Το κοινό κρυολόγημα περιλαμβάνει ήπια συμπτώματα και συνήθως αρχίζετε να αισθάνεστε καλύτερα μετά από μερικές ημέρες.
Ωστόσο, υπάρχουν φυσικοί και καθημερινοί τρόποι που συμβάλλουν στην ακόμα πιο γρήγορα ανάρρωσή σας από το κρυολόγημα και τα ενοχλητικά μερικές φορές συμπτώματά του, βοηθώντας ώστε να αισθανθείτε καλύτερα!
Καθημερινές συνήθειες για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος
Ένα ήπιο κρυολόγημα, περνάει από μόνο του μετά από μερικές ημέρες.
Οπότε προτού τρέξετε στο φαρμακείο για να προμηθευτείτε με κάθε λογής σκεύασμα. π.χ. αποσυμφορητικά, χάπια για τον πονοκέφαλο, σιρόπι για τον βήχα, παστίλιες για τον λαιμό, τονωτικά σκευάσματα, μυοχαλαρωτικά φάρμακα, κ.λπ., ενστερνιστείτε ορισμένες συνήθειες ή και φυσικές εναλλακτικές θεραπευτικές μεθόδους…
Αλλάξτε συνήθειες και θεραπευτείτε!
- Η υγιεινή είναι απαραίτητη: πλένετε τα χέρια σας όσο πιο συχνά γίνεται με χλιαρό νερό και σαπούνι και ειδικότερα μετά από το βήξιμο ή το φύσημα της μύτης (με χαρτομάντιλο μίας χρήσης). Παράλληλα, θα αποφύγετε να μεταδώσετε τα μικρόβια σας στους γύρω σας (οικογένεια, συναδέλφους κ.λπ.).
- Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη και τα μάτια σας.
- Να πίνετε πολύ νερό! Νερό και αφεψήματα από βότανα και χυμούς φρούτων. Ο στόχος είναι να ενυδατωθείτε για να αραιώσετε τη βλέννα που προέρχεται από τη μύτη και τον λαιμό σας και έτσι να βοηθήσετε την αποβολή τους. Προφανώς, θα πρέπει να πίνετε ακόμα περισσότερα υγρά αν έχετε πυρετό. Το να πίνετε ζεστά ροφήματα (π.χ. τσάι ή ζωμό) έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και αποσυμφορεί τη μύτη σας.
- Ενυδατώστε τον ρινικό σας βλεννογόνο ψεκάζοντας φυσιολογικό ορό ή θαλασσινό νερό.
- Μην καπνίζετε! Η εισπνοή του καπνού, είτε είναι από το δικό σας τσιγάρο είτε είναι από το τσιγάρο κάποιου άλλου που καπνίζει δίπλα σας, επιδεινώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
- Όχι αλκοόλ! Και αυτό επειδή το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να «κουράζει» άσκοπα τον οργανισμό και να διαταράσσει τον ύπνο σας, ακόμα κι αν μερικές φορές τον διευκολύνει.
- Ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν χρειάζεται, πάρτε σύντομους υπνάκους.
- Για την αντιμετώπιση του πυρετού, πάρτε παρακεταμόλη.
- Στη βοτανοθεραπεία, το τσάι εχινάκειας βοηθά στην ανακούφιση από το κρυολόγημα. Αυτό το φυτό έχει ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες.
- Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής υγρασία στο σπίτι σας, ειδικά στην κρεβατοκάμαρά σας και στον χώρο εργασίας σας. Εάν χρειάζεται, τοποθετήστε ένα δοχείο με νερό στα καλοριφέρ.
Η συμβολή της αρωματοθεραπείας
Το αιθέριο έλαιο Ravintsara (καμφορά) είναι πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των ιών. Συνιστάται κατά των λοιμώξεων των αεραγωγών, που εμφανίζονται αρκετά συχνά τον χειμώνα: γρίπη, βρογχίτιδα, κρυολόγημα…
Πότε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό;
Ένα ήπιο κρυολόγημα σπάνια απαιτεί επίσκεψη σε γιατρό, εκτός και εάν υποφέρετε από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Το κρυολόγημά σας διαρκεί περισσότερο από 10 ημέρες.
- Έχετε πόνο στο αυτί ή παρατηρείτε εκκρίσεις από το ένα αυτί.
- Αισθάνεστε έντονο πόνο στο πρόσωπο ή στο μέτωπό σας.
- Ο πυρετός σας είναι πάνω από 39°C.
- Ο βήχας σας είναι επίμονος.
- Παρουσιάζετε δυσκολία στην αναπνοή που συνοδεύεται από συριγμό.
- Αισθάνεστε μονίμως κουρασμένος και έχετε μειώσει τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
- Τα συμπτώματά σας είναι παρόμοια με αυτά της γρίπης (ξαφνικά από τη μία μέρα στην άλλη).
Κι αν ήταν γρίπη;
Στην περίπτωση όπου τα συμπτώματα της γρίπης είναι παρόμοια με εκείνα του κρυολογήματος, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα: εμφανίζονται από το πουθενά πολύ ξαφνικά και είναι πολύ έντονα.
Επιπλέον, ο πυρετός ανεβαίνει σταδιακά και επικρατεί ένα αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ενεργήσετε πολύ γρήγορα: συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εντός 12 έως 24 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων (το αργότερο εντός 48 ωρών).
Έτσι, θα μπορείτε να επωφεληθείτε από μια αντιική θεραπεία που θα «μπλοκάρει» τη γρίπη ή θα μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα.