Προϊόντα φροντίδας του προσώπου ή ομορφιάς, όπως μέικ απ, μάσκαρα, «μολύβι ματιών», κ.ο.κ. είναι εκ των ων ουκ άνευ για τις περισσότερες γυναίκες στις μέρες μας.
Τι κινδύνους όμως εγκυμονεί η χρήση τους και τι πρέπει να προσέχουμε, για να μην έλθουμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις;
1. Μάσκαρα
Η μάσκαρα, που πρακτικά δεν λείπει πλέον από την τουαλέτα καμιάς γυναίκας, μπορεί να επιμολυνθεί, όπως έχει ελεγχθεί, με διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων και μυκήτων σε ποσοστό 36% μετά την παρέλευση τριών μηνών από το άνοιγμα της συσκευασίας.
Προφανώς όλα αυτά τα παθογόνα μεταφέρονται στα μάτια κατά της χρήση μιας επιμολυσμένης μάσκαρας, με αποτέλεσμα να μπορεί να προκληθεί λοίμωξη των βλεφάρων («βλεφαρίτιδα») ή του επιπεφυκότα («επιπεφυκίτιδα»).
2. Προσθετική βλεφαρίδων («extensions βλεφαρίδων»)
Οι ψεύτικες βλεφαρίδες και τα extensions βλεφαρίδων ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση στα μάτια.
Συγκεκριμένα, είτε το υλικό τους αυτό καθεαυτό είτε το προϊόν που χρησιμοποιείται σαν κόλλα για τη σταθεροποίησή τους αποτελεί κλασσικό αλλεργιογόνο παράγοντα, με αποτέλεσμα να ενδέχεται να προκαλέσει κνησμό στα μάτια και τα βλέφαρα, οίδημα βλεφάρων και αλλεργική βλεφαροεπιπεφυκίτιδα.
3. Μολύβι ματιών/eyeliner
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και με τη χρήση αυτών των προϊόντων. Ο πρώτος κίνδυνος είναι, αν αυτά μείνουν πολύ καιρό ανοιχτά, να επιμολυνθούν και, όταν χρησιμοποιηθούν, να μολύνουν και τα μάτια.
Ένας επιπρόσθετος όμως κίνδυνος σχετίζεται με τα στόμια των μεϊβομιανών αδένων, των αδένων δηλαδή που βρίσκονται κάτω από το δέρμα του άνω και του κάτω βλεφάρου.
Οι αδένες αυτοί παράγουν κάποιες εκκρίσεις, απαραίτητες για την ομαλή κατάσταση της οφθαλμικής επιφάνειας, οι οποίες απελευθερώνονται πάνω στο μάτι μέσα από κάποια μικροσκοπικά στόμια, που βρίσκονται στο χείλος του βλεφάρου.
Όταν λοιπόν οι γυναίκες χρησιμοποιούν μολύβι ματιών ή eyeliner πάνω στο χείλος των βλεφάρων, συχνά αποφράσσονται τα στόμια αυτά, παρεμποδίζεται η ομαλή απελευθέρωση των εκκρίσεων των αδένων στην επιφάνεια του ματιού και αυτό μπορεί να προκαλέσει οφθαλμικό ερεθισμό, συμπτώματα ξηροφθαλμίας κ.ά.
4. Προϊόντα καθαρισμού προσώπου/ντεμακιγιάζ
Τέτοια προϊόντα περιέχουν κατά κανόνα διαλύματα για αντιμετώπιση λιπαρών επιδερμίδων, αλκοολούχα διαλύματα και συντηρητικά.
Αυτά φαίνεται να έχουν τοξικές ιδιότητες και να προκαλούν βλάβες στα κύτταρα τόσο του επιπεφυκότος όσο και του κερατοειδούς. Για τον λόγο αυτό συστήνεται η όχι πολύ συχνή χρήση τους καθώς και η επιλογή προϊόντων με χαμηλές συγκεντρώσεις αλκοόλης ή χωρίς κατά το δυνατόν συντηρητικά.
Εν κατακλείδι γίνεται από τα παραπάνω κατανοητό ότι προϊόντα φροντίδας/καλλωπισμού, που είναι πολύ ευρέως διαδεδομένα και χρησιμοποιούνται πλέον σχεδόν σε καθημερινή βάση από τις γυναίκες, ενδέχεται να είναι επιβλαβή για τα μάτια.
Για τον λόγο αυτό συστήνουμε τη συχνή αντικατάστασή τους (όχι αργότερα από μία φορά το τρίμηνο), την όχι υπερβολικά συχνή χρήση τους καθώς και τη σωστή επιλογή σκευασμάτων, ει δυνατόν λαμβάνοντας υπόψιν τα συστατικά τους.
Dr. Κωνσταντίνος Καϊάφας, Χειρουργός Οφθαλμίατρος
www.drkaiafas.gr
www.facebook.com/drkaiafas
www.instagram.com/dr_kaiafas/