Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Κορωνοϊός – Η Παχυσαρκία Αποτελεί Σημαντικό Παράγοντα Κινδύνου

Έχει παρατηρηθεί από νωρίς ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από COVID-19.

Μια πρόσφατη μελέτη όμως, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “The Lancet Diabetes & Endocrinology”, καταδεικνύει ότι ο κίνδυνος αυξάνεται ήδη όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ, BMI) είναι μεγαλύτερος από 23 kg/m2, τιμή που βρίσκεται στα υγιή όρια (ΒΜΙ σε kg/m2 <18,5: ελλιποβαρής, 18,5-25: νορμοβαρής, 25-30: υπέρβαρος, >30: παχύσαρκος).

Κορωνοϊός - Η Παχυσαρκία Αποτελεί Σημαντικό Παράγοντα Κινδύνου.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.

Η μελέτη συμπεριέλαβε προοπτικά ασθενείς μεγαλύτερους των 20 ετών που νόσησαν από COVID-19 στην Αγγλία μεταξύ 24 Ιανουαρίου και 30 Απριλίου 2020.

Μεταξύ 6.910.695 ασθενών που πληρούσαν τα κριτήρια για τη μελέτη, 13.503 ασθενείς (0.2%) εισήχθησαν στο Νοσοκομείο, 1.601 (0.02%) νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 5.479 (0.08%) απεβίωσαν.

Για ασθενείς με BMI >23 kg/m2 διαπιστώθηκε γραμμική αύξηση του κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή θάνατο ανάλογα με το BMI.

Συγκεκριμένα, για κάθε μονάδα αύξησης του BMI παρατηρήθηκε 5% αύξηση του κινδύνου για εισαγωγή στο Νοσοκομείο, 10% αύξηση του κινδύνου για νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 4% αύξηση του κινδύνου για θάνατο.

Ενδιαφέρον έχει ότι η δυσμενής αυτή επίδραση του σωματικού βάρους ήταν μεγαλύτερη σε νέους ηλικίας 20-39 ετών και σε ανθρώπους της μαύρης φυλής.

Ήταν, μάλιστα, ανεξάρτητη από την παρουσία άλλων συννοσηροτήτων.

Οι ερευνητές σχολιάζουν ότι, παρόλο που δεν έχει ακόμη πλήρως αποδειχθεί, οι παρεμβάσεις που μειώνουν το σωματικό βάρος μπορεί να ελαττώσουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Εμβόλιο Κατά της COVID-19 δεν Αναμένεται Πριν από τις Αρχές του 2021

admin

Αυξημένος ο Κίνδυνος Καρκίνου του Εντέρου από το Τεχνητό Μπλε Φως των Ηλεκτρονικών Συσκευών

admin

Η Μετάβαση στη Δουλειά με τα Πόδια ή με Ποδήλατο Μειώνει τον Κίνδυνο Σοβαρής Αρρώστιας ή Πρόωρου Θανάτου

admin

Οδηγίες προς τους Καταναλωτές για Απάτες Μέσω Διαδικτύου

Κορωνοϊός – Η Στρατηγική για την Ταχεία Ανάπτυξη Φαρμάκων

admin

Γιατί οι Εργαζόμενες Γυναίκες Έχουν Καλύτερη Μνήμη σε Σχέση με Όσες δεν Έκαναν Αμειβόμενη Εργασία;

Προστασία από τον Κορωνοϊό – Η Αναγκαιότητα της Ατομικής Ευθύνης

admin

Μικρότερος ο Κίνδυνος Μερικών Καρκίνων για Όσους Τρώνε Βιολογικά Προϊόντα

admin

Κορωνοϊός – Απαισιόδοξοι για το Μέλλον Εμφανίζονται οι Περισσότεροι Ευρωπαίοι Πολίτες

admin

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης – 20 Οκτωβρίου

Αυξημένη Μεταδοτικότητα Φαίνεται να Έχουν οι Μεταλλάξεις του Κορωνοϊού που Εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική

Η Καραντίνα έβαλε Φρένο στον Κορωνοϊό και στη Γρίπη

admin