Υγεία & Ομορφιά
Image default
Επικαιρότητα

Οι Φτωχές Χώρες θα Λάβουν Εμβόλια Κατά της Covid-19 με Καθυστέρηση 6-8 Μηνών

Το καλύτερο σενάριο για τις φτωχότερες χώρες είναι να υπάρξει μια καθυστέρηση 6-8 μηνών σε σχέση με τα πλουσιότερα κράτη στο να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19 για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους απέναντι στην πανδημία, δήλωσε σήμερα ο συνιδρυτής της εταιρείας Microsoft και φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς.

Παραλαβή Εμβολίων με Καθυστέρηση έως και 8 Μήνες στις Φτωχότερες Χώρες.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Γκέιτς χαρακτήρισε την κυκλοφορία των πρώτων εμβολίων κατά της COVID-19 ένα «εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα κατανομής» που ασκεί πιέσεις σε παγκόσμιους θεσμούς, κυβερνήσεις και φαρμακοβιομηχανίες.

«Κάθε πολιτικός υφίσταται πιέσεις να πάει να υποβάλει προσφορά για τη χώρα του και να μπει πιο μπροστά στη σειρά», δήλωσε ο Γκέιτς.

Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχει μέχρι στιγμής υποσχεθεί 1,75 δισεκ. δολάρια για τις παγκόσμιες προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων πόρων για την πρωτοβουλία διαμοιρασμού εμβολίων COVAX, της οποίας ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και μέσω απευθείας στήριξης σε κάποιες εταιρίες παρασκευής εμβολίων.

Το πρόγραμμα COVAX, το οποίο επίσης τελεί υπό την εποπτεία της συμμαχίας εμβολίων GAVI, έχει στόχο να παραδώσει 2,3 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 έως τα τέλη του έτους, συμπεριλαμβανομένων 1,8 δισεκ. δόσεων σε φτωχότερες χώρες με μηδενικό κόστος για τις κυβερνήσεις τους.

Οι υπεύθυνοι ευελπιστούν ότι οι αποστολές θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.

Ο Γκέιτς δήλωσε ότι οι παραδόσεις εμβολίων μέσω του COVAX θα είναι αρχικά σε «μέτρια» επίπεδα.

«Ο συνολικός αριθμός δόσεων που η GAVI (και ο COVAX) θα έχουν το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι ακόμα πολύ μέτριος.

Ναι, θα στείλουν κάποιες δόσεις, αλλά εάν συγκρίνεις το πότε θα φθάσουν το ίδιο ποσοστό κάλυψης με τις πλούσιες χώρες… εκεί είναι που λέω έξι με οκτώ μήνες, στην καλύτερη περίπτωση», δήλωσε.

Ο Σεθ Μπέρκλει, διευθύνων σύμβουλος της GAVI και εκ των επικεφαλής του COVAX, προειδοποίησε εχθές ότι υπάρχει «κάποιου είδους πανικός με τα εμβόλια» με πολλές χώρες να επιδιώκουν διμερείς συμφωνίες με τις φαρμακοβιομηχανίες για να εξασφαλίσουν περιορισμένες προμήθειες και κάποιες να απειλούν με προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά φαρμακοβιομηχανιών που είπαν ότι οι παραδόσεις τους θα καθυστερήσουν.

Ο Γκέιτς δήλωσε ότι τέτοιου είδους πίεση δεν βοηθά, σημειώνοντας ότι φαρμακευτικές εταιρείες όπως οι Pfizer, BionTech, AstraZeneca και Moderna, ανέπτυξαν όλες τους εμβόλια κατά της COVID-19 μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

«Εάν είσαι μια φαρμακευτική που δεν παρασκεύασες εμβόλιο, δεν υφίστασαι πιέσεις. Αλλά αυτές που ανέπτυξαν το εμβόλιο… είναι αυτές που υφίστανται επιθέσεις», δήλωσε.

Ο Γκέιτς, που σήμερα επίσης δημοσίευσε την ετήσια επιστολή του ιδρύματός του με τις προτεραιότητες και τις προβλέψεις του, ανέφερε ότι πιστεύει πως οι άνθρωποι που ζουν σε πλουσιότερες χώρες θα δουν την πανδημία να τελειώνει, με επιστροφή σε πιο κανονικούς ρυθμούς ζωής, έως τα τέλη αυτού του έτους, υπό την προϋπόθεση ότι τα εμβόλια θα έχουν διανεμηθεί περίπου στο 70-80% των πληθυσμών τους.

Επεσήμανε επίσης κάποια θετικά της πανδημίας, όπως τη γρήγορη ανάπτυξη της τεχνολογίας εμβολίων mRNA που χρησιμοποιήθηκε στα σκευάσματα των Pfizer-BioNtech και της Moderna.

Τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, δήλωσε ο Γκέιτς, τα εμβόλια mRNA θα είναι πιο γρήγορο και πιο οικονομικό να αναπτυχθούν, πιο εύκολο να παρασκευαστούν σε μεγάλη κλίμακα και να αποθηκευτούν, δημιουργώντας τη δυνατότητα ανάπτυξης μελλοντικών εμβολίων για ασθένειες όπως το HIV and και η ελονοσία.

«Δημιουργεί νέες ελπίδες για τα εμβόλια που μας λείπουν… ότι θα μπορούσαμε να τα έχουμε πολύ πιο γρήγορα», είπε ο Γκέιτς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα Συνδέονται με τον Ανθυγιεινό Τρόπο Ζωής

d.tsagkrinos

300 Εκατομμύρια με Ηπατίτιδα Β

yoadmin

Μείζονος Σημασίας, Ενόψει της Τουριστικής Περιόδου, η Πρόταση του Πρωθυπουργού για Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού

Η Επίδραση της Διατροφής στην Ασθένεια Covid-19

Πάντα ένα Βήμα Μπροστά, με Ασφάλεια σε κάθε Καινοτόμο Υπηρεσία!

yoadmin

Η Ελλάδα Παραμένει Ευρωπαϊκή Χώρα με “Πράσινες” Περιοχές στους Εβδομαδιαίους Χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ