Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Κορωνοϊός – Οι Μάσκες Προσώπου δεν Στερούν από το Αναγκαίο Οξυγόνο Όσους τις Φοράνε

Οι μάσκες προσώπου δεν στερούν από το αναγκαίο οξυγόνο όσους τις φοράνε, ούτε τους ηλικιωμένους, επιβεβαιώνει μία νέα μικρή καναδική επιστημονική έρευνα, η οποία καταρρίπτει έναν μύθο που συχνά διακινείται στο διαδίκτυο.

Οι μάσκες μπορεί να μην είναι ευχάριστες, αλλά δεν κάνουν κακό στην υγεία.

Κορωνοϊός - Οι Μάσκες Προσώπου δεν Στερούν από το Αναγκαίο Οξυγόνο Όσους τις Φοράνε.

Οι ισχυρισμοί ότι οι μάσκες μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου, προκαλούν τοξική δηλητηρίαση του οργανισμού από υπερσυσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα και εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν βρει εύφορο έδαφος στα -πάντα εύπιστα και συνωμοσιολογικά- μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Δυστυχώς, παρά τις διευκρινίσεις των πιο επίσημων ιατρικών φορέων, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι μύθοι «είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν» τόσο εύκολα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο δρα Νόελ Τσαν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA” (Journal of American Medical Association), χορήγησαν σε 25 άτομα -με μέση ηλικία 77 έτη- φορητούς μετρητές του επιπέδου του οξυγόνου (οξύμετρα), ενόσω φορούσαν μάσκα επί μία ώρα, καθώς επίσης μία ώρα πριν και μετά τη χρήση της.

Δεν διαπιστώθηκε καμία ανησυχητική ένδειξη υποξίας, δηλαδή μειωμένου οξυγόνου στο αίμα, λόγω της μάσκας.

Κατά μέσο όρο το επίπεδο κορεσμού του οξυγόνου στους ηλικιωμένους ήταν 96,1% πριν τη χρήση μάσκας, 96,5% κατά τη χρήση της και 96,3% μετά.

«Οι μάσκες είναι σαν τις ζώνες στο αυτοκίνητο. Δεν είναι κατ’ ανάγκη ευχάριστες, αλλά σε προστατεύουν.

Η μελέτη μας δεν υποστηρίζει τους ισχυρισμούς ότι οι μάσκες είναι επικίνδυνες», δήλωσε ο δρ Τσαν, ο οποίος αναγνώρισε ότι η μελέτη δεν περιέλαβε ανθρώπους με αναπνευστικές ή καρδιολογικές παθήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακάλυψη Ελλήνων Ερευνητών για τον Καρκίνο του Εντέρου

admin

Η Εποχή της Πληροφορίας Είναι Εδώ

admin

Σοβαρή Απειλή ο Κοροναϊός Σύμφωνα με Προειδοποίηση του ΠΟΥ

admin

Το Κάπνισμα Αυξάνει τον Κίνδυνο Θανατηφόρας Εγκεφαλικής Αιμορραγίας

Πρακτικές Λύσεις που Σώζουν Ζωές κατά τη Διάρκεια της Πανδημίας

admin

Οι Πολλές Ώρες Μπροστά στην Οθόνη Επηρεάζουν τον Εγκέφαλο των Παιδιών

admin

Τι Γνωρίζουμε για τις Περιπτώσεις Ηπατίτιδας Αδιευκρίνιστης Αιτιολογίας στα Παιδιά

Η Πολιτική του Υπουργείου Υγείας για την Αντιμετώπιση του Καπνίσματος

admin

Κορωνοϊός και Φυματίωση

admin

Η Συσχέτιση του Κορωνοϊού και της Περιφρόνησής μας για τη Φύση

admin

Βουλή – Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για την Προαγωγή της Υγείας

admin

Η Εγκυμοσύνη Αυξάνει Σχεδόν στο Διπλάσιο τον Κίνδυνο Νόσησης από COVID-19