Υγεία & Ομορφιά
Κνίδωση στο δέρμα
Αλλεργίες Δερματολογία

Κνίδωση – Η Συχνότερη Αλλεργική Πάθηση

Η κνίδωση είναι η συχνότερη δερματική πάθηση που οφείλεται σε αλλεργία.

Ουσιαστικά κνίδωση είναι έμμεσα ο ερεθισμός και είναι όρος συνώνυμος της τσουκνίδας, επειδή η τσουκνίδα προκαλεί ερεθισμό όπως φαγούρα και κοκκινίλα, όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και όταν έχει κάποιος κνίδωση.

Το ένα τέταρτο του πληθυσμού έχει υποστεί τουλάχιστον μια φορά κνίδωση κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κνίδωσης λοιπόν είναι η έντονη φαγούρα και ένα πολύ ιδιαίτερο εξάνθημα που στην επιστημονική ορολογία ονομάζεται πομφός, οι γνωστές μας καντήλες, μια λέξη που χρησιμοποιείται συχνά στην καθομιλουμένη.

Ήλιος και αλλεργίεςΟι πομφοί αυτοί δεν είναι απλώς σημάδια, αλλά είναι φουσκωμένοι και μπορεί να έχουν κυκλικό ή ακανόνιστο σχήμα και να βρίσκονται διάσπαρτοι σε διάφορες περιοχές του δέρματος.

Φυσικά είναι κόκκινοι, εξαφανίζονται για δευτερόλεπτα όταν πιέσουμε το δέρμα σε εκείνο το σημείο, ενώ μεταναστεύουν, δηλαδή μένουν για λίγες ώρες σε μια περιοχή του δέρματος, μετά σβήνουν και εμφανίζονται σε ένα άλλο κοντινό του προηγούμενου σημείου.

Η κνίδωση μπορεί να συνυπάρχει και με το αγγειοοίδημα, μια άλλη αλλοίωση του δέρματος.

Το αγγειοοίδημα είναι ουσιαστικά το πρήξιμο που εμφανίζεται στα πιο μαλακά σημεία του δέρματος, όπως τα χείλη, τα βλέφαρα και γενικά στο πρόσωπο.

Εμφανίζεται επίσης στα γεννητικά όργανα και στα δάχτυλα χεριών και ποδιών.

Το αγγειοοίδημα είναι κάπως τρομακτικό στην όψη επειδή οδηγεί σε παραμόρφωση του σημείου και όταν εμφανίζεται μαζί με κνίδωση, σημαίνει ότι προέρχεται από την ίδια αιτία με αυτήν.

Παρόλα αυτά δεν είναι επικίνδυνο.

Ο ασθενής δεν κινδυνεύει από πρήξιμο του λάρυγγα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει δηλαδή να πάθει αναφυλαξία ή αλλεργικό σοκ.

Όσον αφορά την κνίδωση λοιπόν, μπορεί να εμφανιστεί αποκλειστικά μόνη της, σε συνδυασμό με το αγγειοοίδημα, ενώ μπορεί να υπάρξει μόνο αγγειοοίδημα χωρίς κνίδωση.

Η κνίδωση είναι οξεία όταν διαρκεί λιγότερο από έξι εβδομάδες και χρόνια όταν υπάρχει σχεδόν καθημερινή, αν όχι κατά κανόνα καθημερινή εμφάνιση νέων εξανθημάτων για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι εβδομάδων.

Πάντως οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν την οξεία μορφή κνίδωσης.

Παρόλα αυτά, περίπου ένα στα δέκα άτομα που πάσχουν από οξεία κνίδωση θα συνεχίσει να έχει τους πομφούς αυτούς για πάνω από έξι εβδομάδες, οπότε έτσι η πάθηση γίνεται χρόνια.

Η κνίδωση χωρίζεται και ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί.

Ανάμεσα σε αυτές κυρίαρχη θέση έχουν οι φυσικές κνιδώσεις που προκαλούνται ως αλλεργική αντίδραση σε κάποια φυσική αιτία, όπως είναι ένα θερμικό ερέθισμα ή η ακτινοβολία του ήλιου.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκζεμα – Με Ποιους Άλλους Παράγοντες Μπορεί να Συνδέεται

Στρες στην Επιδερμίδα – Πώς θα το Διώξετε

Λευκαντική Κρέμα – Το Όπλο σας κατά των Πανάδων

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος

Τα Αντηλιακά Προϊόντα

Εαρινή Eπιπεφυκίτιδα – Πρόληψη και Αντιμετώπιση