Υγεία & Ομορφιά
Image default
Επικαιρότητα

Κόπωση, Κατάθλιψη, Πόνος: Τα Μακροπρόθεσμα Συμπτώματα της Covid-19

Τρεις στους τέσσερις ασθενείς εξακολουθούν να έχουν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα έξι μήνες μετά τη λοίμωξη με Covid-19, σύμφωνα με μελέτη στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”.

Κόπωση, Κατάθλιψη, Πόνος: Τα Μακροπρόθεσμα Συμπτώματα της Covid-19Στο 76% των περιπτώσεων (81% στις γυναίκες και 73% στους άνδρες), τα άτομα που είχαν νοσήσει με Covid-19 πάσχουν από τουλάχιστον ένα ανησυχητικό σύμπτωμα έξι μήνες μετά την ασθένεια: κόπωση ή μυϊκή αδυναμία στο 63% των περιπτώσεων, διαταραχές του ύπνου (26%), πόνο (27%), άγχος, ακόμη και κατάθλιψη (23%).

Ωστόσο, το φάσμα των συμπτωμάτων της Covid-19 διευρύνεται επίσης στην τριχόπτωση (22%), τη μερική απώλεια μυρωδιάς (11%) και γεύσης (7%), το αίσθημα παλμών (9%), τον πόνο στις αρθρώσεις, την απώλεια όρεξης, τη ζάλη, τον έμετο, τη διάρροια…

Αυτές οι μακροπρόθεσμες εκδηλώσεις της κατάστασης περιγράφονται σε μια κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιανουαρίου στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”.

Αυτές οι παρατηρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2020, αφορούν 1.733 άτομα με Covid-19 που επισκέφθηκαν το νοσοκομείο της πόλης Wuhan κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Από αυτούς τους ασθενείς (52% άνδρες, μέση ηλικία 57 ετών), μόνο το 4% είχε νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Έξι μήνες αργότερα, ορισμένοι δεν είχαν ακόμη ανακτήσει τη φυσιολογική λειτουργία των νεφρών ή των πνευμόνων τους, ενώ άλλοι έχουν διαγνωστεί ακόμη και με διαβήτη.

Η μελέτη αναφέρει επίσης ένα τεστ διάρκειας έξι λεπτών που προσφέρεται στους ασθενείς.

Μεταξύ των 116 ασθενών που είχαν σοβαρή μορφή Covid-19, το 29% δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την ελάχιστη απόσταση του τεστ.

Παρόλο που αυτή η έρευνα είναι η μεγαλύτερη μελέτη σειράς, η οποία διεξήχθη για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αξιολογώντας τις συνέπειες της Covid-19 στην υγεία των ενηλίκων ασθενών, θα χρειαστούν, ωστόσο, μεγαλύτερες μελέτες για μεγαλύτερο πληθυσμό, για την κατανόηση του πλήρους φάσματος των επιπτώσεων της Covid-19 στην υγεία.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδηγίες του CDC Σχετικά με την Εορταστική Περίοδο Κατά τη Διάρκεια της Πανδημίας

Ο Κίνδυνος της Εξέλιξης της Ασυμπτωματικής COVID-19

d.tsagkrinos

Ο Κορωνοϊός και η Σωστή Διαχείριση του Εαυτού μας

yoadmin

Οι Προτάσεις της Διαρκούς Ομάδας Εργασιών του ΙΣΑ και των Συλλόγων Ασθενών για Καλύτερη Πρόσβαση στην Υγεία

yoadmin

COVID-19: Νέα Θεραπευτική Προσέγγιση

yoadmin

Συστάσεις Αναφορικά με την Καθολική Χρήση Μάσκας από το Υπουργείο Υγείας

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ