Υγεία & Ομορφιά
Μειώνοντας τη Θερμιδική Απόδοση των Τροφών.
Μειώνοντας τη Θερμιδική Απόδοση των Τροφών.
Παχυσαρκία

Μειώνοντας τη Θερμιδική Απόδοση των Τροφών

Εδώ ανήκουν τα προϊόντα που «παγιδεύουν», το λίπος, μειώνοντας ουσιαστικά τη θερμιδική απόδοση των γευμάτων.

Εμποδίζουν τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει ένα μέρος του λίπους από τα γεύματα που λαμβάνει για να παρέχει ενέργεια ή για να σχηματίσει λιπώδη ιστό, και αυτό επιτρέπει την απώλεια βάρους, με την προϋπόθεση ότι τα γεύματα έχουν συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε λίπος.

Μειώνοντας τη Θερμιδική Απόδοση των Τροφών.

Η μείωση της θερμιδικής πρόσληψης μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους:

Είτε παγιδεύοντας τα λίπη των γευμάτων, είτε μειώνοντας την πέψη τους.

Παγιδεύοντας τα λίπη των γευμάτων

Με αυτό το τρόπο δρουν οι πεπλατυσμένοι μίσχοι του φραγκόσυκου που περιέχουν 18% διαλυτών και αδιάλυτων ινών.

Το εκχύλισμά τους έχει υπογλυκαιμική δράση, βάσει μελετών και «παγιδεύει» το λίπος.

Συγκεκριμένα, προέκυψε πως η τιμή των λιπών στα κόπρανα ήταν αυξημένη και αυτό έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Στο στομάχι, οι αδιάλυτες ίνες δημιουργούν μη αντιστρεπτούς υδρόφοβους δεσμούς με ένα μέρος των λιπών, οι οποίοι σταθεροποιούνται από τις διαλυτές ίνες που σχηματίζουν ένα είδος ζελέ και επιτρέπουν την απομάκρυνση των λιπών αυτών από τα κόπρανα.

Γενικά, συνίσταται η λήψη τέτοιων προϊόντων 15 -60 λεπτά μετά από το γεύμα και προληπτικά με 2 ώρες διαφορά από τη λήψη φαρμάκων.

Μειώνοντας την πέψη του λίπους

Υπάρχουν κάποιες πολυφαινόλες που περιέχονται σε καστανά φύκη, οι οποίες βοηθούν στο αδυνάτισμα, εμποδίζοντας την πέψη μιας μερίδας του λίπους που προσλαμβάνεται με τα γεύματα, όπως επίσης και ενός μέρους του αμύλου, οι οποίες ταυτόχρονα έχουν αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Οι ουσίες αυτές κυκλοφορούν υπό μορφή συμπληρώματος διατροφής, που όμως περιέχει και ιώδιο, οπότε πρέπει να αποφεύγεται σε περίπτωση θυρεοειδικής δυσλειτουργίας.

Στο ίδιο μοτίβο κινούνται και οι λεγόμενοι «carb-blockers» που παγιδεύουν τους υδατάνθρακες, εμποδίζοντας τη χρήση τους μέσω αναστολής της α-αμυλάσης.

Με απλά λόγια, αναστέλλοντας την α-αμυλάση εμποδίζουν τη μετατροπή των υδατανθράκων σε γλυκόζη, με αποτέλεσμα να μειώνεται η θερμιδική πρόσληψη και κατά συνέπεια το βάρος.

Η πιο διαδεδομένη «παγίδα θερμίδων» αυτού του τύπου είναι ο σπόρος του λευκού φασολιού, που χρησιμοποιείται υπό μορφή εκχυλίσματος πλούσιου σε πρωτεΐνες, το οποίο αναστέλλει την α-αμυλάση και στερείται λεκτινών με πιθανή τοξικότητα επί του ΓΕΣ (διάρροια, ναυτία, νέκρωση του γαστρεντερικού βλεννογόννου, αύξηση της εντερικής διαπερατότητας).

Η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων ενδείκνυται πριν τα γεύματα και μόνον εφόσον αυτά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες.

Όταν το επίπεδο της γλυκόζης είναι χαμηλό, ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το υπάρχον λίπος ως πηγή ενέργειας και αυτό με τη σειρά του επιτρέπει την απώλεια βάρους.

Παρ’ ολα αυτά, να σημειωθεί πως δεν έχει αποδειχθεί η άμεση σχέση σκευασμάτων που περιέχουν το παραπάνω εκχύλισμα και της απώλειας βάρους.

Μια άλλη μέθοδος που διερευνήθηκε ήταν η μείωση της απορρόφησης της γλυκόζης, ώστε να μειωθεί και η αποθήκευσή της, χάρη στην ινσουλίνη, υπό μορφή τριγλυκεριδίων στο εσωτερικό των λιποκυττάρων.

Όταν το επίπεδο της γλυκόζης είναι χαμηλό, ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το υπάρχον λίπος ως πηγή ενέργειας και αυτό με τη σειρά του επιτρέπει την απώλεια βάρους.

Τέτοιου τύπου μηχανισμό δράσης έχουν η φλοριζίνη, μια πολυφαινόλη με γλυκιά γεύση και πλούσια αντιοξειδωτική δράση, η οποία βρίσκεται στα φυτά της οικογένειας Rosaceae αλλά και στα μήλα, και το χλωρογενικό οξύ, άλλη μια φαινόλη που βρίσκεται στα φρούτα και στα λαχανικά αλλά και στους σπόρους του πράσινου καφέ, με επιπλέον ανασταλτική δράση επί της γλυκονεογένεσης.

Τα εκχυλίσματα του πράσινου καφέ είναι ευρέως γνωστά ως αδυνατιστικά προϊόντα και κυκλοφορούν υπό μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, που πρέπει να καταναλώνονται μόνο για 1-3 μήνες συνεχόμενα και όχι παραπάνω, για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συνίσταται διακοπή για λίγο καιρό και επανεκκίνηση της αγωγής.

ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΤΗΣ ΟΡΕΞΗΣ

Τα προϊόντα αυτά αποτελούνται από πολυσακχαρίτες, ευδιάλυτους στο νερό αλλά δύσπεπτους.

Ουσιαστικά, μόλις καταναλωθούν σχηματίζουν στο στομάχι ένα είδος ζελέ ή ένα παχύρρευστο διάλυμα, που δημιουργεί στο άτομο το αίσθημα του κορεσμού και καθυστερεί τη γαστρική κένωση.

Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται τόσο η ποσότητα των γευμάτων, όσο και το βάρος του ατόμου.

Τα μηχανικά κατασταλτικά της όρεξης πρέπει να καταναλώνονται 15-30 λεπτά πριν το γεύμα στο πλαίσιο πάντα μιας διατροφής χαμηλής θερμιδικής πρόσληψης και πάντα με επαρκή ποσότητα υγρών, ώστε να φτάνουν στο στομάχι και να μην δρουν ενώ βρίσκονται ακόμη στον οισοφάγο, προκαλώντας συμφόρηση λόγω διόγκωσης τους.

Χαρακτηριστική ανεπιθύμητη ενέργειά τους είναι ο μετεωρισμός.

ΠΡΟΣΟΧΗ κίνδυνος: ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ!

Ο έλεγχος του βάρους είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα έπρεπε να το φροντίζουμε όλο το χρόνο.

Δυστυχώς φαίνεται να μας απασχολεί μόνο την άνοιξη ή λίγο πριν την έλευση του καλοκαιριού για καθαρά αισθητικούς λόγους.

Τα προβλήματα του υπέρβαρου, της παχυσαρκίας και της αυξημένης κοιλιακής περιφέρειας (όπου εκεί ανήκει και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που έχει πρόβλημα), αποτελούν σημαντικούς προδιαθεσικούς παράγοντες για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, αλλά και για την αύξηση του καρδιοαγγειακού κινδύνου.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό όταν μιλάμε για παιδική παχυσαρκία, διότι ένα παχύσαρκο παιδί είναι ένας υποψήφιος διαβητικός στην ενήλικη ζωή του, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και στην ποιότητα της ζωής του.

Είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά, αλλά και τους ενήλικες, να έχουν σωστές διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής, αλλά και όταν καταφεύγουν σε κάποιο σκεύασμα για βοήθεια, να το κάνουν πάντα με τη συμβουλή κάποιου ειδικού, για να διασφαλίζουν την υγεία, την αποτελεσματικότητα και τη μονιμότητα του αποτελέσματος.

Προσέχουμε το βάρος μας όλο το χρόνο για να είμαστε όμορφοι, αλλά πάνω απ’ όλα υγιείς.

Ολίνα Ηλιάδου, MSc Clinical Pharmacologist, MBA in Pharmacy Management, MPharm
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

7 Φάρμακα που Αυξάνουν την Όρεξη

Οι Παραλλαγές της Πρωτεϊνικής Δίαιτας

yoadmin

Παχυσαρκία και Αλλαγή Συμπεριφοράς

yoadmin

Η Νεφρική Νόσος της Παχυσαρκίας

yoadmin

Παχυσαρκία και Εγκυμοσύνη – Οι Κίνδυνοι που Κρύβει για την Υγεία

a.alefragkis

Μήπως Είμαι Παχύσαρκος;

Ύπνος και Απώλεια Βάρους

Παχυσαρκία – Μια Ολιστική Προσέγγιση για τη Διαχείρισή της

yoadmin

Παχυσαρκία: Καταπολέμηση με Άσκηση

yoadmin

Προβλήματα Υγείας που Σχετίζονται με την Παχυσαρκία

a.alefragkis

Παχυσαρκία – Πρόληψη και Αντιμετώπιση

yoadmin

Επίπεδα Λίπους και Λιπιδίων μετά από Γαστρική Παράκαμψη

yoadmin