Υγεία & Ομορφιά
Image default
Ψυχολογία

Κρίση: Κίνδυνος ή Ευκαιρία για Αλλαγή

Στην κινέζικη ορολογία η λέξη «κρίση» αποτελείται από δυο σύμβολα που το πρώτο σημαίνει «κίνδυνος» και το δεύτερο «ευκαιρία».

Στην ελληνική γλώσσα, η λέξη «κρίση» χρησιμοποιείται πρώτον για να χαρακτηρίσει τη σκέψη που οδηγεί σε μια απόφαση ή επιλογή και δεύτερον να δηλώσει την απότομη όξυνση μιας προβληματικής κατάστασης.

Αρκετές φορές ακούγονται φράσεις όπως: « Ο γάμος μου περνάει κρίση», «Η σχέση μας περνάει κρίση», «Η χώρα μας περνάει κρίση» «Η δουλειά μου περνάει κρίση».

Κρίση Κίνδυνος ή Ευκαιρία για Αλλαγή

Ακούγοντας κανείς αυτές τις φράσεις, καταλαβαίνει ότι είναι μπροστά σε μια κατάσταση που δεν την χαρακτηρίζει η ισορροπία.

Αυτό σημαίνει ότι το όποιο πρόβλημα προϋπήρχε, και η στιγμή της κρίσης ήρθε γιατί το πρόβλημα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του και αναζητά λύση.

Δεν είναι τυχαίο που υπάρχει στη ζωή του καθενός μια στιγμή κρίσης.

Αυτό συμβαίνει γιατί αρκετές φορές, είτε δεν θέλουμε να δούμε το πρόβλημα όταν αυτό είναι στην αρχή του ή κατά την εξέλιξή του είτε το καλύπτουμε με διάφορες πρόχειρες λύσεις προκειμένου να μην βιώσουμε έντονα αρνητικά συναισθήματα.

Μια κατάσταση ή σχέση σε κρίση δεν συνδέεται απαραίτητα με κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα αλλά έχει να κάνει με τον τρόπο που το άτομο διαχειρίζεται την κατάσταση αυτή.

Κρίση Πανικού και Αντιμετώπιση

Αν τα άτομα που εμπλέκονται σε μια κατάσταση κρίσης, βλέπουν σε αυτή μόνο τους κινδύνους που παραμονεύουν, χάνουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για να αλλάξουν τη ζωή τους.

Αν από την άλλη μεριά, βλέπουν μόνο την ευκαιρία για να αλλάξουν τη ζωή τους, και όχι τους κινδύνους που υπάρχουν, τότε είναι πολύ πιθανόν να μην πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σε περιόδους κρίσης βιώνουν αρνητικά συναισθήματα όπως φόβο, θυμό, άγχος, θλίψη, αγωνία.

Αυτά τα συναισθήματα είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει κανείς ότι προϋπήρχαν και πριν την κρίση.

Απλά, τη δεδομένη στιγμή πυροδοτήθηκαν από κάποιο ερέθισμα και έκαναν την εμφάνιση τους έντονα θέτοντας σε κίνδυνο την ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Σε αυτή τη φάση, καλό είναι να είναι κάποιος αρκετά παρατηρητικός με τον εαυτό του και να μπορεί να έχει επίγνωση για το βαθμό στον οποίο βιώνει αυτά τα συναισθήματα, τη διάρκεια που έχουν και πώς αυτό επηρεάζει και τους υπόλοιπους τομείς της ζωής του.

Αν παρατηρήσει ότι τα αρνητικά συναισθήματα είναι έντονα για μεγάλο χρονικό διάστημα, πάνω από τρεις μήνες και έχουν επηρεάσει και άλλους τομείς της ζωής.

Αντωνία Μανούσου, Ψυχολόγος Υγείας
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτοί Είναι οι Λόγοι που θα Πρέπει να Γελάμε Συχνότερα

Editor7 pharma

Ο Κορωνοϊός Μόλυνε και τα Όνειρα των Ανθρώπων

Διαχειριστείτε τα Νεύρα και τον Θυμό σας

yoadmin

Πώς να Ξεπεράσετε την Καλοκαιρινή Κατάθλιψη

Editor7 pharma

Τι Είναι η Κοινωνική Φοβία και με Ποια Συμπτώματα Εκδηλώνεται

a.alefragkis

Διπολική Διαταραχή – Η Ασθένεια που Πολλοί δε Γνωρίζουν

Editor7 pharma

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ