Υγεία & Ομορφιά
Τρόποι για να μειώσετε τα κακά λιπαρά και να αυξήσετε τα καλά
Διατροφή

Λιπαρά – Μειώστε τα «Κακά» και Αυξήστε τα «Καλά»

Τα λιπαρά είναι συστατικά απαραίτητα και ωφέλιμα για τον οργανισμό μας.

Ωστόσο, συχνά ακούμε να γίνεται λόγος για «καλά» λιπαρά, τα οποία ενισχύουν την υγεία μας και «κακά» λιπαρά.

Τα καλά και τα κακά λιπαρά στη διατροφήΤα τελευταία, όχι μόνο παχαίνουν, αλλά θεωρούνται υπεύθυνα για πολλές σοβαρές παθήσεις, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το καρδιαγγειακό έμφραγμα και πολλές ακόμη.

Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μάθουμε να τα ξεχωρίζουμε, ώστε να προσλαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή μας τα πρώτα και να αποφεύγουμε τα δεύτερα.

Είδη λιπαρών

Τα μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, προφυλάσσουν το καρδιαγγειακό σύστημα, αυξάνουν την καλή χοληστερίνη και μειώνουν την κακή.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μειώνουν τη χοληστερίνη.

Στα πολυακόρεστα συμπεριλαμβάνονται και τα ω3 λιπαρά.

Τα κορεσμένα λιπαρά (τα λεγόμενα «κακά») επιβαρύνουν την υγεία, αυξάνουν την κακή χοληστερόλη και προκαλούν ζημιά στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Πώς θα αυξήσετε τα καλά λιπαρά;

Καταναλώστε ψάρια

Τα  οστρακοειδή και τα μικρότερα ψάρια, όπως είναι οι σαρδέλες, οι μαρίδες, ο γαύρος, η αθερίνα, ο μπακαλιάρος, η ρέγκα και οι γαρίδες, αλλά και μεγαλύτερα, όπως ο κολιός, ο αστακός, το  σκουμπρί, ο τόνος και ο σολομός, έχουν πολλά ω3 λιπαρά οξέα.

Αυτά είναι πολύτιμα για την καρδιά, επειδή μειώνουν τα τριγλυκερίδια και την κακή χοληστερίνη.

Πάρτε, αν χρειάζεστε, συμπλήρωμα

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, αν είναι σκόπιμο να πάρετε και κάποιο συμπλήρωμα λιπαρών οξέων.

Τα συμπληρώματα βέβαια, περιέχουν μόνο συγκεκριμένα λιπαρά οξέα.

Τα ψάρια διαθέτουν και άλλα αμινοξέα ή ένζυμα και θρεπτικά συστατικά που συμπληρώνουν τη δράση των ω3 λιπαρών.

Συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιο σας ελαιόλαδο που έχει μονοακόρεστα λιπαρά και ελιές, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς (κάσιους, αμύγδαλα, φιστίκια), σουσάμι και ταχίνι.

Μειώσετε τα βλαβερά λιπαρά

– Κόψτε το φανερό λίπος από το κρέας

– Αφαιρείτε την πέτσα από το κοτόπουλο, ώστε να μειώσετε τα κορεσμένα λίπη

– Μην προσθέτετε λάδι στο κρέας κατά το μαγείρεμα

Το κρέας έχει δικό του λίπος που μπορεί να ψηθεί με αυτό.

– Μπορείτε ακόμη να αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος φτιάχνοντας δική σας λευκή σάλτσα με συμπυκνωμένο γάλα

– Αποφύγετε να καταναλώνετε πολλά ζωικά λίπη, όπως κόκκινο κρέας και πολλά γαλακτοκομικά

Προτιμάτε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά

– Τρώτε σαλάτα σε κάθε γεύμα

Βοηθάει στην απομάκρυνση των λιπαρών από τον οργανισμό

– Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα πολλά σνακ με λιπαρά, όπως οι τυρόπιτες και τα κρουασάν

– Τέλος, περιορίστε τα γλυκά που, εκτός από ζάχαρη, συνήθως περιέχουν πολλά αυγά, βούτυρο και λοιπά συστατικά με πολλά λιπαρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συχνά Λάθη που Γίνονται σε μια Δίαιτα

Evi Makavelou

Πώς θα Αποφύγετε τις Κενές Θερμίδες

yoadmin

Δυσανεξία στη Γλουτένη – Συμπτώματα και Επικίνδυνες Τροφές

a.alefragkis

Πρωινό – Yγιεινές Συνταγές για Smoothies

Evi Makavelou

Φαγητό και Ύπνος

yoadmin

Φυτικές Πρωτεΐνες – 5 Τροφές που Μπορούν να Αντικαταστήσουν το Κρέας

a.alefragkis

4 Κοινοί Μύθοι για τη Διατροφή

Evi Makavelou

Διαταραχές Πρόσληψης της Τροφής

yoadmin

Πού Κρύβεται το Λίπος;

yoadmin

Κυτταρίτιδα και ο Ρόλος της Διατροφής

Evi Makavelou

Γαστρεντερίτιδα- Τι Επιτρέπεται να Φάτε και τι Όχι;

Evi Makavelou

Μικροβιακή Δηλητηρίαση από Τρόφιμα

yoadmin