Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Κορωνοϊός – Η Παχυσαρκία Αποτελεί Σημαντικό Παράγοντα Κινδύνου

Έχει παρατηρηθεί από νωρίς ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από COVID-19.

Μια πρόσφατη μελέτη όμως, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “The Lancet Diabetes & Endocrinology”, καταδεικνύει ότι ο κίνδυνος αυξάνεται ήδη όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ, BMI) είναι μεγαλύτερος από 23 kg/m2, τιμή που βρίσκεται στα υγιή όρια (ΒΜΙ σε kg/m2 <18,5: ελλιποβαρής, 18,5-25: νορμοβαρής, 25-30: υπέρβαρος, >30: παχύσαρκος).

Κορωνοϊός - Η Παχυσαρκία Αποτελεί Σημαντικό Παράγοντα Κινδύνου.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.

Η μελέτη συμπεριέλαβε προοπτικά ασθενείς μεγαλύτερους των 20 ετών που νόσησαν από COVID-19 στην Αγγλία μεταξύ 24 Ιανουαρίου και 30 Απριλίου 2020.

Μεταξύ 6.910.695 ασθενών που πληρούσαν τα κριτήρια για τη μελέτη, 13.503 ασθενείς (0.2%) εισήχθησαν στο Νοσοκομείο, 1.601 (0.02%) νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 5.479 (0.08%) απεβίωσαν.

Για ασθενείς με BMI >23 kg/m2 διαπιστώθηκε γραμμική αύξηση του κινδύνου για σοβαρή νόσηση ή θάνατο ανάλογα με το BMI.

Συγκεκριμένα, για κάθε μονάδα αύξησης του BMI παρατηρήθηκε 5% αύξηση του κινδύνου για εισαγωγή στο Νοσοκομείο, 10% αύξηση του κινδύνου για νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 4% αύξηση του κινδύνου για θάνατο.

Ενδιαφέρον έχει ότι η δυσμενής αυτή επίδραση του σωματικού βάρους ήταν μεγαλύτερη σε νέους ηλικίας 20-39 ετών και σε ανθρώπους της μαύρης φυλής.

Ήταν, μάλιστα, ανεξάρτητη από την παρουσία άλλων συννοσηροτήτων.

Οι ερευνητές σχολιάζουν ότι, παρόλο που δεν έχει ακόμη πλήρως αποδειχθεί, οι παρεμβάσεις που μειώνουν το σωματικό βάρος μπορεί να ελαττώσουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα Kατά του Καπνίσματος 2021

Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη

admin

Τα Πρώτα Ζωντανά Ρομπότ Είναι Γεγονός

admin

Η Eλληνική Φαρμακοβιομηχανία και η Ανάπτυξη

Akis Karamanos

Επιστρέφουν στις Τάξεις οι Μαθητές Δημοτικού και Νηπιαγωγείου

Εμβολιασμό Κατά Προτεραιότητα Συνιστούν οι Ευρωπαϊκές Υγειονομικές Υπηρεσίες

Νέα Πρωτεΐνη Μπορεί να Βελτιώσει τις Θεραπείες Υπογονιμότητας

Οι Θάνατοι Παιδιών από την COVID-19 Είναι Εξαιρετικά Σπάνιοι

admin

Κορωνοϊός – Έναρξη Κλινικής Δοκιμής για την Αξιολόγηση της Αποτελεσματικότητας Ενός Συνδυασμού Εμβολίων

Νέα Μέθοδος Ελέγχου Τοξικότητας Φαρμάκων

admin

Το 27% των Γυναικών στον Κόσμο Έχει Βιώσει Σωματική και Σεξουαλική Βία

Κλινικές Μελέτες για την COVID-19 και Επάρκεια Φαρμάκων

admin