arnica που θα βοηθήσει τον μώλωπα να υποχωρήσει».

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραύματος, είτε θα το αντιμετωπίσετε μόνοι σας με τα προϊόντα που έχετε ήδη στο φαρμακείο του σπιτιού σας, είτε θα επισκεφθείτε τον φαρμακοποιό σας για να σας προτείνει κάποιο αντισηπτικό, ένα τοπικό αντιβιοτικό για 1-2 μέρες (διότι η παρατεταμένη χρήση του αντιβιοτικού καθυστερεί την επούλωση), μια επουλωτική κρέμα για γρηγορότερη επούλωση χωρίς σημάδια, καθώς και να αξιολογήσει αν χρειάζονται ράμματα ή όχι και να κάνει επίδεση ανάλογα με το τραύμα.

Χρήσιμες Συμβουλές

• Μην αφήνετε τα μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη ακόμη και για λίγο χρόνο.

• Απαραίτητη η δημιουργία ενός φαρμακείου πρώτων βοηθειών στο σπίτι ειδικά για παιδιά, που θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση των μικροτραυματισμών που μπορεί να συμβούν στο σπίτι.

Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει: Αποστειρωμένες γάζες και επιδέσμους, αντισηπτικό σπρέι, ταινία επικόλλησης, μια αλοιφή για τα εγκαύματα, μια κρέμα για χτυπήματα και γρατζουνιές, αυτοκόλλητα ράμματα, παυσίπονο ειδικά για παιδιά. 

• Όλοι οι τηλεφωνικοί αριθμοί έκτατης ανάγκης (ασθενοφόρο, κέντρο δηλητηριάσεων, πυροσβεστική, παιδίατρος, φαρμακείο) να είναι κολλημένοι πάνω ή μέσα στο κουτί ή το ντουλαπάκι του φαρμακείου πρώτων βοηθειών.

• Στο φαρμακείο του σπιτιού να υπάρχουν γραπτά μια σειρά με εύκολες οδηγίες, διότι είναι σύνηθες το φαινόμενο να υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο φαρμακείο αλλά κανείς να μην ξέρει να το χρησιμοποιήσει.

Στα Πρώτα 5 Λεπτά

Εγκαύματα: Βάλτε κάτω από κρύο νερό για 5 λεπτά και μην γδύσετε το παιδί αν φοράει συνθετικά.

Μικροατυχήματα στα Παιδιά

Τραυματισμοί: Συμπίεση της πληγής έντονα για 5 λεπτά.

Σε περίπτωση απώλειας της συνείδησης ή αιμορραγίας από τη μύτη ή το αυτί καλέστε ασθενοφόρο.

Δηλητηρίαση: Μην προκαλέσετε έμετο πριν από ιατρική συμβουλή, μην δώσετε υγρά, και επικοινωνήστε οπωσδήποτε με το κέντρο δηλητηριάσεων.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άμεση Δράση για Μικρούς Ασθενείς

yoadmin

Παιδί και Πυρετός – Πότε Είναι Επικίνδυνος

yoadmin

Παιδικές Ασθένειες και Συμπτώματα

Αναγνωρίζοντας τα Πρώτα Σημάδια της Μηνιγγίτιδας σε Ένα Βρέφος

yoadmin

Οι Πιθανοί Λόγοι που το Μωρό σας Ξυπνάει τα Βράδια

Χειμερινές Ασθένειες Βρογχιολίτιδα και Γαστρεντερίτιδα

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ