Υγεία & Ομορφιά
Κουρκουμάς Το Μπαχαρικό της Υγείας
Κουρκουμάς - Το Μπαχαρικό της Υγείας - 1
Διατροφή

Κουρκουμάς – Το Μπαχαρικό της Υγείας

Ο κουρκουμάς είναι ένα ινδικό μπαχαρικό με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται ενάντια στις διαταραχές του πεπτικού συστήματος, στο έλκος, στις δερματικές βλάβες και στις φλεγμονώδεις ασθένειες, ενώ τα τελευταία χρόνια η επιστήμη έχει ανακαλύψει και αντικαρκινικές του ιδιότητες.

Κουρκουμάς Το Μπαχαρικό της Υγείας

Το μπαχαρικό κουρκουμάς δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση.

Ωστόσο, είναι ένα από τα κύρια συστατικά του μπαχαρικού κάρυ, μίγμα που χρησιμοποιείται πολύ στην ινδική κουζίνα.

Μερικές φορές λόγω του κίτρινο-πορτοκαλί χρώματός του χρησιμοποιείται ως βαφή, κυρίως από τους μοναχούς βουδιστές.

Αποτελεί την πηγή του χρώματος Ε100 που βρίσκουμε σε διάφορα τρόφιμα.

Ορισμένες ιδιότητές του οφείλονται στην κουρκουμίνη, η οποία περιέχει ένα μόριο με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθώντας στην πρόληψη πολλών ασθενειών.

Ένα Φυσικό Φάρμακο ενάντια στις Πεπτικές Διαταραχές

Χρησιμοποιούμε πολύ συχνά τον κουρκουμά για διάφορα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως καούρα, φούσκωμα και διάρροια.

Διεγείρει την διαδικασία της πέψης αυξάνοντας την έκκριση της χολής στο στομάχι.

Είναι επίσης πολύ χρήσιμο κατά των φλεγμονών και των πόνων του στομαχιού.

Κουρκουμάς, Το Αντιφλεγμονώδες

Τα αντιοξειδωτικά μόρια του κουρκουμά, οι κουρκουμίνες, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή εμπλέκεται σε πάρα πολλές ασθένειες, αυξάνοντας έτσι τις ενδείξεις του κουρκουμά.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει την δράση του κατά των πόνων της αρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της ελκώδους κολίτιδας.

Επιπλέον, θετικές ενδείξεις έχει η χρήση του σε διάφορες άλλες παθήσεις, όπως άσθμα, βήχας, επιληψία, ακράτεια και δερματικά προβλήματα.

Οι γυναίκες μπορούν να τον χρησιμοποιούν για την ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου αλλά και κατά τη περίοδο του θηλασμού για την τόνωση της ροής του γάλακτος.

Κατά του Καρκίνου;

Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου είναι αρκετά χαμηλή στους κατοίκους των Ασιατικών χωρών, οι οποίοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κουρκουμά, ενώ κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι αποτρέπει την δημιουργία υποτροπών του καρκίνου.

Η κουρκουμίνη εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και προλαμβάνει διάφορες μορφές καρκίνου.

Οι μελέτες συνεχίζονται ακόμη όσον αφορά τον τομέα θεραπείας και πρόληψης του καρκίνου αλλά και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στην πράξη, ο κουρκουμάς δεν έχει ιδιαίτερη γεύση.

Είναι καλό όμως να γνωρίζετε ότι όταν αναμειγνύετε με μαύρο πιπέρι, πέρα από τη γεύση, αυξάνονται και οι επιδράσεις του για την υγεία.

Μόνο του είναι δύσκολο να απορροφηθεί από το σώμα.

Είναι σημαντικό λοιπόν να διαλύεται σε λάδι ή να χρησιμοποιείται σε σάλτσες, σούπες, λαχανικά, ρύζι ή λαχανικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέντε Λόγοι για να Τρώτε Γιαούρτι

Evi Makavelou

Μύρτιλο Αυτή η Μπλε Δύναμη

a.alefragkis

Ανθρακούχο Νερό – Είναι Ασφαλής η Κατανάλωσή του;

Evi Makavelou

Πώς να Τρώτε Υγιεινά Όταν δεν Έχετε Χρόνο;

Evi Makavelou

Οι Ερωτήσεις που θα Κάνατε σε έναν Διατροφολόγο

Evi Makavelou

Ενδείξεις ότι Χρειάζεστε Περισσότερη Πρωτεΐνη

Evi Makavelou

Κυτταρίτιδα και ο Ρόλος της Διατροφής

Evi Makavelou

Πώς θα Αποφύγετε τις Κενές Θερμίδες

yoadmin

Πώς θα Επιλέξετε τη Διατροφή που σας Ταιριάζει;

Evi Makavelou

Σόγια – Μύθοι και Αλήθειες

a.alefragkis

Τα Καλύτερα Πρωινά με Πρωτεΐνη

Evi Makavelou

Ξοδέψτε Λιγότερα για να Τρέφεστε Καλύτερα

a.alefragkis