Πολλές είναι οι μελέτες που δείχνουν πως η συνεχής και υπερβολική κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων πιθανόν να συνδέεται με την εμφάνιση διαφόρων νοσημάτων, όπως:
– Εγκεφαλικά επεισόδια,
– Καρκίνος,
– Καρδιαγγειακά νοσήματα και
– Νόσος Αλτσχάιμερ.
Όταν μιλάμε για πρόσθετα σάκχαρα, εννοούμε σάκχαρα που προστίθενται σε αμέτρητα προϊόντα διατροφής, όπως ψωμιά, γλυκά, σάλτσες, καρυκεύματα, γαλακτοκομικά προϊόντα, κ.ά.
Η προσθήκη των σακχάρων στα διάφορα προϊόντα διατροφής (π.χ. ψωμί, γλυκά, σάλτσες, καρυκεύματα, γαλακτοκομικά προϊόντα, κ.λπ.) έχει ως σκοπό την ενίσχυση της γλυκιάς γεύσης, την προσαρμογή χαρακτηριστικών των τροφίμων, όπως η υφή και το χρώμα, ακόμη και τη συντήρηση του τρόφιμου.
Σύμφωνα με το American Heart Association (AHA), η κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων δεν θα πρέπει να ξεπερνά:
– Τα 9 κουταλάκια του γλυκού (κ.γ.) για τους άνδρες ημερησίως και
– Τα 6 κ.γ. για τις γυναίκες ημερησίως.
Οι κατάλληλες συμβουλές για τη μείωση της πρόσληψη απλών σακχάρων:
– Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες.
Σε όλες τις συσκευασίες τροφίμων αναγράφεται πλέον η περιεκτικότητα των συστατικών, π.χ. ζάχαρη, αλεύρι, κακάο, κ.ά.
Συνήθως, η ζάχαρη βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, «καμουφλαρισμένη» με άλλα ονόματα, όπως σιρόπι καλαμποκιού, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, σιρόπι βύνης (malt syrup), μαλτόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη, σακχαρόζη (ή σουκρόζη), μελάσα, μέλι, δεξτρόζη και δεξτρίνη.
Αν αυτά τα συστατικά αναφέρονται στα 3 πρώτα συστατικά του τρόφιμου, αυτό σημαίνει ότι είναι πλούσιο σε σάκχαρα.
– Κάποια δημητριακά πρωινού είναι πολύ πλούσια σε σάκχαρα.
Επιλέξτε απλά δημητριακά, π.χ. βρώμη και νοστιμίστε τα με λίγα φρούτα.
– Πολλές φορές θεωρούμε ότι μια μπάρα (δημητριακών ή πρωτεΐνης) μπορεί να είναι ένα υγιεινό σνακ αλλά ελέγξτε πρώτα την ετικέτα.
Υπάρχουν μπάρες που μπορεί να περιέχουν και 8 κ.γ. σακχάρων (32 γρ).
– Αποφύγετε τις τυποποιημένες σάλτσες, όπως κέτσαπ, μπάρμπεκιου σως κ.ά.
Ένα κουτάλι της σούπας κέτσαπ μπορεί να περιέχει και 4 γραμμάρια σακχάρων (1 κ.γ.).
Ελέγξτε την ετικέτα τους και επιλέξτε το λιγότερο γλυκό και ανθυγιεινό.
– Μην πίνετε τη ζάχαρη.
Πολλά ροφήματα είναι πλούσια σε σάκχαρα, π.χ. αναψυκτικά, φρουτοποτά, καφέδες με διάφορα σιρόπια, ροφήματα με σαντιγί, τυποποιημένο τσάι με μέλι, milk shakes.
– Μην μπερδεύστε με προϊόντα που λανσάρονται ως λιγότερο ένοχα.
Είτε πρόκειται για άσπρη ζάχαρη, φρουκτόζη, αγαύη, ζάχαρη καρύδας, όλα είναι απλά πρόσθετα σάκχαρα.