Υγεία & Ομορφιά
Μαγνήσιο και ύπνος
Συμπληρώματα Διατροφής

Μαγνήσιο και Ύπνος – Πώς Συμβάλλει στη Βελτίωσή του

Ο ύπνος παίζει μεγάλο ρόλο σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, του εγκεφάλου, στη γνωστική λειτουργία και στη γενικότερη ψυχολογία μας.

Παρότι ο ύπνος αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ζωής μας, πολλοί από εμάς δυσκολευόμαστε να τον απολαύσουμε και να ξεκουραστούμε όσο χρειαζόμαστε.

Ένα από τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός μας και παίζει ρόλο στην ποιότητα του ύπνου μας είναι το μαγνήσιο.

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται στα οστά μας και στους ιστούς των οργάνων, ενώ ένα μικρό ποσοστό κυκλοφορεί και στο αίμα.

Συμπληρώματα μαγνησίουΣυμμετέχει σε πάρα πολλές βιοχημικές αντιδράσεις που γίνονται στον οργανισμό, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην υγεία.

Η απορρόφησή του γίνεται κυρίως στο λεπτό έντερο και η απομάκρυνσή του από τα νεφρά και το παχύ έντερο.

Το σώμα δεν έχει τη δυνατότητα να παράγει μαγνήσιο και γι’ αυτό πρέπει να προσλαμβάνεται από τη διατροφή.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο είναι οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το φιστίκι Αιγίνης, ο λιναρόσπορος, το σουσάμι, τα όσπρια, τα φρούτα όπως οι µπανάνες, τα σύκα, τα µήλα, τα ροδάκινα και τα βερίκοκα και τα λαχανικά όπως το σκόρδο, το µπρόκολο και η αγκινάρα και το καλαμπόκι.

Ιδιότητες του μαγνησίου

Ρυθμίζει τα επίπεδα της ορμόνης του άγχους

Η κορτιζόλη αυξάνει τα επίπεδα του άγχους και έτσι μας αποτρέπει από το να απολαύσουμε έναν ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο.

Το μαγνήσιο ενισχύει τη μελατονίνη και τη σεροτονίνη, οι οποίες ανταγωνίζονται τη δράση της κορτιζόλης.

Οι ιδιότητες του μαγνησίου στη ρύθμιση της κορτιζόλης σε συνδυασμό με την υποστήριξη των υποδοχέων ενός νευροδιαβιβαστή χαλάρωσης παίζουν έναν πολύ αποτελεσματικό ρόλο στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

Υποστηρίζει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου

Υπάρχει ένας νευροδιαβιβαστής χαλάρωσης που δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα ο οργανισμός να χαλαρώσει και να κοιμηθεί.

Το μαγνήσιο κρατά τους υποδοχείς αυτού του νευροδιαβιβαστή σε καλή κατάσταση και έτοιμους να πάρουν το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα για χαλάρωση και ύπνο.

Επιπλέον το μαγνήσιο εμπλέκεται στους νευροδιαβιβαστές νορεπινεφρίνη και ντοπαμίνη, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη διάθεση.

Δίνει το σήμα ότι είναι ώρα για ύπνο

Το μαγνήσιο υποστηρίζει το ενδοκρινολογικό σύστημα και το βοηθά να παράγει σεροτονίνη και μελατονίνη στις σωστές αναλογίες και στις κατάλληλες στιγμές.

Αυτές οι ορμόνες σηματοδοτούν ότι ήρθε η ώρα για ύπνο.

Το μαγνήσιο, αν και δεν προκαλεί απαραίτητα παραγωγή μελατονίνης, μιας και αυτό το κάνει το βιολογικό μας ρολόι, υποστηρίζει τη φυσική λειτουργία της.

Μορφές μαγνησίου

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές μαγνησίου που διαφέρουν ως προς τη βιοδιαθεσιμότητα και τη δραστικότητά τους.

Η λεγόμενη χηλική μορφή είναι η μορφή μαγνησίου με τη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα και μαζί με το κιτρικό μαγνήσιο είναι αυτά που φαίνεται να εμφανίζουν την καλύτερη δράση για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Εκτός από τις φυσικές πηγές πρόσληψης μαγνησίου, η αναπλήρωσή του όταν υπάρχει έλλειψη μπορεί να γίνει και μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιταμίνη Ε, Η Βιταμίνη της Ομορφιάς και της Νεότητας

Στρες και Κούραση: Μήπως Έχετε Έλλειψη Μαγνησίου;

Αποτελεσματικές Λύσεις για την Έλλειψη Σιδήρου

Σημαντικά για τον Οργανισμό Ιχνοστοιχεία

Ταυρίνη – Τι Είναι και Ποιες οι Θετικές και Αρνητικές της Επιπτώσεις για την Υγεία

Συμπληρώματα Διατροφής