Υγεία & Ομορφιά
Image default
Επικαιρότητα

Καρκίνος του Πνεύμονα και Διακοπή Καπνίσματος – Τα Εντυπωσιακά Ευρήματα Νέας Μελέτης

Σε 1,1 δισεκατομμύρια ανέρχονται οι καπνιστές, παγκοσμίως, ενώ ετησίως οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα υπολογίζονται σε 1,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ακόμη, όπως είναι γνωστό, οι καπνιστές έχουν 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει χιλιάδες, επιβλαβείς χημικές ενώσεις, οι οποίες μεταλλάσσουν το DNA των κυττάρων στους πνεύμονες και τα μετατρέπουν από υγιή σε καρκινικά.

Μέχρι σήμερα, δε, οι μεταλλάξεις που ευθύνονται για τον καρκίνο του πνεύμονα θεωρούνταν μόνιμες, παραμένοντας ακόμη και μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Ωστόσο, τα ευρήματα νέας μελέτης αλλάζουν τα δεδομένα.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, δείχνει ότι τα λίγα κύτταρα των πνευμόνων που αποφεύγουν τη βλάβη μπορούν να επιδιορθώσουν τους πνεύμονες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κυττάρων που ελήφθησαν από τους αεραγωγούς καπνιστών είχε μεταλλαχθεί από τον καπνό, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να έχουν έως και 10.000 γενετικές μεταλλάξεις.

Από την άλλη, όμως, η μελέτη έδειξε ότι ένα μικρό ποσοστό κυττάρων καταφέρνει να μείνει αλώβητο, χωρίς να έχει γίνει προς το παρόν γνωστό το πως ακριβώς συνέβη αυτό.

Το πλέον εντυπωσιακό, όμως, από τα ευρήματα της μελέτης, ήταν το γεγονός πως αποδείχθηκε ότι μετά τη διακοπή του καπνίσματος, τα κύτταρα αυτά αναπτύσσονται και αναγεννούν τους πνεύμονες.

Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι σε ανθρώπους που έκοψαν το τσιγάρο έως και το 40% των κυττάρων των πνευμόνων έμοιαζαν με κύτταρα ανθρώπων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Παρόλο που οι πρώην καπνιστές έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, ο κίνδυνος τους είναι μειωμένος σε σύγκριση με τους καπνιστές και αυτή η μείωση εξαρτάται από τη διάρκεια της διακοπής του καπνίσματος.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Καταναλωτές Είναι Πρόθυμοι να Αλλάξουν τις Διατροφικές Συνήθειές τους για το Περιβάλλον

d.tsagkrinos

Πολύ Αποτελεσματικά Αντισώματα κατά του Κορωνοϊού Απομόνωσαν Κινέζοι Επιστήμονες

yoadmin

Ιατρικοί Μύθοι που Πρέπει να μην Πιστεύουμε

yoadmin

Τα Γυναικεία Ωάρια Επιλέγουν το Ανδρικό Σπέρμα που θα τα Γονιμοποιήσει

yoadmin

Κορωνοϊός – Δεν Συστήνεται η Γενικευμένη Χρήση Μάσκας και Γαντιών Μίας Χρήσης Εκτός Σπιτιού

yoadmin

Κορωνοϊός – Πρωτοβουλία για την Αύξηση της Διαθεσιμότητας των Διαγνωστικών Τεστ

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ