Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Κορωνοϊός – Η Παχυσαρκία Αποτελεί Σημαντικό Παράγοντα Κινδύνου

Έχει παρατηρηθεί από νωρίς ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από COVID-19.

Μια πρόσφατη μελέτη όμως, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “The Lancet Diabetes & Endocrinology”, καταδεικνύει ότι ο κίνδυνος αυξάνεται ήδη όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ, BMI) είναι μεγαλύτερος από 23 kg/m2, τιμή που βρίσκεται στα υγιή όρια (ΒΜΙ σε kg/m2 <18,5: ελλιποβαρής, 18,5-25: νορμοβαρής, 25-30: υπέρβαρος, >30: παχύσαρκος).

Κορωνοϊός - Η Παχυσαρκία Αποτελεί Σημαντικό Παράγοντα Κινδύνου.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.

Η μελέτη συμπεριέλαβε προοπτικά ασθενείς μεγαλύτερους των 20 ετών που νόσησαν από COVID-19 στην Αγγλία μεταξύ 24 Ιανουαρίου και 30 Απριλίου 2020.

Μεταξύ 6.910.695 ασθενών που πληρούσαν τα κριτήρια για τη μελέτη, 13.503 ασθενείς (0.2%) εισήχθησαν στο Νοσοκομείο, 1.601 (0.02%) νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 5.479 (0.08%) απεβίωσαν.

Για ασθενείς με BMI >23 kg/m2 διαπιστώθηκε γραμμική αύξηση του κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή θάνατο ανάλογα με το BMI.

Συγκεκριμένα, για κάθε μονάδα αύξησης του BMI παρατηρήθηκε 5% αύξηση του κινδύνου για εισαγωγή στο Νοσοκομείο, 10% αύξηση του κινδύνου για νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 4% αύξηση του κινδύνου για θάνατο.

Ενδιαφέρον έχει ότι η δυσμενής αυτή επίδραση του σωματικού βάρους ήταν μεγαλύτερη σε νέους ηλικίας 20-39 ετών και σε ανθρώπους της μαύρης φυλής.

Ήταν, μάλιστα, ανεξάρτητη από την παρουσία άλλων συννοσηροτήτων.

Οι ερευνητές σχολιάζουν ότι, παρόλο που δεν έχει ακόμη πλήρως αποδειχθεί, οι παρεμβάσεις που μειώνουν το σωματικό βάρος μπορεί να ελαττώσουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μικρότερος ο Κίνδυνος Καρκίνου για Όσους δεν Τρώνε Συχνά Κρέας

Οι Ψευδείς Ειδήσεις και η Αντιμετώπισή τους εν Μέσω Πανδημίας

Πρωτοβουλία για τα Παιδιά και τους Γονείς με Αρθρίτιδα

admin

Social Media – Εκτόξευση των Ενεργών Ελλήνων Χρηστών

Επιστρέφουν στις Τάξεις οι Μαθητές Δημοτικού και Νηπιαγωγείου

Το Lockdown Αυξάνει την Υπερβολική Κατανάλωση Αλκοόλ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων Αξιολογεί μία Νέα Θεραπεία Κατά του Κορωνοϊού

Οι Κίνδυνοι από τον Πόλεμο στην Ουκρανία

Από Σήμερα Όλα τα Καταστήματα θα Κλείνουν στις 20:30 – Ανοιχτά Όλο το 24ωρο τα Περίπτερα

Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών

Vasiliki Tsantila

Τι θα Πρέπει να Έχετε στο Φαρμακείο σας για τη Φροντίδα του Παιδιού σας όταν Είστε Κλεισμένοι στο Σπίτι

admin

Διστακτική η Στάση των Νέων Απέναντι στον Εμβολιασμό Κατά της Covid-19