Υγεία & Ομορφιά
Image default
Διάφορες Παθήσεις Υγεία

Κούραση, Χρόνια Κόπωση και οι Διαφορές τους

Η κούραση είναι κάτι το αναμενόμενο μετά από συγκεκριμένες δραστηριότητες ή στο τέλος μιας έντονα δραστήριας ημέρας και μπορεί να συμβεί σε όλους.

Συνήθως γνωρίζετε τον λόγο που είστε κουρασμένοι και με έναν καλό ύπνο η κούραση περνάει.

Η χρόνια κόπωση όμως είναι μια καθημερινή, συνεχόμενη έλλειψη ενέργειας.

Περιγράφεται ως μια υπερβολική κόπωση ολόκληρου του σώματος που δεν περνάει με τον ύπνο.

Μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, με διάρκεια από έναν έως έξι μήνες ή περισσότερο.

Η κόπωση σας εμποδίζει να λειτουργείτε κανονικά.

Κούραση και ύπνος

Ο ύπνος σας βοηθά να αισθάνεστε ξεκούραστοι και σας δίνει ενέργεια, αλλά όταν σας λείπει αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι.

Το σώμα σας ρυθμίζει αυτόματα τη διαδικασία της ξεκούρασης με τον εγκέφαλο να ειδοποιεί πότε πρέπει να κοιμηθείτε και πότε να ξυπνήσετε.

Όταν χρειάζεστε ύπνο, ειδικά αν δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά ή μένετε ξύπνιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα στη νύχτα, τα εγκεφαλικά σήματα του ύπνου μπερδεύονται με τα σήματα του εγκεφάλου όταν είναι ξύπνιος.

Η χρόνια κόπωση

Η κόπωση μπορεί να περιγραφεί ως έλλειψη ενέργειας και κινήτρων, σωματικά και ψυχικά.

Διαφέρει από την υπνηλία ή την κούραση, δηλαδή την ανάγκη για ύπνο αν και τα συμπτώματα μοιάζουν συχνά και μπερδεύουν ακόμα και τους επαγγελματίες της υγείας.

Η πιο χαρακτηριστική διαφορά τους είναι η διάρκεια.

Η κούραση υποχωρεί με τον ύπνο, ενώ η χρόνια κόπωση δεν επηρεάζεται από τη διάρκεια και την ποιότητά του.

Συχνά, η κόπωση εξελίσσεται σταδιακά και το άτομο μπορεί να μην γνωρίζει πόση ενέργεια έχει χάσει μέχρι να συνειδητοποιήσει και να συγκρίνει την ικανότητά του να ολοκληρώνει συγκεκριμένες εργασίες σε ένα χρονικό διάστημα στο παρελθόν και τις ίδιες στο παρόν.

Η κόπωση δεν είναι ξεχωριστή πάθηση, αλλά σύμπτωμα άλλων παθήσεων. 

Η κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά ζητήματα είναι γνωστό ότι μπορούν να επιφέρουν κόπωση.

Ο ύπνος σας βοηθά να αισθάνεστε ξεκούραστοι και σας δίνει ενέργεια.

Όσοι νιώθουν κόπωση παραπονιούνται για έλλειψη κινήτρων ή ικανότητας να ξεκινήσουν μια δραστηριότητα, πόσω μάλλον να την ολοκληρώσουν, αίσθημα κούρασης και εξάντλησης μόλις ξεκινήσουν τελικά μια δραστηριότητα, νοητική και γνωστική κόπωση ή δυσκολία συγκέντρωσης και απομνημόνευσης.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Ενώ η κόπωση μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, η χρόνια κόπωση είναι διαφορετική από το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, το οποίο έχει δύο κριτήρια.

Τα άτομα έχουν σοβαρή χρόνια κόπωση για τουλάχιστον έξι μήνες ή περισσότερο συνδυαστικά με άλλες γνωστές καταστάσεις, των οποίων τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν τέσσερα ή περισσότερα από τα εξής συμπτώματα:

Κακουχία και εξάντληση μετά την άσκηση, μειωμένη ικανότητα μνήμης ή συγκέντρωσης, ύπνος που δεν αναζωογονεί, μυϊκοί πόνοι, πόνοι στις αρθρώσεις χωρίς άλλα συμπτώματα (ερυθρότητα ή πρήξιμο), πονόλαιμος και πονοκέφαλος.

Τα άτομα με χρόνια κόπωση υποστηρίζουν συχνά ότι αισθάνονται λήθαργο, αδιαφορία και έλλειψη ενέργειας για το οτιδήποτε, εξάντληση, αδιαθεσία και αίσθηση «αδειάσματος».

Επειδή πρόκειται για κάτι που απαιτεί ιατρική παρέμβαση, αν εντοπίζει κανείς αυτά τα συμπτώματα να επιμένουν, καλό θα ήταν να ζητήσει ιατρική βοήθεια.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμβοές Αυτιών – Τα Αίτια και η Κατάλληλη Αντιμετώπιση

yoadmin

Τι Μαρτυρούν τα Χείλη σας για την Κατάσταση της Υγείας σας

Bάνα Νικολαίδου

Αιτίες που Προκαλούν το Οίδημα

yoadmin

Άγνωστες Αλλά Απλές Αιτίες που Προκαλούν Οσφυαλγία

Editor6 pharma

Υπερκορτιζολισμός, Νόσος Cushing, Σύνδρομο Cushing

yoadmin

Άσχημη Γεύση στο Στόμα – Τι Μπορεί να Κρύβει

Editor6 pharma

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ