Υγεία & Ομορφιά
Λύστε τις Απορίες σας για τον Βήχα και το Συνάχι
Λύστε τις Απορίες σας για τον Βήχα και το Συνάχι
Πρόληψη

Λύστε τις Απορίες σας για τον Βήχα και το Συνάχι

Με «γδέρνει» o λαιμός μου! Έχει αρχίσει να με πονάει και τον νιώθω «ξερό»!

Κάνω ήδη τα γνωστά: πίνω ζεστά ροφήματα και χρησιμοποιώ καραμέλες που «μαλακώνουν» το λαιμό. Αρκούν όμως τα παραπάνω ; Μήπως πρέπει να πάρω αντιβίωση;

«Πράγματι ο πονόλαιμος μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικός, μπορούμε να ανακουφίσουμε όμως τα συμπτώματα του με ένα ήπιο αναλγητικό που θα περιορίσει τον πόνο, ενώ αντί για απλές καραμέλες θα προτείνουμε αυτές που έχουν στη σύνθεσή αντιμικροβιακούς παράγοντες που καταπολεμούν ένα ευρύ φάσμα μικροοργανισμών, οι οποίοι προκαλούν τις στοματικές λοιμώξεις και το αίσθημα πόνου στο λαιμό. 

Έτσι, σαν αποτέλεσμα της αντισηπτικής προστασίας προσφέρουν και καταπραϋντική δράση. Επίσης για να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού σας, προτείνουμε τη λήψη ενός συμπληρώματος με βιταμίνη C.

Τέλος προτείνουμε να συνεχίσετε να πίνετε ζεστά –όχι καυτά- ροφήματα όπως τσάι ή χαμομήλι, στο οποίο να προσθέσετε λίγο λεμόνι και μια κουταλιά μέλι, ενώ να προσέχετε να ντύνεστε καλά και να μην έχετε εκτεθειμένους στο κρύο το θώρακα και το λαιμό σας.

Εάν και εφόσον τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα και επίμονα, ή κάνετε υψηλό πυρετό, ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει ποια αντιβίωση θα πάρετε και για πόσο διάστημα είναι ο γιατρός σας!»

Εδώ και λίγες μέρες έχω πολύ έντονο βήχα, ειδικά το βράδυ που πάω να ξαπλώσω που δεν μ’ αφήνει να κοιμηθώ. Επίσης με πονάει και ο λαιμός μου, αλλά δεν έχω φλέματα ή καταρροή. Τι να κάνω;

«Από τα λεγόμενα σας φαίνεται ότι ο βήχας σας είναι ξηρός και για να τον αντιμετωπίσετε συμβουλεύουμε να πάρετε ένα αντιβηχικό και αντιερεθιστικό σιρόπι, μία κουταλιά της σούπας 3 φορές τη μέρα. Αποφύγετε την παράλληλη χρήση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αγωγής σας.

Παράλληλα για τον ερεθισμό του λαιμού μπορείτε να πιπιλάτε 6-8 φορές τη μέρα μια αντισηπτική και τοπικά μαλακτική παστίλια για το λαιμό .Τέλος για την τόνωση του οργανισμού σας, επειδή ο βήχας κουράζει, να παίρνετε το πρωί ένα δισκίο Βιταμίνης C ή ένα κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής με ψευδάργυρο και Βιταμίνη C.

Εάν δεν δείτε καμιά βελτίωση σε 5- 6 μέρες από σήμερα, επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Επίσης συμβουλεύουμε να αποφύγετε να καπνίζετε αυτό το χρονικό διάστημα, ενώ να φροντίζετε να υπάρχει λίγη υγρασία στο χώρο που κοιμάστε, βάζοντας μια βρεγμένη πετσέτα πάνω στο καλοριφέρ.»

Έχω ένα μπούκωμα στη μύτη, ενώ από σήμερα άρχισα να έχω και έντονο βήχα με φλέματα. Όταν ξαπλώνω δεν μπορώ να αναπνεύσω και πνίγομαι. Με ενοχλεί πάρα πολύ, ενώ μου προκαλεί και πολύ έντονο πονοκέφαλο.

Ο βήχας σας είναι παραγωγικός και είναι φυσιολογικό φαινόμενο της άμυνας της αναπνευστικής οδού για να αποβάλει τα φλέγματα.

Για να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία προτείνουμε ένα αποχρεμπτικό σιρόπι που θα παίρνετε σε μια κουταλιά της σούπας τρεις φορές τη μέρα μετά τα γεύματα.

Θα σας διευκολύνει στην απόχρεμψη και απελευθέρωση της αναπνευστικής οδού, χωρίς να μπλοκάρει το βήχα.

Επίσης ο συχνός καθαρισμός της μύτης με τη χρήση φυσιολογικού ορού ή υπέρτονου θαλασσινού νερού είναι απαραίτητος.

Τέλος για να διευκολύνετε το βραδινό σας ύπνο μπορείτε να βάλετε σε μια συσκευή αρωματισμού χώρου ή σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, σταγόνες με αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, το οποίο έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην αναπνοή, ενώ, το να κοιμάστε με λίγο ανασηκωμένο κεφάλι σε ένα υψηλό μαξιλάρι, θα σας ανακουφίσει.»

Η γυναίκα μου που θηλάζει δείχνει συμπτώματα κρυολογήματος.

Δεν έχει κάνει πυρετό αλλά έχει συνάχι, φτερνίζεται και βήχει έντονα. Φοβόμαστε μην κολλήσει το μωρό. Τι να κάνουμε;

454881 PF8ZIY 365

«Όσον αφορά το μωρό δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

Μέσα από το θηλασμό το μωρό σας θα πάρει έτοιμα τα αντισώματα που θα χρειαστεί σε περίπτωση που κολλήσει.

Όσο αφορά τη μητέρα, μιας και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει μια συμβατική φαρμακευτική αγωγή, τα αντιβηχικά φυτοθεραπείας, διασφαλίζουν την έλλειψη παρενεργειών για το θηλασμό, ενώ είναι η ασφαλέστερη αντιμετώπιση στα περιστατικά του πονεμένου λαιμού και του βήχα.

Επίσης καλό θα ήταν να γίνονται πολλές φορές την ημέρα ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό, να πιπιλάει φυτικές καραμέλες με μέλι και ευκάλυπτο, καθώς και αν χρειάζεται να πάρει κάποιο ελαφρύ αναλγητικό συμβατό με τον θηλασμό όπως παρακεταμόλη.

Τέλος μιας και διανύει μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο της ζωής της, μια πολυβιταμίνη, συμβατή και αυτή με το θηλασμό, θα της δώσει ενέργεια και θα βοηθήσει την άμυνα του οργανισμού της.»

Το μωρό μου μάλλον κόλλησε ίωση. Δυσκολεύεται να πιει από το μπιμπερό γιατί είναι βουλωμένη η μύτη του, ενώ έχει βήχα και λίγο πυρετό. Επίσης έκανε εμετό 1 φορά. Ο παιδίατρος μου λείπει σε ταξίδι τι να κάνω;

«Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας ώστε να χρειάζεται να πάτε επειγόντως στον παιδίατρο.

Λίγο αυξημένη θερμοκρασία είναι συχνή στα βρέφη σε περιπτώσεις ρινοφαρυγγίτιδας και είναι σημάδι της άμυνας το οργανισμού.

Σε πρώτη φάση να κάνετε ρινικές πλύσεις 3-4 φορές τη μέρα, κυρίως πριν τα γεύματα, αφού χρησιμοποιήσετε μία ειδική συσκευή καθαρισμού μύτης για βρέφη. Έτσι θα του διευκολύνουμε την αναπνοή ώστε να μπορεί να πιει πιο εύκολα γάλα και θα βελτιωθεί και ο βήχας.

Για τον πυρετό μπορείτε να του δώσετε υπόθετα ή σιρόπι παρακεταμόλης και αυτό μόνο αν ο πυρετός ξεπεράσει το 38,5ο C.Ο εμετός είναι ένας φυσικός τρόπος για να βγάζουν τα μωρά τα φλέγματα, μιας και δεν μπορούν να φτύσουν.

Παράλληλα ορισμένες πρακτικές θα βοηθήσουν στο να μειώσουμε τη θερμοκρασία του σώματός του, όπως να κατεβάσετε τη θερμοκρασία του χώρου στους 18ο C, να του φοράτε ελαφρά ρούχα και να μην το σκεπάζετε με χοντρά σκεπάσματα.

Επίσης να του δίνετε πολύ νερό και να του κάνετε χλιαρά μπάνια.

Εάν σε 48 ώρες δεν δείτε βελτίωση ή ο πυρετός παραμένει υψηλός, εάν παρουσιάσει πολλούς εμετούς και διάρροια ή ενόχληση στα αυτιά και γκρίνια, τότε θα πρέπει να πάτε στον παιδίατρο.»

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πνευματική Συγκέντρωση – Οι Τροφές για να την Ενισχύσετε

Evi Makavelou

Συνήθειες για Καλή Υγεία Μετά το Καλοκαίρι

Evi Makavelou

Πόσο Σημαντική Είναι η Προσωπική Υγιεινή για την Πρόληψη Ασθενειών;

yoadmin

Ερωτήσεις και Απαντήσεις Σχετικά με τον Νέο Κορονοϊό

Editor6 pharma

ΕΡΠΗΣ ΖΩΣΤΗΡ, Πρόληψη και Θεραπεία

Όλα Όσα δεν Πρέπει να Κάνετε αν Έχετε Προγραμματίσει Ιατρικές Εξετάσεις

Editor6 pharma

Αυξημένη Χοληστερίνη και Τριγλυκερίδια; Ποια η Κατάλληλη Διατροφή;

Παράγοντες Κινδύνου για Εμφάνιση Καρκίνου

Evi Makavelou

Οστεοπόρωση – Με Ποιους Τρόπους θα την Προλάβετε

Γνωρίζοντας τα Έλκη Κατακλίσεων

yoadmin

Τα Πόδια σας Αντανακλούν την Υγεία σας

yoadmin

Οστεοπόρωση – Με Ποιες Τροφές θα Ενισχύσετε τα Οστά σας

a.alefragkis