Υγεία & Ομορφιά
Τα λάθη στο μαγείρεμα που κάνουν το φαγητό ανθυγιεινό
Διατροφή

Μαγείρεμα – Τα Λάθη που Κάνουν το Φαγητό Ανθυγιεινό

Δεν αρκεί να τρώτε υγιεινά, πρέπει να μαγειρεύετε επίσης υγιεινά.

Δείτε ορισμένα λάθη που μπορεί να κάνετε στην κουζίνα που κάνουν το φαγητό σας ανθυγιεινό.

Λάθη που γίνονται στο μαγείρεμαΧρησιμοποιείτε τα λάθος λιπαρά

Το ποιο θεωρείται καλύτερο από όλα τα υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας ή κάποιο άλλο για τη μαγειρική είναι σχετικό.

Κι αυτό επειδή όλα τα είδη λαδιού έχουν διαφορετική θερμοκρασία κατά την οποία αρχίζουν να καίγονται.

Μόλις αρχίσει να γίνεται αυτό, τα λιπαρά διασπώνται και μπορεί να απελευθερώσουν βλαβερές ελεύθερες ρίζες στον αέρα.

Επίσης, είναι πιθανό να προσθέτετε μεγάλη ποσότητα λαδιού στο μαγείρεμα.

Βεβαιωθείτε ότι βάζετε τη μικρότερη δυνατή ποσότητα που μπορείτε, ώστε να αποφύγετε τις επιπλέον θερμίδες.

Να θυμάστε ότι τα περισσότερα πιάτα χρειάζονται περίπου δύο κουταλιές λάδι.

Τα λάθη που κάνουν το φαγητό ανθυγιεινό – Θερμαίνετε παραπάνω τα υγιεινά λιπαρά

Τα λάδια με χαμηλό σημείο καπνού είναι καλύτερα για τις σαλάτες ή για να προστεθούν σε ένα ήδη μαγειρεμένο φαγητό.

Δεν είναι όμως κατάλληλα για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ορισμένα λάδια, όπως το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας, περιέχουν θρεπτικά στοιχεία που μπορεί να καταστραφούν όταν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες πάνω από το σημείο καπνού τους.

Τρώτε τηγανητά

Μπορεί να σας φαίνονται νόστιμα, αλλά η συχνή κατανάλωση τηγανητών φαγητών είναι βλαβερή για την υγεία σας.

Πολλές φορές μπορεί να μετατρέπετε ένα υγιεινό φαγητό, όπως ένα πιάτο άπαχο κρέας με λαχανικά, σε ένα ανθυγιεινό πιάτο γεμάτο τρανς λιπαρά.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε περισσότερο τον φούρνο ή τον ατμομάγειρα.

Μπορεί να σας φαίνονται νόστιμα, αλλά η συχνή κατανάλωση τηγανητών φαγητών είναι βλαβερή για την υγεία σας.

Τρώτε το κρέας ακόμα κι αν έχει καεί

Αν το ωμό κρέας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, το καμένο κρέας μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο επικίνδυνο.

Το υπερβολικό ψήσιμο ή το κάψιμο μπορεί να προκαλέσουν την παραγωγή βλαβερών συστατικών που βλάπτουν το DNA.

Όταν αυτά μεταβολίζονται, μπορούν να ενεργοποιήσουν ένζυμα που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου.

Γι’ αυτό αποφεύγετε να μαγειρεύετε φαγητό για αρκετή ώρα πάνω σε φλόγα ή σε καυτή μεταλλική επιφάνεια.

Γυρίζετε το κρέας συχνά κατά το μαγείρεμα και αφαιρείτε τα καμένα σημεία μετά το τέλος του μαγειρέματος.

Τα λάθη που κάνουν το φαγητό ανθυγιεινό – Βάζετε πολύ αλάτι

Οι επιστήμονες συστήνουν το ανώτερο ημερήσιο όριο κατανάλωσης αλατιού την ημέρα περίπου στο ένα κουταλάκι.

Ο μέσος ενήλικας όμως, καταναλώνει πολύ περισσότερο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι γευστικοί κάλυκες χάνουν την ευαισθησία τους στη γεύση του αλατιού και γι’ αυτό ζητάει κανείς όλο και μεγαλύτερη ποσότητα.

Επίσης, ένα μεγάλο μέρος του αλατιού το λαμβάνετε ανυποψίαστοι από τις επεξεργασμένες τροφές.

Βάζετε πολλή ζάχαρη

Οι φυσικές μορφές σακχάρου όπως το μέλι, είναι σίγουρα καλύτερες, αλλά μπορούν και πάλι να εκτοξεύσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης με παρόμοιο τρόπο όπως και η επεξεργασμένη ζάχαρη.

Γι’ αυτό, εκτός από τις πηγές στις οποίες αναζητάτε το γλυκό, χρειάζεται να προσέχετε και την ποσότητα της ζάχαρης που περιέχουν.

Επιλέγετε επεξεργασμένα κατεψυγμένα φαγητά για τα καθημερινά σας γεύματα

Είναι δελεαστικό και εύκολο να επιλέγετε ένα κατεψυγμένο γεύμα που μπορεί να είναι έτοιμο σε λίγα μόλις λεπτά.

Αυτές οι τροφές όμως περιέχουν συντηρητικά, χημικές ουσίες, επιπλέον ζάχαρη και αλάτι.

Είναι καλύτερο να βράσετε στον ατμό λίγα λαχανικά ή να κάνετε μια γρήγορη ομελέτα, παρά να επιλέγετε τέτοιες λύσεις συχνά.

Επιλέγετε μονίμως προϊόντα με λίγα λιπαρά

Τέλος, κάποτε επικρατούσε η αντίληψη ότι τα λιπαρά ήταν ο μοναδικός εχθρός της απώλειας βάρους, αλλά αυτό δεν ισχύει πια.

Υπάρχουν και ορισμένα λιπαρά που κάνουν καλό στην υγεία.

Το αβοκάντο και τα ψάρια είναι γεμάτα καλά λιπαρά και η απουσία τους από τη διατροφή και τη μαγειρική είναι μια λανθασμένη τακτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαύρο Τσάι και Οφέλη για την Υγεία

Evi Makavelou

Γκότζι Μπέρι – Οι Λόγοι που Πρέπει να Εντάξετε στη Διατροφή σας Αυτή την Υπερτροφή

a.alefragkis

Τροφές που σε Μεγάλες Ποσότητες Έχουν Παρενέργειες

a.alefragkis

Όλα τα Οφέλη που Έχει ο Χυμός Καρότου

Evi Makavelou

Οφέλη για την Υγεία από το Μήλο

Evi Makavelou

Σε Ποιες Τροφές θα Βρείτε Ω3 Λιπαρά Οξέα και Ποια τα Οφέλη τους για την Υγεία;

a.alefragkis

Πρέπει Πραγματικά να Τρώτε Κάθε Δύο Ώρες;

Evi Makavelou

Food Trends – Οι Τάσεις στη Διατροφή

Evi Makavelou

Πρωινός Καφές: Ποτέ με Άδειο Στομάχι!

yoadmin

Η Μεσογειακή Διατροφή και τα Τρόφιμά της

Evi Makavelou

Συμπληρώματα Διατροφής για την Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού

Eleni Giannopoulou

Γάλα Καρύδας – Πόσο Θρεπτικό Είναι;

Evi Makavelou