Υγεία & Ομορφιά
Image default
Ψυχολογία

Μάθετε να Διαχειρίζεστε τη Ζήλεια και τον Θυμό

Σταματήστε επιτέλους να χρησιμοποιείτε τη δικαιολογία «ξέρω ότι υπερβάλλω, αλλά…ζηλεύω και δεν μπορώ να το διαχειριστώ».

Ακόμη και τη ζήλια, αλλά και τα συναισθήματα, γενικότερα, μπορούμε να τα διαχειριστούμε, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, σύμφωνα με τα πορίσματα μιας νέας μελέτης. Σας παραθέτουμε πιο κάτω ορισμένες εξηγήσεις…

Μάθετε να Διαχειρίζεστε τη Ζήλεια και τον Θυμό.

Δυσκολία στην αναγνώριση των συναισθημάτων

Προσδιορίστε και διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας.

Η παρατήρηση για την έναρξη της μελέτης, προέκυψε από το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και να προσδιορίσουν τα συναισθήματά τους… και συνεπώς τους είναι ακόμη πιο δύσκολο να τα εκφράσουν και να τα διαχειριστούν.

Το δείγμα της μελέτης, αν μη τι άλλο, έφηβοι, οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν το όλο εγχείρημα που είχε να κάνει με την αποτελεσματικότητα της εκμάθησης της διαχείρισης των συναισθημάτων.

Προσδιορισμός, κατανόηση, έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων, του θυμού και της ζήλιας

Οι ερευνητές, ανέπτυξαν μια μεθοδολογία εκμάθησης, αποτελούμενη από «παιχνίδια ρόλων», όπου το δείγμα της μελέτης έπρεπε να αναγνωρίσει αρχικά τα συναισθήματά του, όπως η ζήλεια ή ο θυμός, προκειμένου να μπορέσει στη συνέχεια να τα κατανοήσει, να τα διαχειριστεί και να τα εκφράσει.

Τα 3 βασικά βήματα για μία επιτυχημένη διαχείριση των συναισθημάτων σας είναι τα εξής:

  • Εκφράστε τα συναισθήματά σας εποικοδομητικά,
  • Αναλύστε τις μικρές ανησυχίες της καθημερινότητας, για να κατανοείτε καλύτερα γιατί σας ενοχλούν τόσο πολύ,
  • Δείτε τα «πράγματα» με μια άλλη ματιά και αναρωτηθείτε πώς θα αντιδρούσε κάποιος άλλος στη θέση σας και πώς θα αντιμετώπιζε την όλη κατάσταση.

Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι ανάμεσα στους πολλούς τρόπους προσέγγισης και διαχείρισης ενός προβλήματος ή μίας κατάστασης, σίγουρα υπάρχει και ο σωστός!

Η διαχείριση των συναισθημάτων ως εργαλείο βελτίωσης των σχέσεών σας με τους υπόλοιπους ανθρώπους

Για να διασφαλίσουν την επιτυχία της μελέτης τους, οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε 3 ομάδες.

Η πρώτη ομάδα δεν ακολούθησε καμία εκπαίδευση, η δεύτερη ομάδα ακολούθησε ένα μάθημα θεατρικού αυτοσχεδιασμού και η τρίτη ομάδα ακολούθησε την εκπαίδευση της μελέτης των ερευνητών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μαθαίνοντας να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, οι άνθρωποι έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και εκπέμπουν μια καλύτερη εικόνα που «πείθει» περισσότερο τους δυνητικούς εργοδότες.

Συμπέρασμα

Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους εθελοντές, αυτοί που ακολούθησαν την εκπαίδευση της μελέτης (όσοι δηλαδή βρισκόντουσαν στην τρίτη ομάδα), είδαν πραγματικά τη διαχείριση των συναισθημάτων τους να εξελίσσεται.

• Το 11% των εθελοντών σημείωσε μια εξέλιξη στις σχέσεις τους με άλλους ανθρώπους.

Η βελτίωση αυτή επιβεβαιώθηκε και από τους συζύγους τους.

• Το 13% των εθελοντών ανέφερε μια βελτίωση όσον αφορά την ψυχολογική ευημερία και το 15% έδειξε να είναι λιγότερο επιρρεπείς σε ψυχοσωματικούς πόνους, όπως για παράδειγμα πονοκεφάλους.

• Με την πάροδο του χρόνου, οι εθελοντές είχαν όλο και λιγότερο άγχος.

• 6 μήνες μετά το πέρας της μελέτης, τα αποτελέσματα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν!

Η συσχέτιση της διαχείρισης των συναισθημάτων και της επαγγελματικής επιτυχίας

Εκτός από τις θετικές αλλαγές που σχετίζονται με τις σχέσεις σας με άλλους ανθρώπους, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι μετά από κατάρτιση στη συναισθηματική διαχείριση, οι εθελοντές προκάλεσαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε επαγγελματίες, κατά τη διάρκεια των επαγγελματικών τους συνεντεύξεων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μαθαίνοντας να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, οι άνθρωποι έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και εκπέμπουν μια καλύτερη εικόνα που «πείθει» περισσότερο τους δυνητικούς εργοδότες.

Η ζήλια, ο θυμός… και πολλά άλλα!

Το πλεονέκτημα αυτού του τύπου «εκπαίδευσης», όσον αφορά τη διαχείριση των συναισθημάτων, είναι ότι είναι απείρως εφαρμόσιμο!

Οι συμπεριφοριστικές αλλαγές που έγιναν, ως αποτέλεσμα σκηνοθετημένων σεναρίων που περιστρέφονταν γύρω από τον θυμό και τη ζήλια, είναι επίσης αποτελεσματικές και σε άλλες περιπτώσεις της καθημερινότητας.

Ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, θεωρείτο μέχρι σήμερα μη τροποποιήσιμος, καθώς… όπως αναφέρει και το ρητό «ο άνθρωπος δεν αλλάζει».

«Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη στο είδος της που επιβεβαιώνει ότι ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διαχείριση των συναισθημάτων του, μπορεί, με τη βοήθεια μίας στοχευμένης εκπαίδευσης, να βελτιωθεί, ακόμη και αν βρίσκεται στην εφηβεία», καταλήγουν οι ερευνητές.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι 4 Χρήσεις του Χιούμορ που Χαρακτηρίζουν τους Ανθρώπους

yoadmin

Ας Γνωρίσουμε τις Φοβίες

yoadmin

Συγκρούσεις στο Ζευγάρι – Πώς Μπορείτε να Βελτιώσετε τη Σχέση σας

Η Ψύχωση

yoadmin

Φυσικοί Τρόποι για να Αυξήσετε τη Ντοπαμίνη στον Οργανισμό σας

d.tsagkrinos

Πώς να Ξεπεράσετε την Καλοκαιρινή Κατάθλιψη

Editor7 pharma

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ