Υγεία & Ομορφιά
Κορωνοϊός και Φυματίωση
Επικαιρότητα

Κορωνοϊός και Φυματίωση

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία (ΕΠΕ), η πανδημία του νέου κορωνοϊού (COVID-19) πλήττει όχι μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και νεώτερους ασθενείς με συνοσηρότητες, όπως τα χρόνια πνευμονικά νοσήματα και τη φυματίωση.

Η ΕΠΕ προσθέτει, ότι οι ασθενείς με φυματίωση είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς συχνά φέρουν μόνιμες πνευμονικές βλάβες, που επιδρούν αρνητικά στους φυσιολογικούς αμυντικούς μηχανισμούς του αναπνευστικού συστήματος και προδιαθέτουν σε άλλες λοιμώξεις.

Κορωνοϊός και Φυματίωση

Η φυματίωση αποτελεί σταθερά την πιο θανατηφόρα λοιμώδη νόσο παγκοσμίως.

Περίπου 1.5 εκατομμύριο ασθενείς κατέληξαν από τη νόσο το 2018 με βάση τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενώ περίπου 10 εκατομμύρια ασθενείς νοσούν ετησίως.

Για τους ασθενείς με φυματίωση συστήνονται από την ΕΠΕ τα παρακάτω:

1. Να συνεχίζεται κατά το δυνατό αδιάλειπτα η λήψη των αντιφυματικών φαρμάκων από ασθενείς με ενεργό φυματίωση που νοσούν από COVID-19.

Οι ασθενείς αυτοί είναι αρκετά πιθανό να αποθεραπευθούν από τον COVID-19, όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας σε ένα ή περισσότερα από τα ήδη χορηγούμενα φάρμακα, όταν η αντιφυματική αγωγή διακόπτεται άσκοπα.

2. Οι ασθενείς με χρόνιες πνευμονικές βλάβες λόγω παλαιάς θεραπευθείσας φυματίωσης, που μπορεί να χρήζουν μόνιμης οξυγονοθεραπείας στο σπίτι, θα πρέπει να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό με πολλά άτομα για αποφυγή έκθεσης σε ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.

Όταν εμφανίζουν συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια, θα πρέπει να βρίσκονται σε στενή παρακολούθηση από πνευμονολόγο, και επί επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή της οξυγόνωσης του αίματος να παραπέμπονται στα κέντρα αναφοράς COVID-19.

3. Σε ασθενείς που θα νοσήσουν βαρύτερα και θα τεθούν σε κάποιο από τα υπάρχοντα θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον COVID-19, θα πρέπει να συνεχίζεται η αντιφυματική αγωγή, έστω και σε ενέσιμη μορφή, και να λαμβάνονται υπόψη πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων.

4. Αν και στις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται η κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα, που είναι πιθανό να θέσει σε δοκιμασία την επάρκεια των Δημόσιων Υπηρεσιών Υγείας, θα πρέπει οι ασθενείς με φυματίωση να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα Εξειδικευμένα Κέντρα Φυματίωσης και να λαμβάνουν χωρίς διακοπές τη χρόνια αγωγή τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδηγίες από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων για την Επιστροφή στις Κοινωνικές Συναναστροφές Μετά από Λοίμωξη COVID-19

yoadmin

Αυξημένες οι Ελπίδες για Πιθανό Εμβόλιο κατά του Κορωνοϊού

Παχυσαρκία και Κορωνοϊός

yoadmin

Μεγάλη Ανάγκη για Αιμοδοσία σε Πολλά Νοσοκομεία της Ελλάδας

yoadmin

Μετάγγιση Πλάσματος από Ασθενείς που Έχουν Αναρρώσει από τον Κορωνοϊό

yoadmin

Η Υποχρεωτικότητα του Εμβολιασμού δεν θα Συνδέεται με Απολύσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ