Υγεία & Ομορφιά
Image default
Εγκυμοσύνη Υπογονιμότητα

Κρυοσυντήρηση Ωαρίων

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια μέθοδος συντήρησης των ωαρίων μιας γυναίκας, ώστε να έχει τη δυνατότητα να τεκνοποιήσει ακόμα και αφού περάσουν τα πιο γόνιμα χρόνια της.

Αρχικά η μέθοδος έδινε μέτρια αποτελέσματα επιβίωσης των ωαρίων μετά την απόψυξή τους, αλλά πλέον αυτό έχει αλλάξει.

Έτσι, η νέα μέθοδος κατάψυξης ή αλλιώς υαλοποίηση που έχει αναπτυχθεί και χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια δίνει άριστα αποτελέσματα με την επιβίωση των ωαρίων να πλησιάζει το 100%.

Για όσους δε γνωρίζουν, η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Αυτό που γίνεται είναι ότι λαμβάνονται τα ωάρια της γυναίκας από την ωοθήκη και καταψύχονται ώστε να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, με στόχο τη διατήρηση της γονιμότητας της γυναίκας και τη χρησιμοποίησή τους στο μέλλον.

Συντήρηση ωαρίων και πιθανή εγκυμοσύνηΧάρη σε αυτήν, το ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης για κάθε ωάριο που έχει καταψυχθεί έχει φτάσει να είναι το ίδιο με αυτό των “φρέσκων” ωαρίων.

Αν και η παλιά μέθοδος επέτρεπε να συντηρηθούν τα ωάρια για απεριόριστο χρονικό διάστημα, η μείωση και η ακόλουθη αύξηση της θερμοκρασίας στη διάρκεια της επεξεργασίας των ωαρίων είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση βλαβών επηρεάζοντας τη λειτουργία τους.

Η υαλοποίηση είναι μια εναλλακτική προσέγγιση της παλιάς μεθόδου, η οποία επιτρέπει την ψύξη ζωντανών ιστών και κυττάρων σε θερμοκρασίες κατάψυξης χωρίς όμως να δημιουργείται εξωκυτταρικός και ενδοκυτταρικός πάγος.

Τα ωάρια και τα έμβρυα προς υαλοποίηση εκτίθενται σε ειδικά κρυοπροστατευτικά διαλύματα και στη συνέχεια τοποθετούνται σε ειδικά σφραγισμένα σωληνάρια.

Τέλος, βυθίζονται αμέσως σε υγρό άζωτο στους -196°C όπου και αποθηκεύονται.

Τα ωάρια προφυλάσσονται από οποιονδήποτε κίνδυνο μόλυνσης κατά τη διαδικασία της κατάψυξης, καθώς μπορεί να συντρέχουν και άλλοι λόγοι που μια γυναίκα επιθυμεί να τα καταψύξει, όπως περιπτώσεις ενδομητρίωσης, χειρουργείων, προχωρημένης ηλικίας, οικογενειακού ιστορικού με ανωμαλίες στα χρωμοσώματα, πρόωρης εμμηνόπαυσης, εμφάνισης καρκίνου στο παρελθόν και άλλοι.

Αυτή η πρωτοποριακή τεχνική θεωρείται η ασφαλέστερη μέθοδος κατάψυξης ωαρίων και ακολουθεί τα πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρυοσυντήρηση κυττάρων και ιστών.

Τα ωάρια που καταψύχονται διατηρούν την ηλικία τους, η οποία είναι αυτή που έχουν την ημέρα της κατάψυξης.

Η εγκυμοσύνη που θα προκύψει θα είναι ανεξάρτητη από την ηλικία της γυναίκας.

Πάντως αν δε συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος, η κατάψυξη συστήνεται για τις γυναίκες μεταξύ 30-37 ετών χωρίς αυτό να είναι απόλυτο.

Μετά τα 37 όμως τα αποθέματα των ωοθηκών σε ωάρια και τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης μειώνονται σημαντικά.

Ιατρικά δεν υπάρχει όριο για το πόσα χρόνια μπορούν να διατηρηθούν τα κατεψυγμένα ωάρια.

Γενικά πάντως, μπορούν να διατηρηθούν για πέντε χρόνια, ενώ αν γίνει ανανέωση του αιτήματος μπορούν να διατηρηθούν για άλλα πέντε, άρα συνολικά δέκα χρόνια.

Η κατάψυξη ωαρίων για διατήρηση της γονιμότητας είναι πολύ διαδεδομένη στον δυτικό κόσμο και η χρήση της έχει δεκαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σπέρμα – Ποια Οφέλη Μπορεί να Έχει στη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Καισαρική και Κίνδυνος Παχυσαρκίας

yoadmin

Εγκυμοσύνη και Μεταβολές Διάθεσης – Πώς να τις Διαχειριστείτε

Ποια τα Οφέλη της Άσκησης Κατά την Εγκυμοσύνη;

Άσκηση και Εγκυμοσύνη – Πότε Απαγορεύεται

Γονιμότητα – Με Ποιους Φυσικούς Τρόπους Μπορείτε να τη Βελτιώσετε

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ